Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Laguna nie odpala

13 Gru 2010 20:12 8781 22
  • Poziom 9  
    Witam Jestem tu nowy wiec postaram się opisać mój problem najlepiej jak tylko potrafię
    Mianowicie mam Lagunke 1.9 TDI 99r i któregoś dnia jakieś miesiąc temu nie mogłem jej odpalić, rozrusznik kręcił i nic po wielu próbach się udało i zapaliła, na jakiś czas był spokój aż do teraz kiedy przejechałem około 60 km postanowiłem zatankować po zapłaceniu wsiadłem do auta i nie mogłem odpalić mimo iż silnik był rozgrzany rozrusznik kręcił (i co ostatnio przyuważyłem nie wiem czy tak zawsze jest skacze obrotomierz jak szalony przy odpalaniu) i nic tak samo jest na zimnym. a jeszcze gorzej bo na zimnym rozładuje cały akumulator zanim z trudem odpali a jeszcze do tego (nie zawsze ale czasami) wyświetla mi się serwis i gada ze ,,Fuel injection system faulty, consult your Renault dealer'' i wiem tyle ze chodzi o wtryski jakaś awaria układu wtryskowego tylko nie wiem jaka chwilowo nie stać mnie na naprawę wiec kombinuje jak mogę a zaczyna mnie juz to wkurzać bo przejadę 5 km i zgaszę silnik i już nie chce odpalić aż wreszcie po wielu próbach zaskoczy nie wiem co może być przyczyną komputer ? stacyjka ? jeśli ktoś z was miał podobny problem i go rozwiązał byłbym bardzo wdzięczny jeśli by się podzielił tą informacją jak go naprawić Pozdrawiam wszystkich[/youtube]
  • Użytkownik obserwowany
    Czy ty masz dti silniczek?
    Może pompka wtryskowa siada?
  • Poziom 9  
    silnik mam TDI przynajmniej tak pisze w dowodzie pompa by podawała za mało paliwa ? ale przy normalnej jeździe wszystko działa jak złoto
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Romusiowi widzę "kaganiec" zdjęli ;)

    MadMax, jak się to dowiesz jaki masz silnik w aucie, oraz pod komputerek się podłączysz w celu diagnozy, to wtedy wróć.
  • Poziom 9  
    chwilowo nie mogę go podłączyć pod komputer wiec szukam innych środków w celu rozwiązania problemu
  • Użytkownik obserwowany
    A ty wogóle masz renówke czy seata?
  • Poziom 9  
    renault laguna 1,9 TDI 99r
  • Użytkownik obserwowany
    Dobra - masz pompe wtryskową i z nią problem .
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Dobra, też się zlituję, albo problem z wstępną pompką elektryczną.
  • Poziom 9  
    Przemo9826 ja nie jestem tu żeby ktoś się zlitował napisałem bo może ktoś miał podobny problem i wie co zrobić a jeśli ty nie wiesz to nie pisz napisałeś ze ,,problem z wstępną pompką elektryczną'' ok sprawdzę ,,romoo'' napisałeś ze problem z pompą wtryskową sprawdzę i będę wiedział nie grzebie z byle czym bo może być gorzej.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Bo żal mi Cię stary, nie wiesz nawet jaki masz silnik w aucie!

    Masz 1.9 DTI
  • Poziom 34  
    Skoro sam chesz napawiać to na początek wymień filtr paliwa.
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    zdejmij powroty wtrysku, jednakowe pojemniki i test menzurkowy od tego bym zaczął jeśli wszystko ok to sprawdzić czy układ nie zapowietrzony. Jeśli ON brak to cała droga dostarczania ON do silnika + immo i zawór gaszący do sprawdzenia. Piana na powrotach oznacza powietrze które trzeba wyelminować.
  • Poziom 9  
    układ nie jest zapowietrzony zawór gaszący w porządku myślę ze przyczyna tkwi w komputerze pokładowym czy ktoś z was może wie ile kosztuje sprawdzenie i ewentualnie zresetowanie go czy usuniecie błędów ?
  • Poziom 9  
    witam ponownie zaszło parę zmian co do tematu czy na lepsze ? hmm trochę problem nadal ten sam ale auto odpala na pyknięcie jak jest zimny jak tyko silnik się nagrzał znowu miałem problemy z odpaleniem podczas jazdy nie ma żadnych problemów
  • Poziom 10  
    Witam
    Maja laguna 06 po około godzinnym postoju nie chce odpalać, pali i gaśnie i tak z pięć razy aż zapali (cały czas komunikat o (kontrolen emisje i insputin controleren)
    sprawdziłem wtryski sposobem przelewowym jest ok. nie zapowietrzony. EGR odpinałem trochę żywszy, Silnik słabo przyjmuje gaz, ciągnie skokami, dużo pali.
    Proszę o pomoc.
  • Poziom 11  
    zaślep EGR i zobacz czy zadziała
  • Poziom 10  
    EGR zamknięty sprawdzałem przed odpięciem kostki.
  • Użytkownik obserwowany
    Sprawdz błędy i live data.
  • Poziom 10  
    byłem na comp. wyrzuca chyba 9 błędów
    między innymi
    - EGR
    -czujnik położenia wału, podciśnienia, turbiny.
    -ciśnienia paliwa wtryski
    wszystkich nie pamiętam. było że jest akumulator rozładowany a jest dobry.
    wszystkie te błędy wywala w momencie kiedy zapala i gaśnie bo silnik w tych momentach pracuje chwilowo na 400 do 600obr i gaśnie czasami nawet obrotomierza nie ruszy. Stwierdzili że trzeba po kolei sprawdzać
    nie bardzo wiem co znaczy cyt.... live data.
  • Poziom 9  
    Ja byłem ostatnio u mechanika stwierdził ze to wał a konkretniej czujnik jak go wymienią to zobaczę jak będzie samochód palił
  • Poziom 9  
    MadMax1963, Problem powszechnie znany w środowisku "laguniarzy" zwłaszcza, że obrotomierz przy odpalaniu świruje. Diagnoza: rozrusznik.
  • Poziom 9  
    PawelElectro i tu kolego jesteś w błędzie, wymienili czujnik położenia wału korbowego i samochód odpala na pykniecie gorący czy zimny bez różnicy, jak nówka