Witam.
Niedawno ukończyłem budowę dwóch paneli LED 32x16, które świetnie nadają się do wyświetlania świątecznych grafik. Całość mam zamiar ustawić przy drzwiach balkonowych i obraz będzie widoczny z ulicy.
Matryca została zbudowana z 16 modułów LED 8x8 5mm, rejestrów przesuwnych 74HC595 oraz sterowników ULN2803 - 8 logicznych multipleksowanych wierszy. Całość jest sterowana przez mikrokontroler ATMega32 taktowany kwarcem 11,0592MHz, który komunikuje się z PCtem przez sprzętowy UART (konwerter MAX232). Do wyświetlania tekstu\grafik\animacji napisałem niewielką aplikację w Delphi czytającą pliki BMP, a program dla mikrokontrolera napisany jest w C. Można również w kompilować kilka animacji w program na sztywno i wyświetlać je bez użycia komputera. Panele można ułożyć w prostokąt 64x16 lub kwadrat 32x32.
Płytki pod panele wykonałem metodą termotransferu, a sterownik jest jeszcze mojej małej, zgrabnej płytce uniwersalnej (z ATMegą32) własnej roboty (planuję jeszcze zaprojektować w Eaglu lepsza płytkę).
Więcej szczegółów na temat matrycy można przeczytać na moim blogu: http://silent.it.cx/
Oto kilka zdjęć z budowy:

Film prezentujący przykładowe animacje:
Cool? Ranking DIY