Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor 40-42 do ok. 2 tys. zł

_jedrek_ 07 Dec 2010 21:34 9758 35
    _jedrek_
    Level 9  
    witam wszystkich serdecznie

Jako, że w piątek padła propozycja wymiany telewizora, od piątku jeżdżę po różnych sklepach i szukam ... szukam ... słucham rzekomo rad "fachowców" ze sklepów i co? I dalej wiem tyle ile wiedziałem czyli nic tak, więc zaczynamy:

Wiem, że szukam TV w okolicy 40-42" chyba mi starczy obecnie mam kineskopowy 21"

wiem, że chce wydać jak najmniej ok. 2000zł oczywiście +/-

a teraz czego nie wiem:

nie wiem czy ma być to plazma czy LCD, jaką firmę wybrać (jedni polecali sony bravia, philipsy, samsungi, LG, toshiby sam mam już mętlik). Teraz dalej, nie wiem czy ma być to 50Hz czy 100Hz jedni mowią, że różnica kosmos inni, że nie warto dopłacać. Co ten TV powinien mieć też nie wiem.

Bardzo prosiłbym o poradę bo na dniach chciałbym kupić ale ja nadal mam mętlik taki, że sam już nie wiem co jest dobre, a co złe

pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość z Waszej strony ponieważ jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie :)

Popraw pisownię!
    [_P_]
    User removed account
    Level 1  
    _jedrek_
    Level 9  
    LOCOLOCO wrote:
    nic ciekawego w tej kwocie nie dostaniesz.
    Jak trochę dołożysz to otrzymasz Toshibę 40XV733, Panasonica 42 S 20, JVC 42 R 10 .
    Ale i tak musisz podać jakie masz warunki i oczekiwania?

witaj

o jakie warunki chodzi ;)
    User removed account
    Level 1  
    _jedrek_
    Level 9  
    podaj jakie masz warunki :

odległość od ekranu ? 2,5-3 metry

jak słońce świeci w pokoju ? tak od 9 do 13

Jak duży jest pokój ? 16m3

jaki masz obecnie telewizor? CRT Samsung 21"

jakie programy najczęściej oglądasz? aktualnie nie mam za duzego wyboru bo jest zwykla antena, teraz bedzie prawdopodobnie N lub Cyfra+

więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? od ok 16 i wieczorami

preferowana wielkość telewizora? 40-42"

preferowana marka ? tego nie wiem i tu sie zdaje na Was

czego nie lubisz w telewizorach?

jakie urządzenia będą podłączone ? dekoder, poki co magnetowtowid w przyszłosci DVD i moze kino

ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 90% TV 10% inne

siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ? głownie na wprost ale pod katem tez sie zdarza

Czy ważne jest wifi ? raczej nie chyba, ze ma jakies wazne zalety

czy USB ma mieć czytanie filmów ? byloby super

jakimi złączami ? HDMI (dla dekodera chyba) Euro dla magnetowidu

jaki masz sygnał ? bedzie cyfrowy

ile programów HD ? tego jeszcze nie wiem

ma stać czy wisieć ?stac w przyszlosci moze i wisiec ale nie wiem na 100%

to chyba wszystko co wiem :) bardzo prosze o pomoc :)
    klaudynaz1
    Level 13  
    Zgadzam się z opinią kolegi, że będzie ciężko znaleźc coś interesującego w takim przedziale cenowym. Zachęcam jednak do spojrzenia na poniższe oferty, ponieważ z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Pamiętaj, że o wiele korzystniej jest kupic nowy, niż używany sprzęt:
    http://www.promoceny.pl/detail/sony-telewizor-led-3d-40-cali-kdl-40hx800-49174/
    http://www.promoceny.pl/detail/samsung-telewizor-lled-ue-40c5000-48685/
    http://www.kupujemy.pl/le37c650-samsung-cena-sklep.html
    http://www.kupujemy.pl/sony-bravia-kdl-37ex500-cena-sklep.html
    User removed account
    Level 1  
    _jedrek_
    Level 9  
    klaudynaz1 wrote:
    Zgadzam się z opinią kolegi, że będzie ciężko znaleźc coś interesującego w takim przedziale cenowym. Zachęcam jednak do spojrzenia na poniższe oferty, ponieważ z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Pamiętaj, że o wiele korzystniej jest kupic nowy, niż używany sprzęt:
    http://www.promoceny.pl/detail/sony-telewizor-led-3d-40-cali-kdl-40hx800-49174/
    http://www.promoceny.pl/detail/samsung-telewizor-lled-ue-40c5000-48685/
    http://www.kupujemy.pl/le37c650-samsung-cena-sklep.html
    http://www.kupujemy.pl/sony-bravia-kdl-37ex500-cena-sklep.html

oj drogie cos i 37" a prosze mi powiedziec brac plazme czy lepiej LCD?
    User removed account
    Level 1  
    _jedrek_
    Level 9  
    LOCOLOCO wrote:
    przy tych warunkach tym bardziej sprawdź modele:
    Toshibę 40XV733, Panasonica 42 S 20, JVC 42 R 10 .
    Mają najlepsze skalowanie obrazu i płynność co pryz 2,5 m ma ogromne znacznie. Żeby nie było szumów na ekranie.

powiem szczerze, ze juz troche ogladalem po sklepach mam pare modeli spisanych

1. Philips 42 PFL 3605 H

2. LG 42 LD 420

3. Sony KDL - 40 BX 400

4. LG 42LD650

5. LE40C550

Jeden LED

6. LG 42LE4500

i plazma

7. Panasonic TX-P42C2E

aaa i prosze mi powiedziec warto doplacac do 100Hz? Sportu nie ogladam :)
    User removed account
    Level 1  
    _jedrek_
    Level 9  
    LOCOLOCO wrote:
    myślałem ze rozmawiamy o dobrych modelach nawet dla kogoś kto się nie zna. Na sklepach są demo programy. W domu nie.
    I jest rozczarowanie jakością skalowania.
    Ale wybór należy do Ciebie.

ja tylko pytam i pokazuje modele, ktore mialem okazje widziec ;) w sumie to w sklepach byla podlaczona jakas telewizja i nie widzialem nic niepokojacego :)

czyli LG odpada? prosze pare argumentow dlaczego

co z Samsungiem?
    User removed account
    Level 1  
    _jedrek_
    Level 9  
    LOCOLOCO wrote:
    Samsung warty rozpatrzenia od 40C650
    LG poczytaj testy na świecie.

a ten c550 nie warto?
    Iceman31
    Level 20  
    Warto ... nie warto.... zależy czego się ktoś spodziewa. Jeśli na prawdę nie chcesz dokładać kasy to ten C550 nie powinien sprawić Ci zawodu aczkolwiek wg mnie lepiej te 200zł - 300zł dołożyć i kupić C650
    _jedrek_
    Level 9  
    Iceman31 wrote:
    Warto ... nie warto.... zależy czego się ktoś spodziewa. Jeśli na prawdę nie chcesz dokładać kasy to ten C550 nie powinien sprawić Ci zawodu aczkolwiek wg mnie lepiej te 200zł - 300zł dołożyć i kupić C650

czego sie mozna spodziewac ma grac i tyle ;) czasami sie obejrzy jakis film i tyle ;)

a powiedz mi czym sie roznia te dwa TV pozatym, ze jeden jest 50, a drugi 100Hz?
    Iceman31
    Level 20  
    C650 ma dwa wejścia euro, C550 jedno, czas reakcji w C650 to 4ms a C550 5ms, technologie odtwarzania dźwięku są nieco lepsze w C650.....to tak na szybko
    User removed account
    Level 1  
    karpik167
    Level 10  
    Witam serdecznie. mam podobny problem. szukam tv, do +/- 2000zł. Żadnego LED-a, ani plazmy. Telewizor ma być dla dzieciaków (pokój nie jest zbyt duży więc 40 cali lub więcej raczej odpada. 32 cale jest ciut za mały, jeżeli grają we dwoje na konsoli i ekran im się dzieli na 2, to niezbyt dobrze widać) Dlatego konkretnie myślę o 37 calach. A jak sytuacja wygląda dokładnie?

warunki :
    odległość od ekranu 2-3m
    jak słońce świeci w pokoju ? okno od południa (ale są rolety więc to nie problem)
    Jak duży jest pokój ? +/- 10m2
    jaki masz obecnie telewizor? 32'
    jakie programy najczęściej oglądasz? filmy/bajki (to dla dzieci) + sport (syn jest zagorzałym kibicem naszych skoczków i siatkarzy)
    więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? po południu (w godzinach 16-22)
    preferowana wielkość telewizora? 37'
    preferowana marka ? obojętnie
    czego nie lubisz w telewizorach? awaryjności/brzęczenia za obudową
    jakie urządzenia będą podłączone ? konsola X=box360/dekoder telewizji "N"
    ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 50/50
    siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ? również z katów bocznych
    Czy ważne jest wifi ? raczej nie (a jakie jest jego zastosowanie w TV??)
    czy USB ma mieć czytanie filmów ? nie koniecznie
    jakimi złączami ? HDMI
    jaki masz sygnał ? analogowy i cyfrowy
    ile programów HD ? około 10
    ma stać czy wisieć ? stać

Wpierw była ustalona cena do 1500zł ale nic nie da się kupić za te pieniądze, dlatego podniosłem im limit do 2000zł (może być nawet do 2500zł ale to już MAX co moge dać). Pozatym preferowane są modele 100Hz (przy 50hz u znajomego na tv 40cali wyraźnie dawało się odczuć zmęczenie oczu już po 2-3 godzinach oglądania).

Pozdrawiam i czekam na propozycje.
    Dreamer93
    Level 14  
    karpik167 wrote:
    Witam serdecznie. mam podobny problem. szukam tv, do +/- 2000zł. Żadnego LED-a, ani plazmy.

Wywalenie pieniędzy w błoto. Za 3 lata to będą używać takiego telewizora w jaskiniach.
    Nawet jeżeli dla dzieciaków to nie warto pchać się w starocie.
    karpik167
    Level 10  
    dlaczego w starocie?? Myślę że za 2-3 lata to dopiero znikną ostatnie telewizory kineskopowe z domów do których technologia dochodzi nieco później. Zresztą osobiście uważam że LED-y to żadna rewelacja nie mówiąc już o rewolucji w tej branży. Plazmy odpadają ze względu na słabszą żywotność, dlatego NA DZIEŃ DZISIEJSZY uważam że zakup LCD jest optymalnym wyborem. Jeżeli natomiast chodzi Ci o to, że telewizor zakupiony dzisiaj za 2000zł będzie kiepski za 2-3 lata, to zgadzam się w zupełności. Tyle że stać mnie na to żeby wymieniać tv co 2-3 lata i płacić po 2-3 tys zł. natomiast nie stać mnie na to, żeby jednorazowo wywalić 10 tys za sprzęt, którego dzieci będą używać do gier i oglądania bajek. Tak więc proszę o bardziej PRZYDATNE komentarze i opinie, a nie wyrażanie własnego światopoglądu w tym temacie, który nikomu z tu obecnych nie pomógł.

Ps. co sądzicie o Toshiba 37XV733, Panasonic TX-L37S20E, Sony KDL-37EX500 ?? Każdy z nich ma oczywiście swoje wady i zalety, ale są to chyba 3 najbardziej popularne i uznawane przez internautów/użytkowników modele w tym przedziale cenowym. Jeżeli ktoś posiada któryś z nich, to proszę o szybki komentarz jak jest z obrazem (przy filmach akcji, kolorowych bajkach, grach)?? Oraz czy dźwięk jest na tyle dobry, że nie trzeba dokupować kina domowego, żeby coś słyszeć, oraz czy głośniki nie "harczą" przy zbytnim podgłośnieniu??

Pozdrawiam
    tekatka
    Level 11  
    Dodam co nieco:
    100Hz jest lepszy od 50Hz przy oglądaniu szybkich scen, czyli sportu i filmów akcji - to tak jakbyś dodał po jednej klatce filmu pomiędzy wyświetlanymi klatkami.
    Plazma jest energożerna i dobrze grzeje, czyli TV na zimę idealny.
    Ale czarne kolory są czarne - w innych czarny jest nieco wyblakniety.
    Ale twierdzenia, że LED-y będą przestarzałe za 3 lata nie bardzo rozumiem.
    Pozdrawiam
    Dreamer93
    Level 14  
    karpik167 jakie 10,000zł? Za tyle kasy to kupisz telewizor z podświetleniem na RGB co jest najnowocześniejszym rozwiązaniem. Dobry TV FULL LED kosztuje 3500zł, a Ty kupisz "stary" LCD z świetlówkami za 2300zł. Dla mnie to strata pieniędzy ale każdy robi co chce. Twoje wydatki.

Quote:
    Tak więc proszę o bardziej PRZYDATNE komentarze i opinie, a nie wyrażanie własnego światopoglądu w tym temacie, który nikomu z tu obecnych nie pomógł.

Chciałem Cię odciągnąć od moim zdaniem bardzo błędnej decyzji. Nie chcesz to NIE.
    karpik167
    Level 10  
    Dreamer93, rozumiem o co Tobie chodzi, ale dla mnie 2300zł a 3500zł i więcej, to już jest dosyć spora różnica. Zwłaszcza że jak już wspomniałem ma to być telewizor do zabawy dla dzieci, a nie TV do salonu. Patrząc na to z tej strony co Ty, równie dobrze w przyszłości jak się spytam jaki samochód mam kupić synowi za 20 tys zł i wymienię VW Passata, Audi a3 i seata toledo, to Ty mi napiszesz, że szkoda pieniędzy na takie złomy i PORADZISZ żebym dorzucił jeszcze z 10 tys zł i kupił audi a6 (bo to już coś lepszego) ?? Wtedy też będziesz miał racje, ale z kąd ja wezme te dodatkowe pieniądze na to ?? Ostatni raz piszę, ze szukam czegoś do MAX 2500zł. Dlatego proszę o opinie w sprawie 3 wymienionych w moim poprzednim poście modeli. Jeżeli będę w przyszłości wymieniał tv w salonie to wtedy na pewno się Dreamer93 do Ciebie zgłoszę w sprawie porady dotyczącej sprzętów kosztujących powyżej 3500zł.

Pozdrawiam
    Moto_Moto
    Level 14  
    Ja uważam, że nie ma co się pchać w podstawowe modele, gdyż po prostu minie kilka miesięcy i będziesz niezadowolony. Najpierw sprecyzuj wszystkie pewniki a potem szukaj odpowiedniego modelu.

Ja kieruję się kryteriami:
    1. Skalowalność obrazu (Plazma ma najlepszą)
    2. 100 Hz minimum (dla Full HD), dla hd ready myślę, że niekoniecznie
    3. Technologia zależna od naświetlenia pokoju (LCD czy Plazma)
    4. Dodatkowe bajery - LAN, WIFI, Tuner cyfrowy, usb
    5. Ergonomia i łatwość obsługi menu

Jedyne co mam wątpliwości to jak z naprawami sprzętu. Wiadomo, że wszystko może się zepsuć i tu nie mam zielonego pojęcia co jest po prostu tańsze w naprawie.

Poczytaj również jak jest z zużyciem energii Plazmy. Nie wypada to tak tragicznie :)

Podsumowując: W tej kwocie masz przyzwoitą plazmę.
    Mówią, że jeśli Plazma to tylko Panasonic :)
    Dreamer93
    Level 14  
    Moto_Moto wrote:
    5. Ergonomia i łatwość obsługi menu

Tutaj też wtrącę swoje 3 grosze. Teraz programiści starają się ułożyć menu tak aby statystyczny Zenek z podstawową wiedzą sobie poradził. Także moim zdaniem o menu nie masz się co martwić.

Moto_Moto wrote:
    Mówią, że jeśli Plazma to tylko Panasonic :)

Potwierdzam.
    inhalt
    Level 11  
    Jeśli koledzy pozwolą to podłączę się pod temat - mam podobny dylemat i liczę na poradę.
    Planuję kupno telewizora. Jestem człowiekiem praktycznym i nie lubię płacić za marketingowy bełkot, ale też nie lubię kupować dziwactw. To jak z samochodami: nie kupiłbym Tata nawet w dość dobrej cenie, ale nie wezmę kredytu na Audi - ot. pasuje mi np. Octavia I generacji z praktycznym 1.9 TDI.

Warunki:
     odległość od ekranu ? około 3,5 do 4 m.
     jak słońce świeci w pokoju ? TV jest skierowany wprost na duże okno (odl. 5 m) ale w to okno niemal nigdy nie świeci bezpośrednio słońce.
     Jak duży jest pokój ? około 5x5 m (czyli 25 m2).
     jaki masz obecnie telewizor? 25-letni Panasonic CRT 21 cali.
     jakie programy najczęściej oglądasz? bajki dla dzieci, ale planuję oglądać czasem TV naziemną cyfrową, bo u mnie na Pomorzu ponoć już to działa.
     więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? w dzień dzieci, a wieczorem żona.
     preferowana wielkość telewizora? minimum 42 cale, ale gdyby był 46-47 cali to też ok (sprawdzałem u sąsiada w takim samym pomieszczeniu i 42 cale jest minimalną przekątną i mniejszego nie kupię na pewno).
     preferowana marka ? bezawaryjna! - znajomy ma Toshibę i miała być super, a zasilacz buczy jak w rubinie i walczy z serwisem od miesięcy / w sklepie dział serwisu zachwala LG jako nie wracające na naprawy, a Samsung i Sharp niby wracają często, Philips średnio - tylko czy mi mówią prawdę???
     czego nie lubisz w telewizorach? buczenia zasilacza, bo jak mi znajomy pokazał jak to hałasuje to masakra, nie lubię skomplikowanego menu (musi starsza osoba sobie radzić), nie lubię efektu nierównomiernego skalowania, gdy koło wyświetlone na środku obrazu jest okrągłe, a to samo koło przy brzegu jest owalne, nie lubię też gdy łatwo nie da się dobrać proporcji wyświetlania obrazu z różnych źródeł i w różnych formatach.
     jakie urządzenia będą podłączone ? na wejście: DVD, antena naziemna do telewizji cyfrowej, USB pendrive lub HDD, komputer; wyjście: wzmacniacz kina domowego, USB HDD.
     ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 60% inne urządzenia.
     siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ? również z boku.
     Czy ważne jest wifi ? jeśli wi-fi oznacza funkcjonalność przeglądarki internetowej to ważne, ale jeśli tylko dostęp do kilku wybranych serwisów to nie warto dopłacić więcej niż 50 zł.
     czy USB ma mieć czytanie filmów ? tak.
     jakimi złączami ? HDMI, USB, nie wiem jakim złączem puścić sygnał audio z TV do wzmacniacza, ale nie Euro - może optyczne, bo mam wolne we wzmacniaczu.
     jaki masz sygnał ? naziemna TV cyfrowa i nie mam zamiaru na razie mieć sat, a kablówki nie ma i nie będzie.
     ile programów HD ? nie mam pojęcia.
     ma stać czy wisieć ? na początek stać, ale wkrótce go powieszę.

Z tego co poczytałem na forum głównie wypowiedzi dotyczą Samsunga i ta firma jest chwalona. A jak wspomniałem Pan z działu przyjęć w sklepie twierdzi, że często sie psują. I bądź tu człowieku mądry.
    Mam w pracy 50 cali plazmę i mnie nie przekonuje. Nie wiem dlaczego, ale nie chce plazmy. Zostaje LCD i LCD-LED. W wersji Full-LED cena jest dość abstrakcyjna, a z kolei krawędziowca chyba szkoda kupić - takie przemyślenia po lekturze forum.

W każdym razie z wymogów to mamy jeszcze:
     42 cale bądź więcej
     100 Hz (bądź więcej)
     full HD 1920 × 1080
     minimum 1 szt. HDMI
     USB
     koniecznie DVB-T+ (Mpeg 4) do naziemnej telewizji cyfrowej
     dość niska cena - rzędu 2500 zł, ale jak będzie nieco więcej to ok, byle nie 4 czy 5 tys zł.

Doszedłem do wniosku, że tak szybko zmienia się technologia, że lepiej za 5 lat kupić nowy niż dzisiaj silić się na full-LED, 3D i wodotryski. I tak to wszystko będą starocie za kilka lat.

1) Czy mogę liczyć na konkretne porady.
    2) Czy może mi ktoś powiedzieć jak to jest z LG, bo w niektórych sklepach nie mogą się nachwalić (może maja najlepsze marże na LG?), a na elektrodzie nie widzę zachwytów. A juz prawie zacząłem oglądać same LG, bo dla mnie awaria i konieczność serwisu to straszny kłopot (praca zawodowa mnie nie rozpieszcza i każda dodatkowa rzecz na głowie bardzo mi komplikuje życie).
    karpik167
    Level 10  
    Jeżeli chodzi o awaryjność marki to problem jest dosyć skomplikowany bo jednym dany model się psuje po miesiacu a innym po 10 latach. Ja co prawda szukam mniejszego tv (37") ale ostatnio sporo jeździłem i szukałem TV wraz z bratem, który kupował 2 telewizory (do salonu i dla dzieciaków do pokoju). Do salonu zakupił SONY Qualia KDL-46EX500 (jak dla mnie troche za duży, ale On również ma pokój ponad 25m2 i szczerze mowiąc telewizor prezentuje się wyśmienicie. Nie może na niego narzekać NIEMAL pod żadnym względem. Obraz jest super (co prawda przy tej wielkości trzeba go oglądać z odległości conajmniej 3m, bo z bliska oczy wysiadaja po 5 minutach), ale nie może narzekać ani na ostrość, ani na kontrast, ani na barwy ani również na kąty. Z dźwiękiem nieco gorzej z samego tv (oczywiście dla zwykłych użytkowników wystarcza w zupełności, ale on lubi przesadzać z muzyką, dlatego leci na głośnikach z kina domowego wiec jeżeli posiadasz takowe, to problem się sam rozwiązuje). Cena też nie jest koszmarna, bo można go już kupić za nieco ponad 3tys. Do pokoju maluchów kupił natomiast Samsunga LCD LE40C650 i niestety matryca poszła sie rąbać po tygodniu. W serwisie powiedzieli, że mają ostatnio problem właśnie z matrycami i na całe szczęście zamiast naprawiać zgodzili się na zwrot gotówki. Brat zakupił wtedy Panasonica 40 cali (niestety nie pamiętam modelu, bo kupował go już sam) i jak narazie wszystko jest w jak najlepszym porządku. Co do "buczenia", to żaden z trzech wymienionych przezemnie tv nie miał tego problemu. Nie są to co prawda idealne tv, bo w każdym można się do czegoś przyczepić. to do menu, to do czasu reakcji czy wygladu. Ale kupując telewizor ponad 42 cale za mniej niż 4tys, to trzeba wziaść pod uwage, że nie będzie to ideał. Jeżeli chodzi natomiast o LG, to wystarczy poczytać komentarze na "co_kupić. pl". Jedni zachwalaja inni wręcz odwrotnie (ale to już tradycyjnie ze wszystkim tak jest). Marka TV jest najmniej istotna. Dlatego radze kierować sie wpierw parametrami,ceną,bajerami typu 6xHDMI, później ewentualnym serwisem, okresem gwarancji, a na samym końcu dopiero marką. wybierz sobie z 3-4 modele jakie by Cię interesowały i poczytaj opinie o nich na podanym przezemnie portalu, a także na "ceneo.pl" a dowiesz się od samych użytkowników czy TV buczy, psuje się, ma jakieś wady lub zalety i w tedy sam wybierzesz. Mozesz też wrzucić kilka interesujacych Cie modeli tutaj i wtedy zapewne łatwiej będzie je porównać i doradzić forumowiczom, co oni o nich myslą i który by kupili.

ps. co do mojego wyboru tv do 2,5tys zł (37") to wybrałem Panasonica z zaproponowanych:Toshiba 37XV733, Panasonic TX-L37S20E, Sony KDL-37EX500. A dlaczego ?? miałem okazje oglądać i porównywać wszystkie 3. Toshiba niestety mnie zawiodła bardzo (egzemplarz który oglądałem niestety buczał przeraźliwie, co z automatu go zdyskwalifikowało). SONY i PANASONIC natomiast za miłą zgodą panów w Saturnie, zostały postawione obok siebie, tak żebym miał porównanie jakości obrazu i dźwięku. Co do tego drugiego to niestety oba są ŚREDNIE, co nie znaczy że kiepskie. natomiast jeżeli chodzi o obraz, to Panasonic okazał się po prostu o wiele lepszy. przeglądałem je pod wieloma kątami i wieloma ustawieniami obrazu (na menu nie zwracałem uwagi, bo oba mają dosyć proste wiec nie było to dla mnie żadne kryterium wyboru). Co prawda Sony oferuje nieco więcej bajerów, w tym przede wszystkim większa ilosc wejsci, takich jak LAN itd. Tyle tylko ze ja potrzebuje jedynie wejść HDMIx2 i PC, a cała reszta jest mi po prostu zbędna. Cenowo o dziwo w Saturnie Panasonic okazał się droższy (2700zł, przy 2560zł za Sony), ale na ceneo, można go już zakupić za niecałe 2100zł wiec bez dalszych dylematów zamówiłem. Jak przyjdzie to dam wam znać jak sie sprawuje przy grach, bajkach, sporcie i filmach akcji (oczywiście jeżeli dzieciaki pozwolą mi się na nim pobawić :) hehe...)

Pozdrawiam
    inhalt
    Level 11  
    Dziękuję za wskazanie Sony KDL-46EX500. Z opisu wynika, że spełnia zasadniczo wszystkie wymogi - może poza ceną. Ale jeśli warto to dołożę kilka stówek do budżetu i wydam te 3400 zł (za tyle widziałem w sklepach internetowych).
    Jeśli ktoś może się podzielić fachowymi uwagami o tym modelu Sony to bardzo proszę.
    Również proszę o komentarz odnośnie LG, bo jest wyraźnie tańszy, a w zakresie moich wymagań parametry ma podobne do Sony. Tylko, że z danych nie widać tego, czy dobrze sie telewizor ogląda.

Co do opinii na cokupić.pl (zgodnie z Twoją sugestią) i tym podobnych stronach to mam mieszane uczucia. Gdy widzę np., że na cokupić.pl Opel Corsa B otrzymuje ocenę "bardzo dobry" i 80% oceniających taką wystawia to nie ufam takim opiniom. Ten samochód jest "dość dobry". Co gorsza Laguna II 1.9 dCi otrzymuje 100% (23 na 23 opinie) ocen "bardzo dobry", podczas gdy jest niezwykle awaryjnym samochodem psującym opinię marki i okupującym ostatnie miejsca rankingów awaryjności w każdej grupie wiekowej. Gdybym ją znowu kupił po przeczytaniu świetnych opinii to tylko usiąść i płakać.
    Właśnie tego się obawiam, że na podstawie ocen z cokupić.pl mogę wybrać niesamowicie awaryjny model i marke telewizora ocenionego jako "świetny". Natomiast na elektrodzie juz niejednokrotnie się przekonałem, że inni ludzie piszą posty i często opinie są wyważone i wyrażane przez ludzi znających się sto razy lepiej na temacie niż ja.
    maxsp2
    Level 11  
    Witam! Przyglądnij się telewizorowi LG 42LH4900 w cenie ok 3000 zł . Telewizor wart uwagi w tej cenie to extraklasa i nie przepłacasz za znaczek na obudowie.Pozdrawiam