Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Whirlpool AWE 6516 Kod OXOOO + czerwona lampka serw

konos513 14 Gru 2010 09:48 31537 21
  • #1 14 Gru 2010 09:48
    konos513
    Poziom 8  

    Witam.
    Czy ktoś może mi powiedzieć, co oznacza taki kod awarii w ww pralce.
    Objawy:
    pralka po włączeniu potrafi chodzić 6 h i ciągle pierze (bez zatrzymania)
    a potrafi zrobić 3 obroty i wyświetla kod
    oxooo
    x-dioda wyłączona
    o-doda świeci

    Pralka Whirlpool AWE 6516 Kod OXOOO + czerwona lampka serw

    W silniku komutator i szczotki w bardzo dobrym stanie,
    pompka odprowadzająca wodę działa.

    Pralka ma 1.5 roku

    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

    1 21
  • #3 14 Gru 2010 22:58
    mirofalcon
    Poziom 24  

    Jest to błąd F23, błąd hydrostatu, do sprawdzenia hydrostat, połączenia hydrostatu z modułem, wyczyścić układ hydrostatyczny

    0
  • #4 15 Gru 2010 06:54
    sujka5
    Poziom 26  

    to najbardziej znienawidzony kod błędu w tych pralkach dlatego że wcale nie oznacza że JEST BŁĄD POŁĄCZENIA POMIĘDZY HYDROSTATEM A PROGRAMATOREM
    na początek proponuję zmienić biegunowość na filtrze p/z oraz poprawić styki końcówek kabli hydrostatu

    1
  • #5 15 Gru 2010 14:43
    konos513
    Poziom 8  

    dziekuję wszystkim za info

    mirofalcon napisał:
    Jest to błąd F23, błąd hydrostatu, do sprawdzenia hydrostat, połączenia hydrostatu z modułem, wyczyścić układ hydrostatyczny


    nie wienm w jaki sposób sprawdzić hydrostat. Styki przy hydrostatecie i te przy module są ok. Jeśli chodzi o jego wyczyszczenie to raczej jest nie rozbieralny, maq plastikowe zeby które po podważeniu pękają.



    sujka5 napisał:
    to najbardziej znienawidzony kod błędu w tych pralkach dlatego że wcale nie oznacza że JEST BŁĄD POŁĄCZENIA POMIĘDZY HYDROSTATEM A PROGRAMATOREM
    na początek proponuję zmienić biegunowość na filtrze p/z oraz poprawić styki końcówek kabli hydrostatu


    tak jak wspomniałem styki sprawdzone. Co do filtra przeciw zakłóceniowego po zamianie biegunowości są takie obiawy:

    pralka robi 2-4 obrotów, włacza się na 3sek pompka opróżniajaca pralkę a potem stop. Teraz kod błędu to xooxx. Po zamiania biegunowości na poprzedną jest zachowania takie, że pralka nie robi nic. Po załaczeniu czeka ok 10 sek i wywala kod oxooo.
    Co do hydrostatu to gdy zdejmę z niego przewód i gumowy i dmucham w końcówke, na której ten przewód był załączony to włącza sie i cały czas pracuje pompka opróźniajaca pralkę.

    Poprosze jeszcze kilka wskazówek.


    WIeczorem będe mial miernik to sprawdze grzałkę

    -1
  • #6 15 Gru 2010 19:20
    seamen
    Poziom 12  

    jeśli pralka nabiera wodę do prawidłowego poziomu to hydrostat jest ok.Jesli teraz cały czas pierze bez końca to jakby program na coś czekał....może na zagrzanie wody.Czy woda jest gorąca-sprawdź dotykając wziernika.później będziemy dalej myśleć...

    0
  • #7 15 Gru 2010 20:38
    konos513
    Poziom 8  

    seamen napisał:
    jeśli pralka nabiera wodę do prawidłowego poziomu to hydrostat jest ok.Jesli teraz cały czas pierze bez końca to jakby program na coś czekał....może na zagrzanie wody.Czy woda jest gorąca-sprawdź dotykając wziernika.później będziemy dalej myśleć...


    witaj seaman,

    niestety pralka nie nabiera wody.

    W jaki sposób sprawdzić hydrostat?

    Ja wyjąłem mój hydrostat wyglada tak:

    Pralka Whirlpool AWE 6516 Kod OXOOO + czerwona lampka serw
    NIe mogłem go rozebrac bo mam obawy że popęka

    i zrobiłem takie próby

    zmierzyłem przewodzenie

    1. miedzy stykami: A i B
    wariant 1 (gdy nie dmucham w koncówkę K) nie ma przewodnosci
    wariant 2 (gdy dmucham w koncówkę K) jest przewodność

    2. miedzy stykami: C i D
    wariant 1 (gdy nie dmucham w koncówkę K) nie ma przewodnosci
    wariant 2 (gdy dmucham w koncówkę K) nie ma przewodności

    3. miedzy stykami: A i D
    wariant 1 (gdy nie dmucham w koncówkę K) nie ma przewodnosci
    wariant 2 (gdy dmucham w koncówkę K) nie ma przewodności

    4. miedzy stykami: A i C
    wariant 1 (gdy nie dmucham w koncówkę K) jest przewodnosci
    wariant 2 (gdy dmucham w koncówkę K) nie ma przewodności

    5. miedzy stykami: B i D
    wariant 1 (gdy nie dmucham w koncówkę K) nie ma przewodności
    wariant 2 (gdy dmucham w koncówkę K) nie ma przewodności

    6. miedzy stykami: B i C
    wariant 1 (gdy nie dmucham w koncówkę K) nie ma przewodności
    wariant 2 (gdy dmucham w koncówkę K) nie ma przewodności

    Będę wdzięczny za analizę

    P.S. zmierzyłem opór grzałki wynik pomiaru to 25 om, czy aby nie za mało? Miernik marnej jakości (zakup w markecie)



    [/img]

    0
  • #8 15 Gru 2010 20:58
    seamen
    Poziom 12  

    jeśli pralka jest pusta zwarte są styki 11-12;jeśli nabierze wody 11-13.Ale sprawdź elektrozawór-czy dochodzi napięcie,jeśli tak to czy sitko nie jest zapchane

    Dodano po 7 [minuty]:

    trochę się zagalopowałem-masz inne oznaczenia hydrostatu.Ale sprawdź zaczynając od elektrozaworu(cewka,sitko,ewentualnie sitko przy kranie).Grzałka nie ma nic do tego że nie pobiera wody.25 ohm grzałki jest ok.

    0
  • #9 15 Gru 2010 21:41
    mirofalcon
    Poziom 24  

    Sprawdź induktorem grzałkę na doziemienie, prawdopodobnie ma przebicie go obudowy i dlatego tak wariuje ci pralka

    Dodano po 3 [minuty]:

    Na początek przemierz ją tym miernikiem marketowym, może coś pokarze

    0
  • #10 15 Gru 2010 23:58
    konos513
    Poziom 8  

    Panowie,
    sprawdziłem przewód zasilający w wodę jest ok, sitka czyste. Sprawiłem zawory dopuszczające wodę (mam dwa). Wyjadłem, pomierzyłem opornosci, oba mają taka samą oporność. POdłączyłem na krótko napiecie zawory puszczają wodę.
    Zrobiłem kolejny test. Nalałem do bebna ok 10 l wody. Uruchomiłem pralkę, zaczęła sie 3 razy obracać (bęben). Potem wypompowała te ~2 l wody i się zatrzymała wyświetlając ten sam kod błędu i serwis.
    W tym czasie nawet na chwile nie było podane napięcie na zawory. Na hydrostacie napięcie jest cały czas.
    Grzalkę odłączyłem i podłączyłem do niej voltomierz. Tylko na chwilę przed zapalaniem się kontrolki serwisowej pojaiło sie napiecie ok 75 woltów.

    Czy moja diagnoza hydrostatu wskazuje na to, że jest on dobry?

    0
  • #11 16 Gru 2010 00:48
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdź oporność czujki NTC , powinna tam siedzieć czujka o nr.kat.2790046 i oporności ok.12 kiloomów w temperaturze ok.20°C, sprawdź też megaomomierzem lub induktorem czy nie ma przebicia lub upływności z wyprowadzeń termistora do metalowej obudowy czujki.

    0
  • #12 16 Gru 2010 10:40
    konos513
    Poziom 8  

    machefi napisał:
    Sprawdź oporność czujki NTC , powinna tam siedzieć czujka o nr.kat.2790046 i oporności ok.12 kiloomów w temperaturze ok.20°C, sprawdź też megaomomierzem lub induktorem czy nie ma przebicia lub upływności z wyprowadzeń termistora do metalowej obudowy czujki.


    mówiąc czujnik NTC masz na myśli ten element, tak?

    Pralka Whirlpool AWE 6516 Kod OXOOO + czerwona lampka serw

    zmierzyłem mu oporność w temp. ponizej 20 stop. ma 17.3 kiloomów.

    Poprosiłbym o mały instruktarz - jak sprawdzić upłynność.
    Czy to oznacza, że mam podłaczyc niezależnie napięcie (230 V) do grzałki lub do czujnik NTC i potem czujnikiem sprawdzac czy to napięcie nie pojawia sie na obudowie?

    P.S. z góry wszystkim dziękuję za fatygę[/img]

    0
  • #13 17 Gru 2010 09:33
    seamen
    Poziom 12  

    upływność grzałki możesz zmierzyć odpinając przewody i mierząc miedzy biegunem grzałki a masą(obudową pralki).Najlepiej użyć do tego induktora na 500V

    0
  • #14 19 Gru 2010 17:55
    konos513
    Poziom 8  

    seamen napisał:
    upływność grzałki możesz zmierzyć odpinając przewody i mierząc miedzy biegunem grzałki a masą(obudową pralki).Najlepiej użyć do tego induktora na 500V



    dzięki za instruktarz. Wracam jutro do pracy i może ktos będzie posiadał induktor.

    Obecny stan diagnostyki i naprawy to pomierzenie oporności miedzy elektrodami grzałki a jej metalową obudową (żółty kabel uziemienie z poprzewdniego zdjeca).
    Pomiar czujnikiem makietowym, wynik 200 kiloomów.
    Skoro taki wynik wyszedł to pozwoliłem sobie odłączyc zółty kabel uziemenie i włączyłem pralkę. Ku mojemu zaskoczeniu pralka zadzialała.

    1. obróciła 3 razy bęben
    2. przez 3 s próbował wypompować wodę
    3. potem zaczeła poberac wodę
    4 po napełnieni bebna zaczeła się obracać po 20 min, sprawdziłem bęben byl ciepły (czyli grzałka grzeje).
    5. zostawiłem ja w trybie prania (cd. poczatkowego programu prania), po powrocie ok 2 h zastałem pralkę w stanie awaryjnym z kodem błędu oxooo

    co Wy na to?
    Pozdrawiam

    0
  • #15 19 Gru 2010 18:39
    mirofalcon
    Poziom 24  

    Wymień grzałkę, ma przebicie do obudowy, a to że odłączyłeś przewód ochronny nie znaczy że będzie dobrze, woda też jest przewodnikiem

    0
  • #16 19 Gru 2010 20:16
    konos513
    Poziom 8  

    mirofalcon napisał:
    Wymień grzałkę, ma przebicie do obudowy, a to że odłączyłeś przewód ochronny nie znaczy że będzie dobrze, woda też jest przewodnikiem


    oczywiście, odłączenie przewodu miało tylko potwierdzić czy przepięcie na grzałce wpływa na prace pralki. Na pewno nie będe jej w takiej konfiguracji używał.

    Wydaje mi sie, że to potwierdziło, fakt awaryjnej grzałki.

    Droga diagnozy trochę dookoła ale bez przyrządów inaczej się nie da.

    Mam jeszcze pytanie czy grzałka do moje pralki nalezy do grupy jakichś ty[powych grzałek, czy jest to model przypisany do danego rodzaju i typu pralki?

    0
  • #17 21 Gru 2010 09:10
    erel
    Poziom 19  

    Witam.
    Mam podobny problem z taką samą pralką. AWE6516/P.
    Kod błędu 01000 ( gdzie 1 to świecąca dioda )
    Czego nie spróbuję to pralka nie działa.
    Koledze konos ruszyła po odłączeniu grzałki niestety u mnie to nie pomaga.
    Styki czyszczone, układ presostatu wyczyszczony, filtry też w porządku a poza kilkoma ruchami bębna po włączeniu nic więcej się nie dzieje.
    Wody nie nabiera. Jakieś podpowiedzi ?

    0
  • #18 21 Gru 2010 11:40
    konos513
    Poziom 8  

    erel napisał:
    Witam.
    Mam podobny problem z taką samą pralką. AWE6516/P.
    Kod błędu 01000 ( gdzie 1 to świecąca dioda )
    Czego nie spróbuję to pralka nie działa.
    Koledze konos ruszyła po odłączeniu grzałki niestety u mnie to nie pomaga.
    Styki czyszczone, układ presostatu wyczyszczony, filtry też w porządku a poza kilkoma ruchami bębna po włączeniu nic więcej się nie dzieje.
    Wody nie nabiera. Jakieś podpowiedzi ?


    odłączyłem tylko uziemienie grzałki, nie cała grzałkę. Zrobiłem to tylko do testów. W takiej konfiguracji nie wolno użytkować pralki- grozba porażenia prądem elekt.

    0
  • #19 21 Gru 2010 14:45
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    erel napisał:
    Witam.
    Mam podobny problem z taką samą pralką. AWE6516/P.
    Kod błędu 01000 ( gdzie 1 to świecąca dioda )
    Czego nie spróbuję to pralka nie działa.
    Koledze konos ruszyła po odłączeniu grzałki niestety u mnie to nie pomaga.
    Styki czyszczone, układ presostatu wyczyszczony, filtry też w porządku a poza kilkoma ruchami bębna po włączeniu nic więcej się nie dzieje.
    Wody nie nabiera. Jakieś podpowiedzi ?
    Sprawdź kolego te dwie cewki elektrozaworów czy mają równe oporności , kostki połączeniowe między modułem a cewkami zaworów , następnie na module sprawdź a w razie niepewności wymień (kilka zł.) triaki sterujące tymi cewkami . A tak z głupia frant sprawdź czy masz ciśnienie w wężu wodnym i czy sitko na wejściu elektrozaworu nie jest dokumentnie zawalone śmieciami z rury wodoc. Pozdrawiam.

    0
  • #20 22 Gru 2010 22:40
    erel
    Poziom 19  

    konos513 napisał:
    erel napisał:
    Witam.
    Mam podobny problem z taką samą pralką. AWE6516/P.
    Kod błędu 01000 ( gdzie 1 to świecąca dioda )
    Czego nie spróbuję to pralka nie działa.
    Koledze konos ruszyła po odłączeniu grzałki niestety u mnie to nie pomaga.
    Styki czyszczone, układ presostatu wyczyszczony, filtry też w porządku a poza kilkoma ruchami bębna po włączeniu nic więcej się nie dzieje.
    Wody nie nabiera. Jakieś podpowiedzi ?


    odłączyłem tylko uziemienie grzałki, nie cała grzałkę. Zrobiłem to tylko do testów. W takiej konfiguracji nie wolno użytkować pralki- grozba porażenia prądem elekt.


    Zgadza się wszystko co kolega pisze - wiem o ryzyku i mam tego pełną świadomość. Odpinałem też tylko uziemienie.

    Problem rozwiązany - wymiana grzałki rozwiązała problem i pralka działa :)

    0
  • #21 26 Gru 2010 19:58
    konos513
    Poziom 8  

    Witam wszystkich,
    na wstępie chciałbym życzyć spokojnych i wesołych Świąt.

    dzień przed Świętami przysłano mi grzałkę (koszt z przesyłką 89 - niestety inny wtyk do czujnik temp.) włożyłem ją do pralki i poszedł test. Test zakończył sie sukcesem. Pralka naprawiona dzieki Waszej pomocy.
    Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy uczestniczyli w tym wątku i dali mi wskazówki.

    0