Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Altus 140 dobry wybór? A może inne kolumny? Do 450 zł.

michal_R_ 09 Dec 2010 15:36 2991 21
    michal_R_
    Level 15  
    Witam! Jakoż że jestem nowy na forum chciałbym wszystkich pozdrowić! Proszę o pomoc. Co wybrać altus 140 czy inne kolumny tak do ok. 450zł. A bym zapomniał. Jeszcze co lepsze wzmak czy amplituner? Na wszystko do ok. 700zł. Thx za pomoc! Pozdrawiam!
    Dexioo
    Level 12  
    do 450zł Altusy 140 to dość dobry wybór, jednak musisz zwrócić uwagę na ich stan, zwłaszcza głośników, czy nie są wykruszone. Amplituner od wzmacniacz różni się tym, że ma wbudowany tuner :P to już od Ciebie zależy.
    Chociaż moim zdaniem lepiej wzmacniacz a tuner ew. osobno dokupić.
    SzokalML
    Level 36  
    450 zł za Altusy 140 to bardzo kiepski wybór. W tej cenie można przebierać między różnymi modelami kolumn zachodnich o niebo lepszych jakościowo.

Wzmacniacz czy amplituner - to nie ma znaczenia, są różne amplitunery i wzmacniacze.
    Dexioo
    Level 12  
    Jakie masz oczekiwania co do tych kolumn ? Jakiej muzyki będziesz na nich słuchał ?
    User removed account
    User removed account  
    michal_R_
    Level 15  
    OK dzięki za odpowiedzi. Głównie słucham techno,hip hop, hardstyle i z reszty po trochu. Oczekiwania są takie: średnia/dobra jakość, "średnio głęboki bass. Czy taki amplituner bedzie ok: http://allegro.pl/kapitalny-ampl-kina-dom-kenwood-kr-v5080-dolby-rds-i1339646712.html ? Czy jak podłacze takie kolumny np. voyagery to będzie to jakoś grało? Proszę o szybką odp! Czas aukcji 35 min!
    Dexioo
    Level 12  
    No nie wiem, nic specjalnego ten amplituner i dośc mało mocy jak na takie kolumny. Po za tym raczej powinieneś szukać sprzętu stereo a nie 5.1
    michal_R_
    Level 15  
    Tak ale w pszyszłości bede podłaczał do tego inne kolumny
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    michal_R_
    Level 15  
    Za mało mocy i za duzo kanałów
    User removed account
    User removed account  
    michal_R_
    Level 15  
    Ok Dzięki wszystkim za odpowiedź! Wstrzymuję się i dopiero po Nowym Roku kupuję nowe kolumny tonsila w sklepie alex elektronik. Kasy się jeszcze uzbiera. Ostatnie pytanie czy New mildton 200 są lepsze od Altusów 140 (lub 200) Jeszcze raz wszystkim dzięki i pozdrawiam!
    User removed account
    User removed account  
    Micharlito
    Level 35  
    Mildton zagra lepiej na małej głośności, Altus zakrzyczy mimo to wszystko taki urok tych kolumn. Zależy do czego chcesz ich użyć przy domowych warunkach lepiej spiszą się Mildtony, Altus w domu trochę kluje w uszy chyba że ktoś lubi 5x więcej wysokich niż dopuszcza norma zdrowego rozsądku. Jeśli lubisz słuchać głośno, bardzo głośno lub masz w planach jakieś małe imprezy na pewno Altus będzie głośniejszy, jeśli chcesz tego używać tylko w domu Mildton zaoferuje lepsze brzmienie. Generalnie podany przez Ciebie model jest trudno dostępny, produkcja tych kolumn nie trwała zbyt długo a Altusy robią po dziś dzień ...
    A co do odpowiedzi o moc to jestem w głębokim szoku. Widać nadal mało tego pisaliśmy, co prawda przy normalnym spokojnym słuchaniu nie wykorzystuje się dużo mocy zwłaszcza jak kolumny mają wysoką skuteczność ale przecież są takie chwile kiedy większość ma ochotę posłuchać głośniej, na tyle żeby jednak zobaczyć na co stać ten sprzęt a jeśli przyjdzie okazja to wykorzystać jego możliwości. Tematy o ZEUSach i końcówkach mocy dysponujące nie rzadko mocą powyżej 400W w domowych warunkach !! Ostatnio jedna osoba wsadza je do 15mkw pokazują jakie są oczekiwania użytkowników.
    Tak więc każdy oczekuje czegoś innego jeden jakości i kupi zestaw kolumn z wyższej półki ktoś inny zadowoli się wzmacniaczem Unitry i Altusem a jeszcze inni desperaci wzniosą się na wyżyny i kupią estradówki do pokoju 15mkw ...
    DJ Volt
    Level 25  
    Kupuj Altusy. Kto nie jeździł maluchem, albo poldolotem nie wie co to samochód. Kto nie jeździł na motorynce lub innym komarku nie wie co to motocykl. Kto nie miał Altusów nie wie co to głośnik. Kup Altusy, a w przyszłości będziesz wiedział czego szukasz w sprzęcie audio. Szkoła życia na której tylko zyskasz miłe wspomnienia za lat kilkanaście.
    Dexioo
    Level 12  
    To ja, żeby Ci jeszcze bardziej namieszać w głowie powiem kup Altony :).
    Mam takie jakiś czas i jestem zadowolony.
    Micharlito
    Level 35  
    DJ Volt wrote:
    Kupuj Altusy. Kto nie jeździł maluchem, albo poldolotem nie wie co to samochód. Kto nie jeździł na motorynce lub innym komarku nie wie co to motocykl. Kto nie miał Altusów nie wie co to głośnik. Kup Altusy, a w przyszłości będziesz wiedział czego szukasz w sprzęcie audio. Szkoła życia na której tylko zyskasz miłe wspomnienia za lat kilkanaście.

Hehe fenomenalna odpowiedź ;) To prawda większość z nas zapewne zaczynała przygodę na Altusach, czy warto poznać tę żywą legendę ? Myślę że warto chociażby dlatego żeby wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi :D
    DJ Volt
    Level 25  
    Dziękuje za poparcie ;).

Moje Altusy stoją schowane i czekają na specjalne okazje, właśnie zbliża się jedna z nich, czyli noc sylwestrowa. Normalnie w ciągu roku, raczej tylko na nie patrzę i przypominam sobie ile czekałem na ich zakup :D i z jakimi kombinacjami się to wiązało (nie tak spektakularnie jak w prl, ale i tak trzeba było walczyć z przeciwnościami :lol: ), ale dzięki nim jestem bogatszy o wiele cennych doświadczeń.
    michal_R_
    Level 15  
    Dzięki wszystkim! Temat do zamknięcia! Pozdrawiam!