Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosta i tania zgrzewarka punktowa

megabit 15 Dec 2010 00:05 199381 49
  • Prosta i tania zgrzewarka punktowa

Zgrzewarki punktowe używane są w prawie wszystkich zakładach gdzie konieczne jest łączenie blach. Zaletą zgrzewarek jest precyzja łączenia (z zachowaniem bardzo dobrego kontaktu elektrycznego), oraz bardzo niskie napięcie między elektrodami, co czyni urządzenie bezpiecznym. Przedstawione urządzenie nie jest oczywiście profesjonalną zgrzewarką, lecz amatorskim sprzętem do wykonania w jedno popołudnie, pozwalającym na łatwe zgrzewanie metalu.
    Do budowy wykorzystano transformator z kuchenki mikrofalowej z przewiniętym uzwojeniem wtórnym. Wysokonapięciowe uzwojenie ostrożnie usunięto za pomocą szlifierki kątowej, zwracając uwagę by nie naruszyć rdzenia oraz uzwojenia sieciowego

Prosta i tania zgrzewarka punktowa Prosta i tania zgrzewarka punktowa Prosta i tania zgrzewarka punktowa

Następnie w zwolnione miejsce nawinięto 2-3 zwoje przewodu miedzianego 4AWG o przekroju 21mm^2. Należy pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu ostrych krawędzi rdzenia by nie uszkodziły izolacji na przewodach.

Prosta i tania zgrzewarka punktowa Prosta i tania zgrzewarka punktowa

Do wykonania pozostał prosty stojak z drewna oraz odpowiednie elektrody

Prosta i tania zgrzewarka punktowa Prosta i tania zgrzewarka punktowa Prosta i tania zgrzewarka punktowa Prosta i tania zgrzewarka punktowa

Przy używaniu zgrzewarki należy zachować ostrożność ze względy na wysoką temperaturę w miejscu zgrzewania. Nie dopuścić do przegrzania transformatora oraz przewodów!

Źródło: http://hackaday.com/2009/06/23/how-to-build-your-own-spot-welder

Cool? Ranking DIY
    About Author
    megabit
    Level 18  
    Has specialization in: lampy elektronowe
    megabit wrote 336 posts with rating 302, helped 6 times. Live in city Poznań. Been with us since 2005 year.
    flubber.trip
    Level 27  
    Genialne w swojej prostocie. Z czego są zrobione elektrody? Dodał bym jeszcze sprężynę, która by nie umożliwiała zwarcia elektrod przypadkowo, oraz dodatkowo jakiś wyłącznik włączający urządzenie tylko w chwili dociskania. Pozdrawiam
    karol1010
    Level 21  
    Myślę że przełącznik tylko na nogę ponieważ lepiej jak prąd zacznie płynąc dopiero po solidnym docisku elektrod. Konstrukcja ciekawa.
    Snikers
    Level 24  
    Przez elektrody tłoczy się chłodziwo w sprzęcie komercyjnym.
    livetevn
    Level 11  
    Mógłby ktoś napisać ile potrzeba zwojów na pierwotnym?
    Freddy
    Level 43  
    livetevn wrote:
    mógł by ktoś napisać ile potrzeba zwojów na pierwotnym??

To wszystko zależy od tego jaki masz duży rdzeń. Należy sobie obliczyć ilość zwoi na volt według wzoru. Wzory dostępne są bez problemu w internecie.
    miroskop
    Level 23  
    Co do transformatora to sensowniejsze wydaje się pytanie jaką minimalną moc musi mieć żeby zgrzać blachy o grubości np. 1mm.
    wzk
    Level 19  
    :arrow: mikroskop
    Φ roboczej części elektrody = 5 mm, siła docisku = 1kN, prąd zgrzewania = 3 kA, czas przepływu prądu zgrzewania = 0,4 s.
    Udanych prób!
    lukas1121
    Level 18  
    Bardzo ciekawa i genialna w swej prostocie konstrukcja. w wolnych chwilach coś msze zrobić podobnego bo muszę zamontować zawias do metalowej szafki:) czy elektrody są może przypadkiem z jakiejś wtyczki??
    Jakiej mocy powinien być taki transformator?? tak z grubsza??
    yetihehe
    Level 13  
    W tym urządzeniu elektrody są od MIG.
    morph13
    Level 25  
    Identyczne rozwiązanie (trafo) stosuje się w lutownicy transformatorowej.
    Ciekawe, czy można takie trafko zaadaptować do tego celu.
    ElectroTom
    Level 25  
    W lutownicy transformator ma moc do ok. 100VA. Ten od mikrofalówki myślę, że ok. 800VA. Też mnie zastanawia, jaka najmniejsza moc transformatora wystarczyłaby do zrobienia zgrzewarki.
    Pozdrawiam.
    flp
    Level 12  
    Jaka jest wytrzymałość takiego połączenia, jakie obciążenia jest w stanie wytrzymać?
    PawełS1717
    Level 17  
    Ja mam podobne urządzenie tyle że z transformatora od Rubina (tak TV zza wschodniej granicy) 300W. Działa nawet dobrze tylko że zgrzewanie trwa ok 4s co jest dość długim czasem... więc 300W to trochę mało...

Pozdro
    szybaro
    Level 11  
    Pierwotne uzwojenie tego transformatora chyba nie jest podłączane pod 230V ?
    flp
    Level 12  
    Raczej na pewno jest pod 230V. Dlaczego miało by być inaczej?
    Snikers
    Level 24  
    flp wrote:
    Jaka jest wytrzymałość takiego połączenia, jakie obciążenia jest w stanie wytrzymać?

Nie chcę mi się szukać skryptów, ale cała produkcja aut opiera się o zgrzewy punktowe. Mowa oczywiście o produkcji karoserii.
    szybaro
    Level 11  
    flp wrote:
    Raczej na pewno jest pod 230V. Dla czego miało by być inaczej?

Na zdjęciach transformatora widać jakby dosyć gruby płaskownik na uzwojeniu pierwotnym :?:
    karol3
    Level 26  
    szybaro wrote:
    flp wrote:
    Raczej na pewno jest pod 230V. Dla czego miało by być inaczej?

Na zdjęciach transformatora widać jakby dosyć gruby płaskownik na uzwojeniu pierwotnym :?:

Widoczne uzwojenie jest wykonane drutem okrągłym. Jeśli myślicie poważnie o takiej zgrzewarce to zastosowany transformator musi mieć przekrój kolumny środkowej powyżej 15cm². Poniżej tego przekroju powstanie co najwyżej zabawka. W miarę użyteczną zgrzewarkę można wykonać na rdzeniu o przekroju powyżej 20cm².
    Alya
    Level 11  
    Aa, czyli taki transformator od spawarki się nada? :)
    karol3
    Level 26  
    Wszystko zależy od jakiej spawarki. O ile uzwojenie pierwotne w większości przypadków możemy wykorzystać, to wtórnego niestety nie.
    Kamis47
    Level 13  
    wzk wrote:
    :arrow: mikroskop
    Φ roboczej części elektrody = 5 mm, siła docisku = 1kN, prąd zgrzewania = 3 kA, czas przepływu prądu zgrzewania = 0,4 s.
    Udanych prób!

Czy podane wartości dotyczą zgrzewania dwóch blach 1mm ze sobą czy materiałów o łącznej grubości 1mm. Jak wyglądały by takie parametry do zgrzania dwóch blach 0.6mm ??
    wzk
    Level 19  
    Dla blachy stalowej niskowęglowej 0,5 mm:
    Φ roboczej części elektrody = 4 mm,
    siła docisku = 600 N (1,5 kN),
    natężenie prądu zgrzewania = 2 kA (4 kA),
    czas przepływu prądu = 0,2 s (0,04 s).
    W nawiasach dla przykładu podałem parametry sztywne zgrzewania, które głównie stosuje się w produkcji wielkoseryjnej.
    Źródło: Poradnik spawalniczy.

Hobbystom polecałbym zapoznać się z metodą zgrzewania energią akumulowaną w kondensatorach. Jest to idealny sposób dla łączenia cienkich blach, drutów z różnych metali i stopów. Tą metodą kiedyś montowało się lampy elektronowe.

Metoda zgrzewania pokazywana w tym wątku nie jest czystą metodą zgrzewania oporowego. Raczej jest to zabawa, gdyż włączenie prądu następuję poprzez zetknięcie elektrod z materiałem a przerwanie prądu poprzez rozwarcie elektrod.
    Wygląda to efektownie ale nie jest efektywne. :D
    Villen
    Level 21  
    A jeśli najpierw zgrzewane elementy umieściło by się pomiędzy elektrodami, docisnęło i włączało całość np przełącznikiem pod stopą?

Czy taka metoda zgrzewania byłaby poprawna (lub poprawniejsza)? ;)
    karol3
    Level 26  
    Tak jak napisałeś najpierw są dociskane elektrodami zgrzewane blachy, a w końcowej fazie jest dopiero włączane napięcie na uzwojenie pierwotne transformatora. Grubość zgrzewanych blach zależy od czasu przepływu prądu i dlatego uzwojenie pierwotne jest włączane przez przekaźnik czasowy. Zależnie od przeznaczenia i konstrukcji zgrzewarki sam sposób docisku jest realizowany w różny sposób.
    Galareta
    Level 23  
    czyli np lepiej było by dołożyć załączanie uzwojenia pierwotnego jakimś nożnym przełącznikiem i triak jakiś? Ewentualnie po prostu przełącznik na nodze? No i coś powodujące mocny docisk 2 blach? dodatkowo można np równolegle 2 takie transformatory spiąć?
    Jeszcze dodatkowo to takie coś jest w stanie zgrzać blachę z jakimś profilem? I przeciwległa elektroda musi być po przeciwnej stronie idealnie czy jak będzie trochę obok albo tak jak od spawarki przyczepiona na stałe gdzieś niedaleko to zadziała czy niezbyt?

Dodano po 3 [minuty]:

Dodatkowo dociskanie elektrody siłownikiem pneumatycznym jest dobrym pomysłem? Tzn im większa siła docisku tym lepiej? Nie zamierzam żadnej produkcji seryjnej robić ale temat mnie zaciekawił;)
    audiofil
    Level 12  
    Hmm... zgrzewarka, ale ... no właśnie jakość zgrzein i to jest w warunkach amatorskich nie do przeskoczenia. Do prostego łączenia cienkich blaszek ok, ale zawiasów czyli blach od 0,5 mm połączyć trwale i pewnie raczej się nie da. Tu trzeba i siły nacisku i mocnego krótkiego impulsu. W mojej firmie używamy zgrzewarek o mocach od 70 kVA do 250 kVA. Praktycznie prąd do połączenia punktowego dwóch blach 0,7 mm przy punkcie 5 mm to około 60 - 80 kA czas grzania od 6-14 okresów. Nacisk siłownikiem pneumatycznym rzędu kilkuset kilogramów (nie pamiętam dokładnie). Zależność jest taka lepszy zgrzew powstaje przy krótszym impulsie i większym prądzie, a gorszy jeśli jest na odwrót. To co tutaj opisano to taka zabawka z małą przydatnością praktyczną.
    Wieki
    Level 12  
    audiofil wrote:
    Hmm... zgrzewarka, ale ...

Fajnie, że się podzieliłeś informacjami z twego zakładu, ale dziwi mnie fakt, że chcesz porównywać sprzęt profesjonalny do DIY. Może nie wczytałeś się dokładnie w treść, ale przecież wystarczy przeczytać tytuł tematu i wszystko jasne.
    audiofil
    Level 12  
    Nie no spoko:) Nie chcę porównywać . Głównie chodziło mi o to, że cudów nie należy się spodziewać. Tak jak napisałem do cienkich blaszek- jakichś małych elementów , może się nadawać. Elementów nośnych raczej nie zgrzeje i ze względu na ograniczenia prądowe , lepiej na czymś wypróbować zgrzew poprzez zerwanie . Zerwanie powinno wyrwać zgrzeinę razem z materiałem w drugiej blaszce powinna być dziura- wtedy materiał jest zgrzany.
    karol3
    Level 26  
    Proponuje wpisać w wyszukiwarkę " zgrzewarka punktowa" i otrzymacie trochę wyników. Dla bardziej dociekliwych proponuje link: http://www.google.pl/search?client=firefox-a&...zgrzewarki+punktowej&lr=&btnG=Szukaj+w+Google
    Dla chcących zbudować funkcjonalne urządzenie polecam sterownik 376-K: http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEDJ0/ZEDK3760.htm
    Można oczywiście wykonać prosty sterownik budując przekaźnik czasowy na NE555 i zastosować załączanie napięcia przy użyciu stycznika w obwodzie pierwotnym transformatora. W celu dodatkowej regulacji można nawinąć uzwojenie pierwotne z dodatkowymi odczepami przełaczanymi przełacznikiem.