Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmywarka haier dw9-afe - wywala korki

lukskajwoker 15 Dec 2010 19:06 2369 9
    lukskajwoker
    Level 12  
    Problem jest następujący:
    - po włączeniu zmywarki i zamknięciu drzwiczek, wywala korki.
    Sprawdziłem grzałkę, ma 26 Ohm, sprawdziłem kable i kostki organoleptycznie, nie widać tez wycieków. Rozkręciłem tez przedni panel lecz też nie widać tam nic na pierwszy rzut oka.
    Szczerze to nie mam już siły do tej zmywarki. Działała bezawaryjnie kilka lat ale od miesiąca to już 5-ta usterka (wyciek spod szyn, urwane śmigło, sparciała uszczelka górnego ramienia, uszkodzony zawór 1/2 wsadu).
    Co mógłbym jeszcze sam sprawdzić ?
    maciejka31
    Level 15  
    Witam sam to już zawile nie zrobisz sprawdź jeszcze czy grzałka niema przebicia na obudowe omomierzem jeden kabelek do grzałki a drugi do obudowy
    lukskajwoker
    Level 12  
    Tak, sprawdziłem już wcześniej. Zero wskazań na omomierzu.
    Mam schemat, lecz za dużo z niego nie wyczytałem.
    maciejka31
    Level 15  
    A na jaki zakres ustawiłeś ten omomierz
    lukskajwoker
    Level 12  
    Najmniejszy - chyba 200 Ohm. Źle ?
    maciejka31
    Level 15  
    Tak powinieneś ustawić 2 megaomy i przy takim zakresie sprawdzać czy miema przebicia
    lukskajwoker
    Level 12  
    Ok, zaraz sprawdzę.

Już sprawdziłem. NIC. Absolutnie nic - sprawdzałem na wszystkich ustawieniach Ohm.
    maciejka31
    Level 15  
    zobacz który bezpiecznik wywala
    lukskajwoker
    Level 12  
    Dobrze. Jutro sprawdzę.
    lukskajwoker
    Level 12  
    Sprawdzone, ale nie bezpiecznik tylko czemu wywala korki. Otóż, strasznie zmęczona jest dolna uszczelka drzwi. Normalnie wychlapuje tamtędy wodę. Dobrze że do testów podłączyłem zmywarkę bez przedniego panela i było dobrze widać wyciek. Uszczelka po wyjęciu (i rozcięciu palca) jest strasznie pofalowana. Nie wiem co teraz.

Jakby można było zagaić, to poszukuję w/w uszczelki - ogłoszenie i foto ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8893313#8893313 )