Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

opel vectra club1,8benzyna2001r sprzęgło luźne,brak biegów

waldemar2102 10 Dec 2010 19:49 9279 7
    waldemar2102
    Level 1  
    podczas jazdy nagle biegi zaczęły mi bardzo ciężko wchodzić i pedał sprzęgła zrobił się miękki ,po chwili całkowicie luźny a biegów nie mogłem zmieniać, podczas wyłączonego silnika wszystkie biegi wchodzą normalnie ale gdy włączę silnik na biegu to samochód w ogóle nie ciągnie , czy czeka mnie wymiana całego sprzęgła czy może to jakaś inna usterka ,bardzo proszę o rady, z góry dziękuje i pozdrawiam
    Lech54
    Level 20  
    Witam. Problem dotyczy sterowania sprzęgłem.
    oktawian89
    Level 27  
    Wysprzęglik pewnie strzelił ... sprawdź poziom płynu hamulcowego ...

Ewentualnie jeszcze możesz sprawdziź pompe sprzęgła i zobaczyc czy gdzies wycieków nie ma .
    Przemas_183
    Level 1  
    witam mam problem moze ktos pomoze mi go rozwiazac w oplu astrze 1.6 16v nie mam 3 biegu reszta dziala bez zarzutu a 3 jakby cos zblokowalo
    Lech54
    Level 20  
    Witam. Jak tylko problem z 3 biegiem to skrzynia biegów do rozebrania, no może na początek samo sterowanie w skrzyni .
    wojteklu
    Level 10  
    Witam.
    Dołączę się do tego tematu, ponieważ problem mam ten sam co kolega wyżej. Z tym wyjątkiem że płynu ubyło, a pod samochodem plama.. Może mi ktoś pomóc ? Domyślam się że to coś z hydrauliką sprzęgła, trzeba będzie wyciągać skrzynie do naprawy usterki?
    przem27
    Level 30  
    Sprawdź przewody od sprzęgła, jeśli ok to wysprzęglik puścił i niestety skrzynia do zdjęcia. pozdr
    QCoo
    Level 17  
    Przemas_183 wrote:
    witam mam problem moze ktos pomoze mi go rozwiazac w oplu astrze 1.6 16v nie mam 3 biegu reszta dziala bez zarzutu a 3 jakby cos zblokowalo

Miałem taką przygodę ostatnio, a mianowicie problem z wrzuceniem pierwszego i drugiego biegu. Najpierw ciężko zaczęły wchodzić a potem tylko raz na kilka prób wchodziły. Podjechałem do mechanika a on wymienił mi (i teraz nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) - bolce, kołki od tych dwóch biegów, bo z czasem się wyrabiają. I wziął za to chyba 30-40zł. A po godzinie odbierałem już sprawne auto.