Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki piec dwufunkcyjny do 54 metrowego mieszkania?

alles1974 12 Dec 2010 19:08 9499 13
    alles1974
    Level 11  
    Witam
    temat przewijał się już wiele razy ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi dla siebie.
    A wiec poszukuję pieca gazowego dwu funkcyjnego.
    Mieszkanie dosyć ciepłe w nowym budownictwie okna plastikowe ściany ocieplone.
    Na chwilę obecną mam 16 letniego Termeta który jednak sprawia coraz większe problemy. Grzejniki mam jeszcze żeliwne rurki już wymieniłem na miedziane.
    Komin z wkładem ceramicznym. Mieszkam na drugim piętrze nade mną są jeszcze dwa pietra.
    Chciałbym wymienić piec na coś nie drogiego coś co długo posłuży i będzie ekonomiczne.
    zależy mi też na tym żeby nie było problemów z ciepłą wodą użytkową-wzięcie prysznica zimą na chwilę obecna to tragedia!!!! Dodam że od pieca do prysznica jest około 3,5 metra.
    Co możecie mi doradzić?Czy wymiana grzejników będzie konieczna?
    nie ukrywam że jestem człowiekiem raczej nie zamożnym wymianę pieca przewiduję na przyszły rok ale piszę już teraz żeby móc przyszykować się finansowo.
    kreslarz
    Level 35  
    Witam.
    Mam podobnej wielkości mieszkanie. Zainstalowany ponad 6 lat temu Termet MiniMax Plus z otwartą komorą. Co 2 lata regularnie przegląd przez fachowca i jest OK. Nie najmniejszego problemu z uzyskaniem zimą wody użytkowej o temperaturze ponad 50 stopni, w mieszkaniu ciepło i żadnych problemów. Jest to chyba aktualnie najtańszy kocioł dwufunkcyjny na rynku. Wymiana grzejników nie jest pilnie konieczna, jedynie po starcie kotła dłużej będziesz oczekiwał na rezultat grzania ze względu na większą ilość wody w układzie i większą pojemność cieplną żeliwnych żeberek. Jeżeli już się zdecydujesz, to polecam aluminiowe konwekcyjne. Już po 10 minutach robią się cieplutkie.
    W celu zaoszczędzenia gazu (czyli również pieniędzy) do kotła zastosuj programowany sterownik z termostatem. Na nim ustalasz sobie temperatury na poszczególne godziny i dni tygodnia, a także na dzień i noc. To zdecydowanie poprawia ekonomikę kotła.
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    kreslarz
    Level 35  
    Olinka10359 wrote:
    Sprawdź również warunki gwarancji bo, uwierz mi, jest to bardzo istotne. Zainteresuj się również, jakie są ceny napraw i konserwacji urządzenia, bo gwarancja kiedyś się skończy, a jest to tylko urządzenie i (niestety) ma prawo się zepsuć.
    Pamiętaj, że w każdym kotle po zdjęciu obudowy w środku będzie praktycznie to samo. W Termecie, Junkersie, Vaillancie itp. główne podzespoły są sprowadzane od czołowych producentów na świecie. Często więc płaci się za markę urządzenia.

Pozdrawiam

Tak, to wszystko prawda.
    Kocioł Termetu niezależnie od typu musi być uruchamiany przez upoważnionego serwisanta pod rygorem całkowitej utraty gwarancji. Przedłużenie gwarancji o następny rok pod rygorem dokonania płatnego przeglądu przez serwisanta. Koszt (u mnie na Śląsku) 100 zł + koszty dojazdu.
    alles1974
    Level 11  
    A czy MINI TERMA tez ma dużą sprawność - wydajność jeśli chodzi o C.W.U.?

i drugie pytanie czy bez przerabiania komina mogę założyć piec z zamkniętą komorą? ewentualnie jakie to były by koszty przeróbki?
    kreslarz
    Level 35  
    Kocioł z zamkniętą komorą spalania wymaga poprowadzenia w kominie "rury w rurze". Są to dwie koncentryczne rury nierdzewne, z których jedna służy do pobierania powietrza z atmosfery, a druga do odprowadzania spalin z kotła.
    Jeżeli pomieszczenie, w którym ma być zainstalowany kocioł posiada swobodny dopływ powietrza, oraz drożną kratkę wentylacyjną bez wymuszonego obiegu (wentylator), to można spokojnie montować kocioł z otwartą komorą spalania. Ponieważ masz tam już zainstalowanego Termeta, to warunki eksploatacji się nie zmienią. Współczesne kotły firmy Termet posiadają zabezpieczenie, które odcina dopływ gazu po około 60 sekundach od zaniku "ciągu" w przewodzie kominowym odprowadzającym spaliny.
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    kreslarz wrote:
    .. wymaga poprowadzenia w kominie "rury w rurze". Są to dwie koncentryczne rury nierdzewne,...które odcina dopływ gazu po około 60 sekundach od zaniku "ciągu"

Nie koniecznie rura w rurze i niekoniecznie nierdzewne.
    Nie tylko Termety mają to zabezpieczenie, ale tylko z otwartą komorą spalania i nie około 60 sekund, ale PRZED UPŁYWEM 120 sekund.
    kreslarz
    Level 35  
    mirrzo wrote:

Nie tylko Termety mają to zabezpieczenie, ale tylko z otwartą komorą spalania i nie około 60 sekund, ale PRZED UPŁYWEM 120 sekund.

Zapewne jest jak piszesz, bo takie są pewnie wymagania techniczne, ale ja te dane przytoczyłem z autopsji. Mój kocioł reaguje podczas prób wykonywanych przy okazji przeglądów okresowych w czasie poniżej 60 sekund.
    Pozdrawiam
    alles1974
    Level 11  
    mirrzo wrote:
    kreslarz wrote:
    .. wymaga poprowadzenia w kominie "rury w rurze". Są to dwie koncentryczne rury nierdzewne,...które odcina dopływ gazu po około 60 sekundach od zaniku "ciągu"

Nie koniecznie rura w rurze i niekoniecznie nierdzewne..

czy mogę prośić więcej informacji na ten temat?
    mirrzo

Może być zastosowany układ rozdzielny, a jako materiał zastosowany na odprowadzenie spalin - PP, ale tylko dla kotłów kondensacyjnych.
    alles1974
    Level 11  
    A czy jest sens do mojego mieszkania kupować piec z zamkniętą komorą?
    czy może lepiej zaoszczędzić i kupić z otwartą?
    Przy starym piecu nigdy nie było problemów z tlenkiem węgla.
    co wy byście zrobili?
    mirrzo

Cena obu rodzajów kotłów różni się nieznacznie. Cena kominów również. Pozostaje więc do rozpatrzenia ekonomika i bezpieczeństwo.
    Ekonomika: nie jest spalane ogrzane powietrze z pomieszczenia, w którym jest zainstalowany kocioł.
    Bezpieczeństwo - BEZCENNE
    alles1974
    Level 11  
    Czekałem z wymiana pieca, czekałem i chyba się opłaciło czekać. Ponoć będziemy mieli centralne ogrzewanie z miasta