Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra AT 9115 buczenie z przedwzmacniacza

atxmaniek 10 Gru 2010 08:57 1316 5
  • #1 10 Gru 2010 08:57
    atxmaniek
    Poziom 10  

    Witam.
    Ostatnio reanimowałem końcówkę mocy w Unitra AT 9115. Po naprawie działało ok, ale podkusiło mnie żeby jeszcze przeczyścić potencjometry na przedwzmacniaczu.
    Zdjąłem płytę czołową, wyjąłem tuner i została sama końcówka mocy i przedwzmacniacz. W tym momencie jeszcze przed jakąkolwiek próbą czyszczenia, wylutowywania potencjometrów uruchomiłem sprzęt. No i na obu kanałach zaczęło buczeć. Regulacja potencjometrem od głośności nie ma właściwie wpływu na głośność buczenia a jest one dość mocne. Po chwili przepalił się bezpiecznik na płycie przedwzmacniacza. Sprawdzałem końcówkę podając niezależne od przedwzmacniacza źródło dźwięku zatem końcówka jest ok.

    Po wymianie bezpiecznika, buczenie nadal jest. Nie uruchamiałem na dłużej, żeby znowu nie spalić bezpiecznika. Nie potrafię znaleźć źródła tego buczenia.

    Może mieliście podobny przypadek, albo wiecie gdzie szukać przyczyny.
    Jeszcze raz zwracam uwagę, że nie ingerowałem w płytce przedwzmacniacza. Problem się pojawił zaraz po zdemontowaniu części.

    Przeszukiwałem forum ale nie znalazłem niestety podpowiedzi.

    0 5
  • #2 10 Gru 2010 09:14
    Jerzy Majkut
    Poziom 24  

    Witam! Prawdopodobnie zrobiłeś zwarcie napięcia przedwzmacniacza; sprawdź zasilacz od przedwzmacniacza. Pozdrawiam.

    0
  • #3 10 Gru 2010 10:12
    atxmaniek
    Poziom 10  

    Sprawdzę dopiero po pracy.
    Jeśli faktycznie jakieś zwracie zrobiłem, to co w zasilaczu mogło się uszkodzić ?
    Jeszcze tam nigdy nie zaglądałem, dlatego nie wiem czego się spodziewać.

    0
  • #4 10 Gru 2010 10:20
    Józio17
    Poziom 27  

    Witam.
    D2-D5, T3, D6.
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 10 Gru 2010 14:13
    petermon
    Poziom 21  

    Proponuję jednak przemierzyć cały przedwzmacniacz ,wszystkie tranzystory-spalony bezpiecznik był policzony na co najmniej 2 krotnie większy prąd od nominalnego,a więc gdzieś ten prąd popłynął.Aby nie eksploatować końcówki mocy podaj sobie sygnał na słuchawki przez kondensator i sprawdzaj poprawność działania przedwzmacniacza.Dobrym sposobem jest również wstawienie zamiast bezpiecznika rezystora kilkuomowego, co zapobiega dalszej "dewastacji" prądowej i zmierzyć płynący prąd metodą techniczną ,a to wiele wyjaśnia o przyczynie domniemanego uszkodzenia.

    0
  • #6 11 Gru 2010 10:04
    atxmaniek
    Poziom 10  

    D2-D5 były sprawne, profilaktycznie zmieniłem zenera i tranzystor T3. Podłączyłem zasilanie i niestety buczało dalej, ale gdzieś na forum (chyba nawet na elektrodzie) gdzieś przewinął się temat masy, a mianowicie, że masa do przedwzmacniacza idzie z tunera, który to ma masę z obudowy. Włożyłem wszystkie bebechy z powrotem do obudowy i buczenie umilkło. Problem się rozwiązał.

    0