Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekonkie wrote:Baterie z tym czipem wymagają inicjalizacji do transmisji po SMBUS.
Zwierasz pin 4 (licząc od masy) z masą (pin 1) oporem 100 ohm i powinna się czytać przez złącze baterii.
misiozol wrote:
a to o co masz zapewne na mysli to pin aktywujacy mase w bateri
misiozol wrote:poprzez FET.
misiozol wrote:Hmm ja pisze ze "inicjalizacja" komunikacji w bateri poprzez SMB-us przebiega nie poprzez pin ktory jest zabezpieczeniem a wzbudza ja host i caly czas o to mi sie rozchodzi
konkie wrote:Do Moderatora:
Wątki o pinie aktywującym czasem się przewijają, ale tej informacji brak w podwieszonych. Wydaje się istotna.
jarob wrote:konkie wrote:Do Moderatora:
Wątki o pinie aktywującym czasem się przewijają, ale tej informacji brak w podwieszonych. Wydaje się istotna.
Informacja ta znajduje się w FAQ: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1537500.html
Pytanie 11
konkie wrote:
Ja napisałem o inicjalizacji (w domyśle baterii, chociaż to słowo wywołało zamieszanie - lepszym jest AKTYWACJA) do transmisji. Nie miałem na myśli inicjalizacji transmisji przez hosta (mastera).
Gdybt PIN 4 brał udział w transmicji SMBUS, czy I2C, z pewnością byłby to I3C
misiozol wrote:
Kolego mylisz pojecia I2C sluzy do odczytu pameci eeprom a nie odczytu szyny SMB-us
misiozol wrote:Heh mowie tobie ze to nie jest to samo . to sa 2 rozne standardy transmisji , byl bazowany tylko na zasadach I2C i tu sie koncza podobienstwa . a ze mozna zaprogramowac EEprom szyna SMB-us to nie znaczy ze jest to I2C.
Quote:
Each message transaction on SMBus follows the format of one of the defined SMBus protocols. The SMBus protocols are a subset of the data transfer formats defined in the I2C specifications. I2C devices
that can be accessed through one of the SMBus protocols are compatible with the SMBus specifications.