Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki zestaw-pralka + suszarka

ja.1980 14 Dec 2010 23:24 18764 34
    ja.1980
    Level 1  
    Witam,
    jako że pozbywam się bubla w postaci pralko-suszarki stoję przed wyborem pralki i suszarki oddzielnie. W oko wpadły mi komplety 4 marek:
    Ariston: pralka AQLF9F69U i suszarka AQCF851BU
    Bosch: pralka WAS28743PL i suszarka WTS86515PL
    AEG: pralka Lavamat 84950A i suszarka Lavatherm T58870
    Electrolux: pralka EWN148640W i suszarka EDC78550W

Generalnie ważna dla mnie jest szybkość wirowania (min. 1400 obrotów). Z doświadczenia z pralko-suszarką wiem że im lepiej odwirowane tym szybciej i lepiej wysuszone. Druga sprawa to ładowność-im większa tym lepsza oraz suszarki nie specjalnie mniejsza niż pralki gdyż nie po to kupuję suszarkę by bawić się w rozwieszanie.
    Poza tym wiadomo, najważniejsza jest bezawaryjność.
    Będę wdzięczna za wszelkie porady i ew. doświadczenia z ww. sprzętami i firmami.
    Od siebie mogę jedynie powiedzieć że mam już drugą zmywarkę Ariston i jestem z niej zadowolona. Nie wiem czy tak samo ma się sprawa z pralkami.
    Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów...
    ~wac
    Level 20  
    Oprócz Aristona to każdy zestaw jest bardzo dobry. Stawiałbym na zestaw Electroluxa.Jak chcesz mieć bardzo pojemną pralke to proponuje Boscha ,bo bęben ma aż 65 litrów pojemności.
    zwykły człek
    Level 20  
    Temat przerabiany już wiele razy, ale moge napisac jeszcze raz. Dla mnie najlepszym połączeniem jest:
    PFD-1484 + SKFD-831
    Bardzo dobre parametry i bardzo dobra cena. Dodatkowo teraz za 150 zł/szt. masz przedłużenie gwarancji do 5 lat. Pralka ma rewelacyjne parametry, a suszarka ma funkcję prasowania.
    Ryjobogins
    Level 9  
    Mamy rok 2018, jaki zestaw teraz polecacie? Jedna na drugiej musi stać w niewielkiej łazience.
    PanAGD
    Level 23  
    Ładny odkop. Ale jak już jest, to zapytam: jaki budżet?
    Ryjobogins
    Level 9  
    Przedział cenowy mniej więcej do 4.000zl. Licz do 2000 za każdy że sprzętów. Jak będzie mniej to się nie obrażę 😁
    PanAGD
    Level 23  
    Proponuję sprawdzić taki zestaw:
    - Pralka Bosch WAN2826EPL
    - Suszarka Bosch WTR85V5EPL

Do tego jeszcze będzie trzeba zakupić łącznik.
    michalw0
    Level 10  
    Właśnie po 3 latach użytkowania wywaliłem pralkę Elektroluxa. Nie ma możliwości wymiany łożysk. Bęben klejony. jak dla mnie ... Nie do zaakceptowania.
    Co kupić żeby nie mieć problemu?
    PanAGD
    Level 23  
    michalw0 wrote:
    Właśnie po 3 latach użytkowania wywaliłem pralkę Elektroluxa. Nie ma możliwości wymiany łożysk. Bęben klejony. jak dla mnie ... Nie do zaakceptowania.
    Co kupić żeby nie mieć problemu?

Bosch z linii WAN, WAE, WLK, WLT i WLG, cała seria pralek LG, Samsung i Amica mają wymienne łożyska. Kwestia czy jest miejsca na pralkę standardową czy musi to być Slim, oraz budżetu.
    michalw0
    Level 10  
    Wymiary nie mają w sumie znaczenia. szerokość 60c m. wysokość obojętna. Nauczony doświadczeniem, żeby była możliwość naprawy łożysk i programatora. Cena ..jak najmniej ....ale tak do 1600 zł. Jeżeli ktoś mnie przekona to mogę jeszcze coś dołożyć.
    Na tą chwilę Bosch WAN2826EPL.

Ale zastanawiam się czy warto dopłacać 500 zł, za bajery których najprawdopodobniej nie użyję.
    Z racji aktywnego uprawiania sportu pralka chodzi w pełnym obciążeniu co 2 dni. Korzystam właściwie z jednego programu (bawełna). Fajnie by było gdyby pranie trwało tak ok 1.5 godziny.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    PanAGD
    Level 23  
    michalw0 wrote:
    Na tą chwilę Bosch WAN2826EPL.

Trafny wybór. Cicha pralka, duża ilość programów, co prawda Pan aż tyle nie potrzebuje, ale jak są to warto czasami skorzystać. Na pewno warto używać programu czyszczenia bębna. Plusem są jeszcze obroty na 1400.
    maver1ck
    Level 9  
    To ja się dołącze do tematu.

Także szukam zestawu. Budżet 4000 zł. Oba elementy powinny być na 8kg.

Pytania:
    Pralka WAN2826EPL czy WAT2466SPL ?

Suszarka:
    myślałem o WTG 86400PL, ale jest już nowszy model WTG 86401PL.
    Ktoś kojarzy czym on się różni ?

No i pytanie ostatnie czy oba te elementy będzie dało się ustawić w słupku ?
    mrice
    Moderator of Home appliances
    maver1ck wrote:
    Pralka WAN2826EPL czy WAT2466SPL ?

Zdecydowanie WAN, wat ma nierozbieralny zbiornik i masz problem jak padną łożyska

maver1ck wrote:
    myślałem o WTG 86400PL, ale jest już nowszy model WTG 86401PL.
    Ktoś kojarzy czym on się różni ?

Pewnie pierdołą której nawet nie zauwazysz

maver1ck wrote:
    No i pytanie ostatnie czy oba te elementy będzie dało się ustawić w słupku ?

Musisz w serwisie Bosch lub sklepie zamówić łączówkę i można w słupek ustawiać
    mrice
    maver1ck wrote:
    Nie będzie problemy z różnicą głębokości między WAN2826EPL a WTG86400PL ?

sprawdż na stronie producenta, nie oczekuj, że będziemy mieli w głowie wszystkie wymiary dziesiątek pralek i innych sprzętów.
    maver1ck
    Level 9  
    mrice wrote:

sprawdż na stronie producenta, nie oczekuj, że będziemy mieli w głowie wszystkie wymiary dziesiątek pralek i innych sprzętów.

Sprawdziłem już wcześniej.
    Pralka ma 55 cm, suszarka 59cm.
    Stąd pytanie czy można jedno na drugim postawić.
    Napisałem na informację Boscha, może tam znają odpowiedź
    mrice
    maver1ck wrote:
    Napisałem na informację Boscha, może tam znają odpowiedź

Kto jak kto, ale oni powinni, ja zakładam, ze się da.
    exik
    Level 25  
    Używając łącznika można ustawiać głębszą suszarkę na płytszą pralkę.
    karolh8
    Level 2  
    Cześć,

Czy byliście w stanie zaproponować jakiś zestaw do 5 000-5 500 zł? Zależy mi na trwałości, łatwości naprawy (rozumiem, że przydają się wymienne łożyska) i conajmniej 8 kg wkładu. Może na sensownym czasie pracy, a nie programach 5h. Mniej na bajerach typu obsługa z telefonu. Suszarka chyba najlepiej kondensacyjna z pompą ciepła.

Od razu mówię, że nie jestem wielkim fanem samsunga.

Z góry dziękuję.
    Piotr2608

Level 41  
    karolh8 wrote:
    łatwości naprawy (rozumiem, że przydają się wymienne łożyska)

Bez obrazy, ale ten tekst bawi mnie do łez. 80% wyrzucanych m.in. pralek to wysoka półka sprzętu BSH czy AEG,
    gdzie mamy wszystko to co chciałbyś mieć, czyli:
    karolh8 wrote:
    Zależy mi na trwałości, łatwości naprawy (rozumiem, że przydają się wymienne łożyska) i conajmniej 8 kg wkładu.

i mimo prostoty i wymiennych łożysk nikt nie potrafił udrożnić pompy odpływowej (ewentualnie wymienić), czy wymienić grzałki.
    karolh8 wrote:
    Może na sensownym czasie pracy, a nie programach 5h

Tu niestety nie ma takich pralek. Jeśli marzy ci się pralka z dużym wsadem i krótkim czasem prania plus to co wymieniłeś
    powyżej, proponuję zakup pralki GE lub Samsung ale w USA. Wsady 10-15 kg, krótkie programy prania a to, że pobiera tylko
    na pranie bez płukania z trzy wiadra wody to inna bajka.
    Chcesz mieć nowoczesną pralkę z dużym wsadem a zarazem oszczędną, to i czas prania musi być stosunkowo długi by móc dostrzec efekty prania.
    Na tę chwilę, pozostają zakupy pralki ze "stajni" Bosch, Siemens. Przy przestrzeganiu instrukcji obsługi, piorą bezawaryjnie przez lata.
    Wariant drugi: kupić taniego klamota, nie naprawiać, tylko co 2-3 lata wymieniać.
    karolh8
    Level 2  
    @Piotr2608 ma to sens. W takim razie zdecyduję się pewnie na coś dobrego z nadzieją, że przez lata będzie działać.
    karolh8
    Level 2  
    Hej,

chyba zdecydowałem się na zestaw z electroluxa, chociaż jeszcze troszkę zastanawiam się nad LG ze względu na obłogę przez telefon, która podoba się żonie. Mogę prosić o opinię co sądzicie o takim zestawie?

Suszarka ELECTROLUX EW9H378SP PerfectCare
    Pralka ELECTROLUX EW8F328SP PerfectCare 8kg 1200 obr
    + łącznik
    mrice
    karolh8 wrote:

chyba zdecydowałem się na zestaw z electroluxa,

czyli zaprzeczamy założeniom

karolh8 wrote:
    Zależy mi na trwałości, łatwości naprawy
    Bazyli_M
    Level 4  
    Szanowni,

Pierwszy raz ogarniam temat związany z zakupem pralki i suszarki (odrębnie, będą stały w pionie).

Przeglądając różne porównania top 10/rankingi wstępnie zdecydowałem się na taki zestaw:

Samsung WW80T754ABH
    Samsung DV90T8240SH

Pytanie czy ma sens? Pralka do tej pory była używana codziennie (korzystałem z małej pralki w wynajmowanym mieszkaniu,, która jest do tej pory bezproblemowa - BOSH 7 letni). Na razie rodzina jest dwuosobowa z planami na dodatkową dwójkę. Mamy również kota i istotne jest by pralka dawała sobie radę z sierścią. Poza tym ciekawym wydaje się ten AI Control oraz Smart Connect ułatwiający wybory prania.

Z góry dziękuję za pomoc.
    mrice
    Bazyli_M wrote:
    istotne jest by pralka dawała sobie radę z sierścią

Nie pralka ma dawać sobie radę z sierścią, tylko użytkownik przed włożeniem prania.

Bazyli_M wrote:
    Poza tym ciekawym wydaje się ten AI Control oraz Smart Connect ułatwiający wybory prania.

Rzecz gustu, dla mnie to potrzebne jak umarłemu kadzidło. Im więcej bajerów tym wiecej problemów w przyszłości, a i tak trzeba cztery litery do sprzętu ruszyć, bo pranie się samo nie wkłada i nie wyjmuje, a finalnie korzysta się z 2-3 programów i tyle

Bazyli_M wrote:
    Przeglądając różne porównania top 10/rankingi wstępnie zdecydowałem się na taki zestaw:

Samsung WW80T754ABH
    Samsung DV90T8240SH

Moim zdaniem samsung nie robi dobrego sprzętu, ale mnie interesuje ta strona techniczna, jeśli tobie z jakiś przyczyn odpowiada to kupuj, zawsze można naprawić maszynę w razie awarii.
    Bazyli_M
    Level 4  
    mrice wrote:
    Bazyli_M wrote:
    istotne jest by pralka dawała sobie radę z sierścią

Nie pralka ma dawać sobie radę z sierścią, tylko użytkownik przed włożeniem prania.

Bazyli_M wrote:
    Poza tym ciekawym wydaje się ten AI Control oraz Smart Connect ułatwiający wybory prania.

Rzecz gustu, dla mnie to potrzebne jak umarłemu kadzidło. Im więcej bajerów tym wiecej problemów w przyszłości, a i tak trzeba cztery litery do sprzętu ruszyć, bo pranie się samo nie wkłada i nie wyjmuje, a finalnie korzysta się z 2-3 programów i tyle

Bazyli_M wrote:

Samsung WW80T754ABH
    Samsung DV90T8240SH

Moim zdaniem samsung nie robi dobrego sprzętu, ale mnie interesuje ta strona techniczna, jeśli tobie z jakiś przyczyn odpowiada to kupuj, zawsze można naprawić maszynę w razie awarii.

A ze strony technicznej czy jest lepszy jakościowo sprzęt(zestaw) w podobnym zasięgu cenowym (nie wymagam tych funkcji, fajnie je mieć po prostu :))
    mrice
    Zdecydowanie sprzęty z rodziny Bosch / Siemens. W podobnym zasięgu cenowym to nawet dobierzesz coś z linii Home Professional Boscha. Jak nie masz ciśnienia to może być nawet pralka Bosch z serii WAN. Suszarka, kwestia czy koniecznie chcesz pompę ciepła czy dopuszczasz grzałkowca. Grzałkowce kończą się przez UE, ale jeszcze są na rynku dwa z Boscha, to serie WTN i WTG . Zestaw WAN + WTG to powinien się zmieścić w cenie samej suszarki samsunga. Jeśli wolisz pompę to dobierz model wedle uznania, wewnątrz się specjalnie nie różnią.
    Moim zdaniem jakościowo dużo wyżej BSH stoi od samsunga, a w wielu przypadkach jest nawet tańszy w serwisie. Samsunga grzeje w głowę z cenami części zamiennych.
    Bazyli_M
    Level 4  
    W takim razie moze ten zestaw:

Bosch WTW85561PL Serie 8 - suszarka
    Bosch WAVH8K91PL Serie 8 / Bosch WAVH8M91PL Serie 8 - pralka (tam jest różnica braku albo i-Dos albo Vario Drum)

Dziękuję za pomoc.