Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podwójna wydajnośc internetu. łącze równoległe. Jaki sprzęt?

arte7 14 Dec 2010 22:56 3179 8
    arte7
    Level 15  
    Witam, Mam w domu internet od dostawcy przez WiFi (antena na dachu). i 2 konta na 2 komputery. Wszystko oczywiście idzie z dachu do mnie jedną skrętką. Rozdzielam to na switchu. Dostawca do logowania używa protokołu PPPoE. Na każdym komputerze jest osobno skonfigurowane konto, z osobnym numerem użytkownika i hasłem. do każdego jest przypisane ograniczenie prędkości transferu i mogę korzystać równocześnie na obu komputerach z maksymalną prędkością. Nie ma przypisanego numeru użytkownika do adresu MAC kart sieciowych, wiec mogę podłączać co chcę, nawet router z innym MAC Adresem i na nim konfigurować połączenie PPPoE. Interesuje mnie możliwość wykorzystania obu kont na raz do korzystania na jednym komputerze, tak by w efekcie np zwiększyć transfer 2x np. do ściągania jednego pliku, lub oglądania VOD TV (lub YouTube) wykorzystywał jeden komputer oba konta na raz, tzn częściowo ciągnął z jednego konta, a pozostałą część z drugiego. Jeśli chodzi o YouTube, to chyba w opcjach Playera, jest możliwość wykorzystania łącz równoległych do sprawniejszego pobierania filmu. Pojawia sie ona , gdy wykryje że takie łącze jest skonfigurowane. Chyba na jednym komputerze nie da się założyć dwóch kont, ale może jakiś router z taką możliwością? czy to czasem nie chodzi o protokół BGP? Jak coś takiego skonfigurować, jeśli jest taka możliwość. Dogadanie się z dostawca by zamienił mi te 2 konta na 1 z większym transferem nie wchodzi w rachubę. Za dużo chce ;) NA allegro znalazłem coś takiego: rb750 - serwer, router, ograniczenie pasma, BGP itp. allegro.pl/rb750-serwer-router-ograniczenie-pasma-i1356238277.html Czy coś tego typu załatwiło by sprawę? Pomóżcie, jeśli się da ;)
    bogiebog
    Level 43  
    Raczej szukaj pod
    Dual WAN aggregation
    arte7
    Level 15  
    Hmm,
    A możesz mi polecić coś taniego, a bezproblemowego do mojego zastosowania?
    bogiebog
    Level 43  
    Osobiście nie miałem z takim sprzętem do czynienia, ale jedno jest pewne, tanie to na pewno nie będzie.

cisco RV042

RV042 wrote:
    the Cisco RV042
    lets you use a second connection as a backup to help you stay connected, or it can be used to
    access a second provider to increase available bandwidth
    and balance traffic.

Drytek Vigor 2920 Dual WAN
    http://www.draytek.co.uk/products/vigor2920.html
    hermes-80
    Level 43  
    A co z Tomato Dual Wan ?? Jeśli znasz chiński jest najnowsza wersja.
    Poranek_Lipcowy
    Level 13  
    Witam
    Pc z zainstalowanym ClearOS 5,2 jest tam takie coś jak multiWan. Konfigurujesz dwa interfejsy jako zewnętrzne ppoe i jeden jako lan . . Jak coś to na priv.

Dodano po 1 [minuty]:

Cena PC maxymalnie 100 zł . Mogę Ci sprzedać.. już skonfigurowanego :)
    baczek007
    Level 23  
    Poranek_Lipcowy Zanim sprzedaż "babola" poinformuj kolegę, że nie będzie miał czegoś takiego jak szybkość x2 w VOD czy youtube.
    Idzie to co najwyżej rozwiązać po portach czyli sciąganie po ftp z max szybkością jednego łącza, przeglądanie www po drugim.
    Poranek_Lipcowy
    Level 13  
    Na mikrotiku masz taką sprawę sam korzystam.
    arte7
    Level 15  
    Na Mikrotiku, jako oprogramowanie zainstalowane na serwerze (komputerze), czy wystarczy router NP RB750, np. allegro.pl/routerboard-750-mikrotik-router-potezny-na-50pc-i1368487871.html , lub podobny router na tym systemie?