Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprzęt audio do pokoju ok. 30m2 za ok. 1500 zł

apud_salata 13 Dec 2010 21:45 1754 0
    apud_salata
    Level 10  
    Witam,

co prawda jest to mój pierwszy post na tym forum, jednak rady z forum elektrody wielokrotnie mi już pomogły, więc mam nadzieję, że teraz nie będzie inaczej.

W związku z tym, że nie siedzę w temacie audio/kina domowe i nie znam się na tych kwestiach prosiłbym o pomoc w doborze sprzętu grającego. Przeglądałem już forum np. FAQ: Audio, co kupić - Stereo czy kino domowe, ale mimo ciekawych spostrzeżeń nie rozwiązało to do końca mojego problemu. Przedstawię go w punktach - dla łatwiejszej analizy przypadku:

- poszukuję sprzętu, który mógłby robić za "centralę" dźwiękową w pokoju, do której można podłączyć TV, komputer itp.
    - chciałbym też w komplecie (albo i nie w komplecie, byleby działało wszystko ze sobą) kupić odtwarzacz DVD
    - jako, że słoń nadnepnął mi na ucho - większą wagę przywiązuję do funkcjonalności (70%) niż do samego dźwięku (30%) - oczywiście jakieś szumy wyraźne tudzież trzaski wyłapię, ale od poziomu "poprawnego" nie czuję różnicy między Denonami, Pioneerami itp.
    - w związku z powyższym, sprzęt powinien być maksymalnie uniwersalny - powinien mieć najpopularniejsze i najczęściej wykorzystywane wejścia/wyjścia (HDMI, Aux, s-video, USB itp.), aby nie było problemu z podłączeniem np. komputera (nie musi mieć nic wspólnego z iPodami itp., bo nie mam i nie będę miał, więc szkoda, żeby takie opcje się marnowały). Wiem, że wysokie modele odtwarzaczy nie obsługują filmów z Divx'ów, VCD itp., więc może to być cokolwiek co reprezentuje stosunkowo wysoką jakość razem z dużym spektrum możliwości - nie przywiązuję wagi do firm, byleby nie był z Biedronki :)
    - ponieważ mój pokój ma ok. 30 m2 - załączam plan - chciałbym (niezależnie od tego czy to będzie kino domowe, czy stereo) żeby w całym pokoju dźwięk był dobrze słyszalny - zarówno po środku jak i w narożnikach (dolnych) - w jednym kącie jest łóżko, a w drugim biurko z komputerem, gdzie pracuję

Sprzęt audio do pokoju ok. 30m2 za ok. 1500 zł

- za TV są szklane drzwi, za którymi mieszkają rodzice i dlatego bardzo chciałbym móc regulować balans i fade (wiem, że to nie jest takie łatwe jak w car audio), ewentualnie jakoś inaczej sterować głośnością tak, aby dźwięk jak pracuję był skupiony w którymś narożniku np. sterując głośnością poszczególnych głośników
    - w różnych źródłach czytałem, że jeżeli do kina domowego podłączy się np. odtwarzacz MP3 z dźwiękiem nie w 5.1 to grają tylko przednie głośniki, dla mnie istotne jest to, żeby grały wszystkie głośniki, choćby oba prawe "symulowały" jeden prawy, a lewe 1 lewy
    - w związku z tym, że w 3 narożnikach mam szafki/półki - głośniki mogę postawić na wysokości 2m, a wysokość pokoju to ok. 2,7m, więc wysokie kolumny raczej nie wchodzą w grę
    - jako, że mam PC, ale czasami mam też do dyspozycji laptopa poszukuję rozwiązania jak podłączyć dźwięk do sprzętu audio z ominięciem kabla. Wiadomo, że jest to najprostsze rozwiązanie, ale wówczas laptop traci na mobilności, a ciągnąć 15 m kabla dookoła pokoju też nie jest zbyt ciekawą perspektywą. Rozważam transmiter FM, Bluetooth i może Wi-Fi. Co polecacie? Sprzęt nie musi bezpośrednio tego obsługiwać - mogę coś dokupić ewentualnie.
    - nie wiem czy to kwestia sprzętu i czy to tylko "martenting", ale myślałem, żeby przyszłościowo sprzęt miał dekoder DVB-T - czy to siedzi może w TV i sprzętu nie dotyczy?
    - fajnie by było, gdyby była opcja sleeptimera, choć to nie jest niezbędne

Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to max 1500 zł (z obsługą bezprzewodowego dźwięku komputer-sprzęt mogę dopłacić do 300 zł).

Będę wdzięczny za wszelki uwagi, sugestie i wskazówki. Za konkretne przykłady sprzętu jeszcze bardziej :)

Pozdrawiam