Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Szybkie czyszczenie labeli [Delphi]

salvadorek 11 Gru 2010 22:10 1047 2
  • #1 11 Gru 2010 22:10
    salvadorek
    Poziom 2  

    Hejka!

    Chcialbym za jednym zamachem wyczyscic 20 labeli. Czy istnieje prostszy sposob niz pisanie Label20.Caption:=''; itd?

    Probowalem zrobic tak

    Code:
    for i:=1 to 20 do label[i].caption:='';
    jednak wywala blad?

    Bede wdzieczny za pomoc;p

    0 2
  • #2 11 Gru 2010 22:25
    Dżyszla
    Poziom 42  

    Jeśli owe labele masz w tablicy, to jak najbardziej ten kod zadziała.

    Jeśli chcesz wyczyścić wszystkie, lecz nie masz do nich wskazań w tablicy lub liście - posłuż się wbudowaną własnością formy Components i operatorem porównania is.

    0
  • #3 11 Gru 2010 22:41
    salvadorek
    Poziom 2  

    Te Labele niestety nie mam w tablicy tylko normlanie umieszczone na formatce. Mam ich w sumie 40 , jednakze chcialem wyczyscic od 1 do 20. Moglby kolega troszke jasniej napisac?:P

    0