Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault megane scenic 1997rok 2.0 Beznyna Elektryka wariuje

14 Gru 2010 20:30 14406 14
  • Poziom 10  
    Witam otóż mam bardzo nietypowy problem z samochodem Renaut megane Scenic benz 2l rok produkcji 1997 .
    Mój problem wygląda następująco , pewnego dnia zgasł mi wyświetlacz od radia , licznik przejechanych km sie z zerował oraz radio po jakimś czasie przestało grac. Pomyślałem sobie pewnie jakiś bezpiecznik i później go wymienię.
    Kilka dni później miałem niefortunna kolizje (auto wpadło do rowu , sliskie drogi itp)
    Auto stało na boku wyciekł z niego olej itp.. Po ściągnięciu samochodu z miejsca kolizji przyprowadzeniu na podwórko źle zamokłem tylną klapę co spowodowało ciągle świecenie się lampki w bagażniku i rozładowanie akumulatorka , po podłączeniu auta pod prostownik , naładowaniu go i odłączeniu , samochód zaczoł łapać dziwne zwiasy ze światłami , zaczęły świecić przednie lampy same z siebie , wyłączały sie one czasem po zamknięciu samochodu centralnym zamkiem , włączeniu świateł i stacyjki i ich wyłączeniu.
    Potem sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w samochodzie wszystkie były całe i po włożeniu bezpiecznika widocznego na obrazku:
    Renault megane scenic 1997rok 2.0 Beznyna Elektryka wariuje
    w samochodzie zaczynają świecić sie nagle światła i coś pstrykać /piszczeć w okolicy bezpieczników. Pomóżcie panowie/panie bo nie wiem co mam robić :(
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 2  
    Proponuje sprawdzić przewody masowe przykręcone do silnika, potrafią się urwać w wyniku drgań. W 1.6 są w prawym górnym rogu z tyłu silnika, niestety nie wiem jak u Ciebie. Z doświadczenia mogę powiedzieć że objawy takiej usterki potrafią nieźle zmylić.
  • Poziom 10  
    hmm podczas tego incydentu otworzyła sie tylna maska , zamknąłem ja na gdy ja zamknąłem na następny dzień nie mogłem jej otworzyć , zamek sie zaciął , hmm może światła zapalają sie przez jakieś spięcie w tylnej klapie ( w zamku) ? Bo ten bezpiecznik jest od centralnego zamka... a jak go wyciągnę to problem ustaje...

    A pro po tak poza tematem to radio ożyło...
  • Poziom 43  
    Które światła głupieją bo wygląda to na problem z alarmem?
  • Poziom 10  
    Postojowe. hmm
    Problem nie leżał w centralnym zamku tylnej klapy, choć sie uszkodził ale zmieniłem na drugi. Hmm a jak odłączyć ten alarm , czy to naprawić panowie bo w momencie włożenia tego bezpiecznika czasem od razu brzęczy z okolic bezpieczników i mrugają lampy a czasem dzieje sie to po wyłączeniu samochodu...
  • Poziom 43  
    Odnaleźć alarm, odłączyć zasilanie i spiąć ewentualną blokadę
  • Poziom 10  
    Jest jakiś mniej wiecej schemat tego... Bo w tym autku jest na jednym bezpieczniku immobiliser tez i chodzi mi o to aby nie namieszać z nim nic. Bo aby odpalić autko trza pstryknąć kluczykiem 2x a nie chce tego popsuć.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A masz dokładany alarm? Bo o takim Ci piszą.

    Dodano po 38 [sekundy]:

    Tu pewnie problem będzie w wiązce tylnej klapy, połamana w przelotkach.
  • Poziom 10  
    hmm powiem tak auto jest po przeróbce z anglika.. Miało full wyposażenie.. jeżeli alarm był w standardzie to auto go posiada lub posiadało , ponieważ możliwe ze po przeróbce został wymontowany.

    Jeżeli chodzi o wiązankę kabli to miejsce w którym przechodzą kable z auta do klapy ? w tym jest coś przerwane, odizolowane ?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    No to już sobie odpowiedziałeś. Ktoś odwalił przekładkę na szybko i są skutki. To są właśnie skutki cudownych pomysłów z przerabianiem aut...
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Chłopie, przecież Ty do ładu z tym nie dojdziesz.

    Oddaj auto do na prawdę dobrego elektryka, i kasę szykuj, bo zapewne sporo będzie musiał czasu mu poświęcić.

    Na moje, kosz.
  • Poziom 10  
    Auto chodziło 2 lata bez problemu to nie mozliwe ze to przez przekładkę , części były wyciąganie z innego , nie było żadnych ciec kabli itp
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    To zaczynaj grzebać tam, gdzie ci wskazano.
  • Poziom 10  
    hmm Nie znalazłem nic przy klapie, oddałem auto do serwisu Reanut.
    Jak naprawią i dowiem się co było przyczyną to napisze rozwiązanie :)
  • Poziom 10  
    Witam,

    Właśnie moja meganka podłapała podobne schorzenie.
    Ten sam rocznik, z tym że 1.6 benzyna.
    Silnik odpala, można włączyć światła pozycyjne, ale po włączeniu świateł mijania z okolicy bezpieczników wydobywa sie dziwne "buczenie", to sam odzieje się przy próbie użycia el. szyb. Nie działają kierunkowskazy, awaryjne i szwankuje centralny (zamyka się i otwiera) Gdy słychać to dziwne "buczenie" nie da rady odpalić silnika.
    To tak w skrócie.

    Czy możesz napisać co było zepsute u Ciebie.
    Ewentualnie poproszę o jakieś wskazówki.

    Pozdro.