Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modernizacja komputera do 4000pln

mbat 13 Dec 2010 17:49 3316 34
    mbat
    Level 15  
    Witam!
    Ostatnio brat poprosił mnie o pomoc w modernizacji komputera, niestety całe lata temu wypadłem z tematu jeśli chodzi o składanie zestawów. Krótko mówiąc chcę pomóc a nie chcę wcisnąć mu jakiegoś bubla.

Przejdźmy do rzeczy.

Co jest?

1. Obudowa– Chieftec (serwerowa- tower)
    2. Zasilacz– Tagan EasyCon Series TG580-U15
    3. Dyski- Caviar-Black 1TB SATA-3 oraz Samsung 500GB SATA-3
    3. DVD-RW (IDE)

Co potrzeba?

1. Płyta główna
    2. Procesor + chłodzenie
    3. RAM
    4. Karta graficzna

Do czego?

Ma to być wydajna stacja pracująca pod Windowsem dla fana wydajności użytkującego różnorodne narzędzia (m.in. CAD, obróbka video- w tym odszumianie starych nagrań, nakładanie efektów, itp. zabawy). Komputer ma umożliwiać w miarę swobodne granie:
    -najlepiej bez ograniczeń w stare tytuły, np. Sacred 2 (monitor 1600x1200, a za jakiś czas większy),
    -w nowe tytuły (tutaj wiadomo że kompromis detale-wydajność musi wejść w grę),

System to Windows XP Prof. (x86), potem pewnie Windows 7 (x64).

Założenia

Płyta:
    Ma być nowoczesna i tak wydajna jak się da (zakładam że komputer pożyje ok. 6-7lat więc płyta ma mieć na to spory zapas mocy i możliwości rozbudowy na przyszłość).
    Jednym słowem na szkielecie nie oszczędzamy za bardzo. Dobrze gdyby była podatna na OC (plany przyszłościowe).

Wymagania dla płyty głównej:
    1. Obsługa SLI lub równoważnej technologii,
    2. Jeden slot PCI (potrzebny do obsadzenia starego kontrolera SCSI),
    3. Obsługa USB3 + SATA-3 ,
    4. Kontroler IDE (będzie podłączony stary napęd DVD + kieszeń do dysków IDE) – ew. w przypadku braku kontrolera na płycie doliczony osobny kontroler IDE (na PCI-EX),
    5. Zintegrowana karta LAN 1GB oraz karta dźwiękowa,
    6. Poza opisanymi wymaganiami nie są potrzebne dodatkowe fajerwerki, najważniejsza jest wydajność.

Procesor:
    Budżet ograniczony ale powinno zmieścić się w nim i7 lub odpowiednik AMD. Chłodzenie narazie fabryczne (za 2-3 lata coś się dokupi i pobawi w OC).

Ram:
    Również ma być możliwie szybki i podatny na OC. Na początek 4GB lub 6GB (4- dual, 6- triple).
    [Zdaję sobie sprawę że pod obecnym systemem będzie widać tylko 3,2GB]

Grafika:
    Z preferencją ATI, ma być mocna ale nie dużym kosztem płyty głównej i ramu (a może dwie słabsze???)

Dyski:
    Oprócz dwóch opisanych na stałe mogą być podłączone jeszcze dwa starsze (w tym 1 SCSI 10K i jeden IDE 7200rpm)

Zasilacz:
    W miarę możliwości chciałbym uniknąć zakupu nowego. Nowy zasilacz jest ostatecznością- rozważam to dopiero wtedy gdy okaże się że obecny ogranicza nową konfigurację.

Budżet
    ok. 4000pln (+/- 200pln MAX.)

Te wszystkie "proce, grafy i stacjonarki" racz poprawić (nie zapominając o innych błędach, które w tekście są). [M]

Poprawiono
    Nyges
    Level 20  
    Procesor:
    Intel Core i7-870 /2.93GHz, 8MB, LGA1156, BOX/

Płyta główna:
    MSI P55A-GD65 /intel P55, DualDDR3/

Wentylator:
    Zalman CNPS10X Extreme

Pamięć RAM:
    G.Skill 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 ECO

Karta graficzna:
    Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB DDR5 /384bit/ 2xDVI/mHDMI

Niestety zasilacz nie za rewelacyjny na styk.
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Jeżeli zależy ci na odczuwalnym zwiększeniu prędkości. To zainteresuj się macierzą RAID z prawdziwego zdarzenia. Wywal te dyski, które posiadasz i skonstruuj jedną, konkretna macierz. Np. 6 sztuk 500 GB Seagatów hybrydowych. Wpiętych w jakiś prawdziwy kontroler (tutaj trzeba będzie poszukać w złomowanych serwerach, bo nówki są kosmicznie drogie).

Co do procesora, to ja zdecydowanie brał bym Phenoma X6. Nie jest w prawdzie tak wydajny jak topowe I7, ale jest znacznie tańszy, a przy tak dużej wydajności, różnic po prostu nie czuć. Co do płyty głównej, to zwrócił bym uwagę szczególnie na system chłodzenia i bezawaryjność - to główne bolączki większości płyt. Co do wydajności to wszystkie prezentują bardzo podobny poziom.
    Nyges
    Level 20  
    Procesor:
    AMD Phenom II X6 1055T /2.8GHz, 125W, BOX, AM3/
    659 zł

Płyta główna:
    Asus M4A89TD PRO/USB3 /AMD 890FX/
    630 zł

Wentylator:
    SilentiumPC Fortis HE1225
    120 zł

Pamięć RAM:
    OCZ 4GB (2x2GB) 1600MHz CL6 Platinium Low-Voltage
    390 zł

Dysk twardy:
    Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3
    210 zł x2

Drugi dysk twardy:
    OCZ Vertex2 E 120GB (285MB/275MB/s)
    869 zł

Karta graficzna:
    HIS Radeon HD6870 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP
    899 zł

Ceny z esc.pl dyski łączysz w raid-0 a system i ważniejsze programy na dysku SSD za jakiś czas dołożysz drugą grafe i zmienisz zasilacz. Jakieś sugestie.
    mbat
    Level 15  
    Quote:
    Jeżeli zależy ci na odczuwalnym zwiększeniu prędkości. To zainteresuj się macierzą RAID z prawdziwego zdarzenia. Wywal te dyski, które posiadasz i skonstruuj jedną, konkretna macierz. Np. 6 sztuk 500 GB Seagatów hybrydowych. Wpiętych w jakiś prawdziwy kontroler (tutaj trzeba będzie poszukać w złomowanych serwerach, bo nówki są kosmicznie drogie).

Quote:
    Ceny z esc.pl dyski łączysz w raid-0 a system i ważniejsze programy na dysku SSD

Kiedyś na tym komputerze były już tego typu konfiguracje, płyta ASUSA ze zintegrowanym na niej kontrolerem ADAPTEC'a i RAID10, jeszcze wcześniej 8 dysków SCSI 10k z kontrolerem macierzowym.

Niestety ponieważ jak napisałeś są to dosyć drogie "zabawki" narazie chciałbym się skoncentrować na tym co opisałem czyli mocny rdzeń (płyta + ram + procesor) dodatkowo karta graficzna ze względu że stara jest jeszcze na AGP.
    Na dyski przyjdzie czas...

Raid 0 nie wchodzi w grę, musi być 10 a to znacznie zwiększy koszta...
    Dzięki za sugestię z dyskiem SSD (przyznam że nie brałem tego pod uwagę)
    Nyges
    Level 20  
    Sprzedał bym z tego zestawu zasilacz ma tylko 420W na 12V.
    mbat
    Level 15  
    Mógłbym poprosić o konkurencyjną do pierwszej podanej konfiguracji opartą na procesorze AMD?

Płyta, procesor + chłodzenie fabryczne, pamięć, karta graficzna, zasilacz (jeśli potrzebny)

dodatkowo pytanie czy zamiast "Intel Core i7-870" można spokojnie wziąć "Intel Core i7 875K"
    Chuck Norris
    Level 21  
    Procesor i7 920 na nową podstawkę i do tego GTX 580, ASUS P6X58D-E X58, zasilacz OCZ850GXSSLI-UN.
    Żadne dwie karty w tej cenie nie będą tak wydajne jak GTX 580. Po kilku latach będzie można dokupić drugiego i mieć nadal nowego kompa. Kupno 2x HD6870 mija się z celem.
    gonzo24
    Level 12  
    Ja bym skupił się na platformie AMD. Jest sporo tańsza niż Intel, a wydajność może niewiele niższa.

Przykłady to nowe procki AMD, które obsługują zarówno pamięci DDR2 jak i DDR3. A nowe procki od Intela wspierają tylko DDR3.
    W przyszłości zapewne taniej będzie rozbudować kompa opartego na AMD. I na tym bym się skupił.
    Nyges
    Level 20  
    Ewentualnie poczekać aż trochę ceny opadną po świętach. Zakupić gtx570 a później dokupić druga taką kartę do sli. Ja bazował bym na s1156 np ASRock P55 Extreme4 + i7 870.
    mbat
    Level 15  
    Przejrzałem dokładnie proponowane zestawy i mam pewne uwagi

MSI P55A-GD65 - posiada tylko 2 porty SATAIII i tylko dwa porty USB3, wg. mnie to trochę mało na przyszłościową płytę (nie chcę się za 3 lata bawić w HUBy i dodatkowe kontrolery)

Asus M4A89TD PRO/USB3 - tutaj ilosć portów SATAIII jest wystarczająca ale nadal dwa porty USB3 (to samo co w płycie wyżej, nie chcę potem dorzucać kontrolerów lub bawić sie w HUBy)

ASRock P55 Extreme4 - 4xSATAIII i 4xUSB3 (cieplej ale nie do końca). Poza tym mam pewne obawy co do ASRocka (kiedyś to była firma produkująca tani chłam- chyba że to sie zmieniło...)

Dobrze gdyby płyta miała 6xUSB3 i 6xSATA3

Dodatkowo chcę żeby w zestawie znalazł się mocny zasilacz (np. proponowany OCZ850GXSSLI-UN)

Co do grafiki to prawdopodobnie stanie na czymś z chipem RADEON HD 6950 (ok 1500pln powinno kosztować)

Quote:

Procesor i7 920 na nową podstawkę i do tego GTX 580, ASUS P6X58D-E X58, zasilacz OCZ850GXSSLI-UN.

Ciekawe, a inna płyta wg. założeń jak wyżej i pamieć w trybie triple do tego?

Dodatkowo zastaniawiam się nad takim zestawem (polecone z inngo źródła)

ASRock 890FX DELUXE4
    AMD Phenom II X6 1090T BOX Black Edition
    Patriot ViperII (2x4GB 1600MHz CL8)
    Corsair CMPSU-850HXEU
    Reszta budżetu na kartę graficzną
    W przyszłości- dysk SSD, ew. dodatkowe karty graficzne
    Gik
    Level 13  
    Płyta: http://www.sklep.koyto.pl/product_info.php?cPath=356_366_371&products_id=101217
    Procesorx2: http://allegro.pl/intel-core-i7-920-4x-2-66ghz-s1366-cooler-i1364853505.html
    Ram: http://allegro.pl/ocz-4gb-ddr2-1066-mhz-reaper-epp-cl5-2-x-2-gb-i1362936786.html
    Grafikax2 : http://allegro.pl/gigabyte-hd5770-1gb-900-4800mhz-soc-fv-sklep-wwa-i1368948453.html
    Zasilacz:http://allegro.pl/mega-moc-zasilacz-ocz-gamexstream-850w-nowy-fv-gw-i1372267819.html

Powinno pociągnąć wszystkie gry przez około 5 lat.Może przekroczyło budżet.
    Chuck Norris
    Level 21  
    Gik znów Ty ze swoją HD 5770 i to do I7 920 :D. Tę kartę nawet wcisnąć do każdego zestawu.
    Gik
    Level 13  
    Chuck Norris wrote:
    Gik znów Ty ze swoją HD 5770

Sentyment
    mbat
    Level 15  
    Gik nie chcę być malkontentem ale ten zestaw przekracza założenia budżetu o 1000pln, co nie jest raczej drobiazgiem.
    Płyta wypas na pierwszy rzut oka (niestety z supermicro nie mam odswiadczeń- poza jednym serwerem z opteronami kilka firm temu;) ale czy bawiłeś się takim zestawem?

...a przepraszam nie zauważyłem procesora x2 i karty x2 nie przesadzajmy... czytaj uważnie a zorientujesz sie że to co podałeś jest kompletnie niezgodne z założeniami na których prosiłem żeby sie opierać i z tego co wiem nie na tym polega pomoc na forum!

Interesuje mnie opinia o topowych modelach płyt ASRock bo widzę że sa nieźle wyposażone i w dobrych cenach ale jak pisałem mam doświadczenia z tą firmą sprzed wielu lat i nie są one pozytywne...
    Gik
    Level 13  
    MOBO: http://www.sklep.koyto.pl/product_info.php?cPath=153_276_316&products_id=100422
    Procesor: http://www.sklep.koyto.pl/product_info.php?cPath=153_281_325_321&products_id=111974
    Grafa:http://www.sklep.koyto.pl/product_info.php?cPath=153_158_159&products_id=106222
    Ram: http://www.sklep.koyto.pl/product_info.php?cPath=153_275_300_311&products_id=101686

AsRock'i są słabe nie mają np 2pci-e 16 a to ważne jak chcesz miec crossfire.
    DFI są tanie i dobre.
    daavid117
    Level 42  
    mbat wrote:
    Interesuje mnie opinia o topowych modelach płyt ASRock bo widzę że sa nieźle wyposażone i w dobrych cenach ale jak pisałem mam doświadczenia z tą firmą sprzed wielu lat i nie są one pozytywne...

ASRock to już inna firma. Ostatnio zamontowałem jedną droższą płytę oraz jedną tanią tego producenta. Płyty ASRock są teraz jakościowo 8/10. Relacja cena/możliwości jest więcej niż doskonała. Za to z tego co wiem i doświadczyłem to tylko drogie modele DFI są dobre, te tańsze są niestety dość tandetne. Ja skłaniałbym się ku zestawowi opartemu o AM3. Bardziej przyszłościowy, a różnica w wydajności niewielka.
    Nyges
    Level 20  
    AsRock tak jak kolega powiedział od pewnego czasu oferuje bardzo dobre jakościowo płyty.

CO do DFI to tańsze płyty nie są takie tandetne. Teraz płyty firmy DFI są o połowę tańsze od konkurencji dzieje się tak iż handlowcy chcą się ich pozbyć z magazynów. Dzieje się tak dlatego ponieważ DFI wycofuje się z produkcji płyt dla indywidualnych odbiorców.
    Gik
    Level 13  
    Co do socketa to nie wiem bo na 1366 jest tylko Core i7 jak narazie a na AM3 są już 3 typy procesorów. Intel nie porzuci tak podstawki raczej a zresztą autorowi chodzi o Core i7.
    daavid117
    Level 42  
    Gik wrote:
    na 1366 jest tylko Core i7 jak narazie a na AM3 są już 3 typy procesorów. Intel nie porzuci tak podstawki raczej a zresztą autorowi chodzi o Core i7.

Eeee Intel już uśmiercił ten socket? W przyszłym roku ma pokazać się nowy socket 1155 bodajże. Intel uśmierca socket'y jeden po drugim (775 był wyjątkiem). Chyba ma taką strategię wyciskania pieniędzy z klientów bądź też nie potrafi znaleźć dobrej, dobrze działającej technologii.
    User removed account
    User removed account  
    mbat
    Level 15  
    Quote:
    Co do socketa to nie wiem bo na 1366 jest tylko Core i7 jak narazie a na AM3 są już 3 typy procesorów. Intel nie porzuci tak podstawki raczej a zresztą autorowi chodzi o Core i7.

Gik, z tego co słyszałem to 1366 ma zniknąć z rynku nawet przed 1156! Nie upieram się przy I7 lub w ogóle intelu. Procesory intela są wyraźnie mocniejsze ale 1366 budzi moje wątpliwości ze względu na to że ma być bardzo krótko na rynku, a to oznacza że za np. 3 lata ciężko będzie o używany mocniejszy procesor na tą podstawkę i na pewno nie będzie on tani ;)
    Wygląda na to że intel znalazł dobry sposób na ograniczenie handlu używanym sprzętem.

Quote:
    procesor: phenom 1055T 600 zł
    ram a-data plus 1600 cl8 230 zł
    płyta ASUS M4N98TD EVO 430 zł
    Grafika : Dwie sztuki GTX 570 2600-2700 zł (zależnie od producenta i sklepu)
    Zasilacz: Corsair cmpsu-850txeu 450 zł

Tylko ta płyta... brak USB3, SATA3

Może tak, zmodyfikuję nieco założenia:

Narazie bez grafiki (zarezerwuje na nią jakieś 1400pln z budżetu i będzie tylko jedna na dzień dziesiejszy... pewnie radeon 9650)

Płyta musi mieć sporo SATA3 i USB3 i oferować w miarę wysoką wydajność (potraktujmy to jako wymóg konieczny!)- może ktoś ma doświadczenia z płyta ASRocka o której pisałem wcześniej

Ram też powinien być wypasiony (1800MHz??? CL jak najniższa) i w takim razie najlepiej 2x4GB żeby nie zapychać slotów

Procesor- może być AMD (myślałem jednak o 1090T) / w związku z planami intela z socket 1366 pomińmy go.

Zasilacz- dobra przyszłościowa elektrownia

Gdyby zostało parę groszy (ale nie sądzę) poproszę o polecenie jakiegoś dobrego- cichego chłodzenia do procesora.

Dodatkowo zleży mi na tym żeby to był zestaw (albo przynajmniej elementy osobno) sprawdzone
    Nyges
    Level 20  
    Ode mnie następująca propozycja:

Procesor:
    649 zł

Płyta główna:
    630 zł

Wentylator:
    Thermalright Silver Arrow Multiplatform Cooler
    290 zł

Pamięć RAM:
    OCZ 6GB (3x2GB) 1600MHz CL6 Platinium
    630 zł

Karta graficzna:
    PowerColor Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP
    1199 zł

Zasilacz:
    Corsair 850W [CMPSU-850HXEU] modularny
    630 zł
    Chuck Norris
    Level 21  
    Z zestawu Nyges-a zostawić płytę , procesor. Ram-u wziąć 2x2Gb i kartę graficzna GTX 570/580 oraz zasilacz OCZ 700W
    Nyges
    Level 20  
    Mój zestaw jest przygotowany na crossfire z HD 6950 oraz na OC procka.
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Ta a jak chcesz w Athlona 3x2GB ramu wsadzić, jak on ma 2 kanałowy kontroler? Cała reszta OK, Radeon jest ekonomicznie lepszym wyborem.
    Nyges
    Level 20  
    Składałem na szybko myślałem że jest 2x3. Ale pyzatym kontroler jest dwukanałowy. Lecz pamięć nie musi działać w dual chanel.

proponuję więc:

OCZ 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Black AMD 1.65V x2
    mbat
    Level 15  
    Quote:
    Ode mnie następująca propozycja:

Procesor:
    649 zł

Płyta główna:
    630 zł

Wentylator:
    Thermalright Silver Arrow Multiplatform Cooler
    290 zł

Karta graficzna:
    PowerColor Radeon HD6950 2GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP
    1199 zł

Zasilacz:
    Corsair 850W [CMPSU-850HXEU] modularny
    630 zł
    Pamięć RAM:
    OCZ 6GB (3x2GB) 1600MHz CL6 Platinium
    630 zł

Quote:
    proponuję więc:
    OCZ 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Black AMD 1.65V x2

A jakie pamięci polecicie jeśli będę chciał do tego zestawu 2x4GB

Nyges, dla czego tak się upieracie przy ty Phenomie 1055T? Mogę sobie pozwolić na 1090T. Czy tamten się lepiej kręci? Czy może z 1090T nie macie doświadczenia?

Dodano po 16 [minuty]:

Quote:
    ASRock to już inna firma. Ostatnio zamontowałem jedną droższą płytę oraz jedną tanią tego producenta. Płyty ASRock są teraz jakościowo 8/10. Relacja cena/możliwości jest więcej niż doskonała.

A może ktoś miał do czynienia z tymi płytami?

890FX Deluxe4 /socket AM3
    P55 Extreme4 /socket 1156
    daavid117
    Level 42  
    mbat wrote:
    A jakie pamięci polecicie jeśli będę chciał do tego zestawu 2x4GB

Niepotrzebne Ci aż 8GB. Żadna gra nie wykorzysta nawet 4GB. Kupowanie teraz 8GB mija się z celem. Kiedyś, kiedy zabraknie Ci RAM'u kupisz go przecież taniej niż teraz.
    mbat
    Level 15  
    Quote:
    Niepotrzebne Ci aż 8GB. Żadna gra nie wykorzysta nawet 4GB. Kupowanie teraz 8GB mija się z celem. Kiedyś, kiedy zabraknie Ci RAM'u kupisz go przecież taniej niż teraz.

Znam takiego co kiedyś powiedział że 640KB RAM wystarczy wszystkim, nawet najbardziej wymagającym ;) Nazywał się Bill G. czy jakoś tak ;)

Prawda jest taka że te płyty mają w większości przypadków 4 sloty na pamięć, przy założeniu że za 6 lat komputer ma być na chodzie wolę odrazu włożyć RAMu z nadkładką. W przypadku kiedy dam 2x2 a potem znów 2x2 to dojdę do 8GB i koniec... kupowanie od nowa w razie czego. Jak dam 2x4 to za kilka lat nie zaskoczy mnie coś co będzie potrzebowało np 12 lub 16GB.

Sprawa niby może się wydawać prosta ale sprzęt miał być pomyślany na przyszłość i to daleką w komputerach (ok. 6lat). I to za te 6 lat ma jeszcze jakoś sobie radzić po ew. dokładkach. Dodatkowo chcę go tak zaprojektować żeby robić później rozszerzenia minimalnym wymaganym nakładem środków.

Quote:
    Żadna gra nie wykorzysta nawet 4GB

Poza tym na grach świat się nie kończy ;)