Witam.
Chciałbym przedstawić Wam dobrze już znane i oklepane podłogówki a'la Totem Mite.
Jest to moja pierwsza konstrukcja tego typu więc zbyt wiele doświadczenia nie miałem ale moim zdaniem wyszły całkiem nieźle, można się przyczepić do okleiny, miejscami widać pęcherzyki powietrza ale to nie rzuca się w oczy.
Źródłem mojej inspiracji był projekt Izbica, bardzo mi się spodobał więc w związku z tym że po głowie chodziło mi kupno małych mocnych podłogówek do nowego pokoju, zacząłem tworzyć swoje własne.
Obudowa:
Wykonana z płyt wiórowych 20mm klejona vikolem, skręcana na wkręty co 10cm i dodatkowo uszczelniona od wewnątrz sylikonem. Tylna ściana wytłumiona gąbką 3cm.
Pojemność 19,4 litra gdzie wzmocnienia i zwrotnica zajmuje +- 0,8 l.
Z przodu płyta 3mm HDF jako frezy.
Strojona na 51Hz.
Przód, tył, góra i dół obite dermą (coś ala skaj) + płyty boczne oklejone okleiną drewnopodobną.
Wymiary:
Wysokość - 100cm
Szerokość - 21cm
Głębokość - 28cm
Zwrotnica:
Skopiowana z innych projektów.
Dla GDN - cewka powietrzna 1,50mH, 1,10ohm, drut 0,7mm
Dla GDWK - kondensator SCR MKP 2,7uF/250VDC + rezystor ceramiczny 4,2ohm 10w.
Przewody OCC OFC 2,5mm2 a dla GDWK 1,5mm2.
Kosztorys:
GDNy – 160zł
GDWK – 66zł
Kolce – 30zł
Terminale – 11zł
Bass Reflexy – 11zł
Przewody – 8zł
Kondensatory – 20,40zł
Cewki – 20,40zł
Rezystory – 4zł
Wikol – 9zł
Wkręty – 8zł
Szpachel - 9zł
Śruby i nakrętki - 20zł
Okleina - 30zł
Pocięcie płyt – 20zł
Rurki PCV, płyty wiórowe, sylikon, skaj i gąbka, - miałem
Razem z przesyłkami wyszło jakieś 500zł, 3x taniej niż sklepowe totemy.
Odsłuch:
Nigdy bym nie przypuszczał że 13 centymetrowe głośniki mogą tak nisko zejść. Bas jest taki że mój subwoofer który dotychczas używałem, zawstydził się, wyszedł z pokoju i nigdy nie wróci. Średnica piękna, szczegółowa, wokale słychać tak jakby ktoś śpiewał obok nas.
Góra jest łagodna, klarowna, również szczegółowa.
Podsumowując kolumny zaskoczyły mnie pozytywnie, miałem kiedyś altusy 140, to moje totemy grają bez porównania lepiej, może trochę ciszej bo to w końcu do domowego użytku ale za to bardzo czysto, polecam każdemu te kolumny, brzmienie jest rewelacyjne.
Gra to w pokoju 13m2, zasilane aktualnie Technicsem SA R330. Były też testy na SU-V45a, Marantz PM 54.

No to byłoby na tyle. Pozdrawiam.
Cool? Ranking DIY