Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

astra i wysoka temperatura silnika

steryn1984 06 Oct 2004 18:12 4644 6
    steryn1984
    Level 2  
    Mam astre 1.6 16v i ostatnio zauważyłem ,że silnik ma chyba za wysoką temperaturę.Jak stoję w korku osiąga 102,103 stopnie , jak ruszam spada.Generalnie,im szybciej jadę ,tym temperatura bardziej spada,czego juz w ogole nie rozumiem.Co to może być?
    elektmar
    Level 14  
    Czy włącza się wentylator ? Jaką temperature utrzymuje podzas jazdy jeśli poniżej 90 to źle , trzeba sprawdzić termostat .
    steryn1984
    Level 2  
    Wentylator się włącza,ale dopiero po jakimś czasie przy 103 stopniach.Podczas jazdy (a nie stania w korku) utrzymuje prawidłową temperaturę.
    Kosek II
    Level 11  
    To logiczne, że temperatura spada jak jedziesz. Strugi powietrza schładzają chłodnice i temp. spada.
    W korku jest to normalne, jeśli jest na stałym poziomie i nie rosnie, wszystko jest OK.
    Ale bądź czujny.
    Pozdrawiam
    Spy_
    Level 13  
    moj golfik MK3 w korku dostaje 110 stopni wentyl się włącza mam 100% petrygo zadnej mieszaniny z wodą podczas ciągłej jazdy mam 90 stopni. Wszystko masz OK dopóki wentyl sie włącza i lampka nie świeci....
    mobo
    Level 12  
    No nie powiedział bym żeby to było ok.Wentyl jest poto żeby nie doprowadzać do wrzenia.U kupla w escorcie temp nigdy do 90 nawet nie dochodzi.
    tomekb
    Level 25  
    wszystko jest OK
    silnik powinien pracowac na pograniczu właczenia wentylatora a maksymalnym otwarciu termostatu
    fordy maja to do siebie ze przacuja na takiej temperaturze a opel na takiej
    sprawdz jeszcze czy po odkreceniu korka wlewu plynu chłodniczego nie ma pecherzy powietrza i zapachu spalin co swiadczyłoby o uszkodzeniu uszczelki pod glowica
    pozdro
    T