Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ThinkPad x61 - procesor świszczy co jakiś czas

Gelip 12 Dec 2010 13:15 1158 0
    Gelip
    Level 34  
    W laptopie zainstalowany WinXP SP2. Przy używaniu laptopa co jakiś czas słychać pracę jakiegoś podzespołu - chyba procesora bo dźwięki dobiegają z lewej strony laptopa w okolicach procesora - takie świszczenie jakby. Najbardziej słychać przy uruchamianiu jakiegoś programu albo przy przewijaniu strony www w przeglądarce Firefox. Próbowałem wyłączać w Menedżerze urządzeń kartę Wifi, kartę muzyczną, opcje oszczędzania energii w Koncentratorach USB i nic to nie dało. Zacząłem szukać na google o co chodzi i okazało się, że problem występuje także w innych laptopach i jest to znany problem gdy procesor to Core 2 Duo. Trochę pomogło zainstalowanie programu RightMark CPU Clock Utility 2.35 i włączenie w ustawieniach Management opcji
    Run HLT command when OS is idle
    ale tylko trochę ciszej i mniej piszczy. Procesor to Intel Core 2 Duo T7300 2.0MHz na rdzeń. Ale zauważyłem minus włączenia tej opcji. Przed włączeniem opcji procesor pracuje z prędkością ok. 790MHz, temp. 43°C przy pracy z tekstem i przeglądaniu internetu. Po włączeniu opcji procesor pracuje z pełną prędkością 2.0MHz a temp. to 85°C chociaż wentylator chyba się nie kręci szybciej wtedy i nie było widać aby obudowa w okolicach procesora bardziej się grzała. Jak zobaczyłem, że temp. to 85°C to od razu wyłączyłem tę opcję. Niby na stronie producenta pisze, że maksymalna temperatura pracy tego procesora (TJunction) to 100°C http://ark.intel.com/Product.aspx?id=29760 ale po co ma działać przy 80°C jak może przy 40°C i do tego zapewne krócej na baterii będzie działał.
    Znalazłem na google aby w ustawieniach programu RMCPU -> Advanced CPU settings -> Chipset wyłączyć (odznaczyć) opcję:
    Enabled Popup mode
    Wygląda na to, że to całkowicie rozwiązuje problem świszczenia - jak ręką odjął normalnie cichutko :-) Temperatura jest chyba trochę większa bo 47°C a procesor pracuje przy ok. 798MHz ale lepsze to niż 80°C. Tutaj jest znany problem i właśnie takie zalecenie odnośnie systemów MS Windows:
    http://www.thinkwiki.org/wiki/Problem_with_high_pitch_noises#MS_Windows:_Disable_CPU_popup_mode