Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mikser Behringer DJX700 - wariuje efektor

12 Gru 2010 20:52 3773 13
  • Poziom 25  
    Witam !
    Mam dość poważny problem z mikserem Behringer DJX700. Problem zaczął się "sam z siebie". Dotyczy efektora.

    Dziś, słuchając muzyki (słuchawki) spostrzegłem coś dziwnego na mikserze - migająca cyfra, pokazująca numer efektu. Pomyślałem że pewnie przez przypadek pokręciłem gałką. Ale przyglądam się bliżej a tam jakieś 8 z kropką. :| Normalnie nie wiedziałem co jest grane. Zawsze są dwie cyfry. Szybko wyłączyłem mikser i odłączyłem wszystko od niego. Po ponownym włączeniu słychać tylko jakieś pukanie w głośnikach (częstotliwość około 2Hz) i jakieś dziwne wzorki na ekraniku efektora. Kręcenie gałką zmienia efekt z "0" na "10", no po prostu mu odbija :|

    Najlepsze jest to, że kilka włączeń i wyłączeń później wszystko wraca do normy. Jednak po ustawieniu jakiegoś efektu i włączeniu go, pochodzi może 2-3 sekundy i znowu mu odbija. To samo jest po włączeniu przycisku, żeby efekty były słyszane w słuchawkach.

    Obawiam się że padł efektor. Na allegro można go kupić za jakieś 50zł (demontaż), ale chciałbym wiedzieć czy to na pewno może być efektor.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dodam tylko, że to pukanie 2Hz widać na wszystkich kanałach i liczniki BPM także wariują (pokazują 160BPM).

    Dodano po 59 [minuty]:

    EDIT :
    Witam ponownie.
    Teraz wygląda to tak, że tak szybko jak się zaczął - tak szybko problem zniknął :| Mikser działa bez problemu, efektor chodzi jak marzenie.

    Pytanie brzmi - co mogło spowodować tą anomalie ? Czy one wszystkie tak mają ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Czy to może być przez nagrzewanie ? (mikser stał godzinę wyłączony, a podczas pracy strasznie się grzeje trafo i kilka innych elementów). Pomęczę go troche i dam znać.

    Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

    Po nagrzaniu miksera efektor znowu wariuje...

    Wcześniej nic takiego mu się nie działo :|
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 25  
    Nagrzewa się na 100% transformator, tylko nie wiem co za idiota umieścił zaraz koło niego 3 stabilizatory... I to bez żadnego radiatora, tylko przykręcone do metalowej obudowy. Teraz np słucham muzyki przez mikser i jest wszystko OK. Wczoraj też tak było, tyle że zaczyna wariować po jakiejś godzinie (jak się mocno nagrzeje). Wyłączam, czekam jakąś godzinkę i mikser jak nowy... Normalnie szaleństwo :|

    Dla rozeznania wrzucę schemat zasilacza tego miksera :

    Mikser Behringer DJX700 - wariuje efektor

    Dodano po 1 [minuty]:

    P.S - Jakby ktoś chciał, to mam cały PDF ze schematami tego miksera.

    Dodano po 3 [minuty]:

    dj-MatyAS napisał:
    Nagrzewanie się (nadmierne) transformatora, oraz elementów stabilizatora może świadczyć o upływności jakichś kondensatorów. Co też wyjaśniałoby efekt "pukania" po włączeniu zasilania.


    :arrow: Pukanie pojawia się po jakimś czasie (ta godzina, do nagrzania się). Wtedy też efektor zaczyna wariować i na wszystkich kanałach wskaźniki wysterowania to pokazują. Muzyki prawie nie słychać. Liczniki BPM wariują.
  • Pomocny post
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.Tak się składa że kilka dni temu zakupiłem ów mikser.Jest to używka ale jak pisał sprzedawca-stan idealny.Może i był idealny,ale po kilku minutach przestał być.Efektor zaczął wyświetlać ósemkę,w głośnikach buczało,nie podłączone kanały twierdziły że podano na nie sygnał,mimo tego nie wprowadzały zakłóceń.Czytając wasze posty faktycznie zastanowiłem się nad tymi anomaliami pod kątem kondensatorów,ale coś mi tu nie grało...Koniec końców rozebrałem go do czysta i oto co zauważyłem:sprawdzając kondensatory nie zauważyłem ani rozlanych ani napuchniętych,ale cała płyta główna była od strony ścieżek pokryta nalotem o kwaśnym smaku.Zastanawiając się nad tym doszedłem do wniosku,że i tym razem monterzy spod znaku Made in China schrzanili robotę.Otóż wszystkie gniazda i wtyki były dodatkowo sklejane silikonem co prawdopodobnie miało zapobiec mimowolnemu rozłączaniu się i jak sądzę założono obudowę nim klej wysechł,dlatego wydzielające się opary utworzyły na powierzchni przewodzący nalot,co było według mnie najważniejszą przyczyną usterki.Wziąłem w miarę najsłabszy alkohol i wyczyściłem całą powierznię płyty oraz przestrzenie między ścieżkami.Po wyschnięciu odpaliłem.....Jak ręką odjął.Efektor jak nowy,żadnych anomalii,a w dodatku kanały które nie są podłączane nic nie wyświetlają.Owszem,w moim przypadku tak się to skończyło,każdy może mieć usterkę innego typu,ale jeśli komuś sprzęt składano w Chinach będzie miał podoby problem.Nie obejdzie się bez rozbierania i godziny pracy.Mam nadzieję że pomogłem tutaj komuś w razie czego piszcie na moje gg 5269485.Pozdrawiam.
  • Poziom 25  
    Witaj.
    Tak się składa że ten mikser jest Made in Taiwan (bynajmniej na moim tak pisze), ale w tych czasach to nie robi większej różnicy... Tak czy inaczej składał to chińczyk :D

    Mój jest czysty, bez żadnego nalotu, co więcej nie ma żadnego kleju przy gniazdach.

    Na dzień dzisiejszy mój problem ustąpił. Ostatnio zrobiłem test w domu, grałem na tym mikserku prawie 11 godzin i żadnego problemu. Dziś gram na sylwestrze więc lepiej żeby tak zostało :D
  • Poziom 2  
    Życzę ci powodzenia i oby cię nie zawiódł.Jak widzisz ja miałem dość niewielki problem z nim i też się cieszę że obyło się bez lutowania.Faktycznie,Behringer nie prezentuje sobą super jakosci,ale to i tak zawsze bardzo dobry sprzet jak za te pieniądze.
  • Poziom 25  
    wojtek babel napisał:
    Życzę ci powodzenia i oby cię nie zawiódł.


    Dzięki i nawzajem ;)

    Jeżeli mogę coś poradzić to załóż jakieś osłonki na fadery. Chodzi mi o to, że przez tą szczeline (ścieżkę) ruchu fadera, mogą się różne "śmieci" dostać do potencjometru. Dla mojego jest już za późno na ten zabieg (padł fader od mastera) ale Twój ma jeszcze szanse ;)
  • Poziom 11  
    Problem prawdopodobnie jest spowodowany złym napięciem lub 0 ucieka ... miałem tak w starym domu, nawet jak miałem przedłużacz ze stabilizatorem nic nie dawało... Na dyskotekach (np. w szkole) działał bez zarzutu... no to musiał być prąd. Dzwoniłem do serwisu (Maz-On) powiedzieli mi że to mogło być to hmm. No ok teraz działa ale strasznie się grzeje, tutaj będzie grubsza robota czy coś wystarczy nowego kupić? myślałem nad chłodzeniem ale sam nie wiem.
  • Poziom 25  
    W berym trudno jest zamontować chłodzenie. Dobry efekt daje przykręcenie pod stabilizatory radiatora (np takiego małego z zasilacza ATX)

    A co do problemu to ja posiadam w domu nowoczesną sieć zasilania (nowe bloki). Problem (chyba) był spowodowany nadmiernym nagrzewaniem.

    Jednak sprawa się komplikuje, bo ostatnio grałem na nim w sylwestra i 12 godzin chodził pięknie :D
  • Poziom 11  
    Noo ;D behy są takie :) ale mi służy tylko denerwuje mnie jak nagle mi diody na kanałach po 3 świecą nawet jak nic nie gra :D Czyściłem go teraz od środka ... wszystko nawet tą płytkę do wyjść RCA co zasilacz jest pod nią podpięty i działało !? Nie wiesz gdzie kupić przycisk do efektora ;D ? Za dużo siły mam heh. I tą diodę pod przyciskiem jak wymienić bo spaliła się.


    Nad chłodzeniem będę myślał, jakiś mały wiatraczek i osobny zasilacz ;D np. taki od zasilacza antenowego wystarczy no i radiatorki i dziury w obudowie ;) Nie planuje wydać więcej niż 30zl :P
  • Poziom 25  
    Z diodami na kanałach nic nie zrobisz, one są takie :D Wszystko sterowane cyfrowo. Już lepszy byłby analog na jakimś LM3916... Zresztą jak Ty potrzebujesz tych szajskich wskaźników wysterowania z berego do miksowania to powodzenia w dalszej karierze :P

    Przycisk pod efektorem to zwykły microswitch. Sprawdź PW.

    Dioda to zwykła na 3V. Możesz wylutować tą która jest i włożyć tam jakąś dowolną wielkości 5mm, jaki kolorek lubisz ;)

    Z wiatraczkiem może być problem, bo obudowa od berego jest zamknięta. Musiałbyś z tyłu albo z boku wywiercić pare otworków (np 2mm) i po drugiej stronie obudowy też, tak żeby był przewiew. Nie wiem co za idiota umieścił stabilizatory napięcia zaraz koło transformatora głównego :| U mnie pomogło zamontowanie radiatorka z zasilacza ATX.

    Z tym zasilaczem antenowym to dobra myśl. Nie podłączaj wiatraka pod główny stabilizator miksera, bo on i tak się już poci (za duże obciążenie). Może uda Ci sie zmieścić w 30zł :D
  • Poziom 11  
    Heh ;) nie mówie że używam ... liczniki BMP -.- no tego nie komentujmy, ale te diody od głośności są dobre ;) czasem lepiej ustawić wzmocnienie jak są 2 różne cd playery ;D a co do diody ^^ dziękować :D


    Z tym chłodzeniem dam znać co i jak :) w środku wiatraczek mały zamontuje ;) albo 2 :D
  • Poziom 25  
    Wydaje mi się że jeden wystarczy, tylko ustaw go tak, żeby chłodził trafo i stabilizatory. Nie zapomnij o radiatorku pod stabilizatory ;)

    Wskazanie głośności kanału to chyba jedyne praktyczne użycie tych wskaźników :D

    Faktycznie, liczniki BPM chodzą jak "ruski czołg". Jednak czasem się przydają żeby ręcznie określić prędkość utworu (wstukiwanie beat'u).