Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Trudne początki z oscyloskopem

sledzik1984 15 Dec 2010 21:04 3397 12
NDN
    sledzik1984
    Level 14  
    Witam! Kilka miesięcy temu kupiłem używany oscyloskop C1-112A... w zestawie była oryginalna sonda pomiarowa - niestety zniszczyłem ją przypadkiem przy przenoszeniu warsztatu w nowe miejsce... Kilka dni temu kupiłem na Alledrogo nową sondę o następujących parametrach:

Trudne początki z oscyloskopem

I... niestety sonda nie działa. I tu moje pytanie... Czy wynika to z parametrów tej sondy czy może jest ona uszkodzona?

Z moich wstępnych oględzin i pomiaru tej sondy miernikiem... Pomiędzy GND wtyku BNC a krokodylkiem sondy - jest normalnie przejście. Między "gorącym pinem" w BNC a czubkiem sondy przejścia nie ma.... To normalne czy "bebechy" sondy powodują, że jest ona dla multimetru "powietrzem"?

Oscyloskop na 100% nie jest uszkodzony bo gdy dotknę wejścia sygnałowego drucikiem na ekranie pojawiają się losowe przebiegi...
  • NDN
    kreslarz
    Level 35  
    Sonda powinna mieć przełącznik. Czy w obu położeniach przełącznika (przycisku) nic nie pojawia się na ekranie?
    "Gorący" pin sondy jest oddzielony od reszty układu kondensatorem. który przepuszcza tylko składową zmienną, blokując składową stałą.Większość uszkodzeń tego typu sond polega na złamaniu środkowej żyły przewodu koncentrycznego łączącego sondę z wtykiem do oscyloskopu. Jeżeli chcesz pracować z tym oscyloskopem, to możesz zaczynać (w zakresie częstotliwości akustycznych) bez sondy, pamiętając o tym, by nie przykładać do wejścia zbyt dużych napięć stałych i zmiennych. Wartością bezpieczną bez sondy jest 50V.
    sledzik1984
    Level 14  
    Nie no :) Aż takim ignorantem nie jestem ;) Sonda zarówno w położeniu x1 jak i x10 nie działa...
  • NDN
    kalasz20
    Level 26  
    Witam
    W ruskich oscyloskopach BNC mają trochę inne wymiary, być może dlatego nie łączy dokładnie, spróbuj połączyć sondę z BNC oscyloskopu przewodami.
    Pozdrawiam
    sledzik1984
    Level 14  
    W sumie... troche ciężko wchodzi... ide do warsztatu sprawdzić :)
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    kreslarz, to niby jak mierzyć składową stałą skoro sona nie przepuszcza ich? Jakoś sondy które posiadam normalnie przepuszczają składową stałą.

sledzik1984, w ruskich oscyloskopach są takie same BNC jak w innych, jedyne czym się różnią to średnica zewnętrznego pierścienia, albo mają zatoczony do wewnątrz, albo nie, te drugie powodują to ze wtyk się ciężko zakłada i zdejmuje. Ale zawsze, jeśli da Ci się zapiąć zatrzask, to kontakt pomiędzy pinem a dziurką od niego jest.
    sledzik1984
    Level 14  
    Dobra... coś jest nie tak ze stykiem :) BNC wsadzone i zapięte - sonda nie działa. BNC tylko wsadzone - sonda działa.

Teraz kolejne pytanie. Na sondzie są dwa maksymalne napięcia pracy: 300V dla ustawienia x1 i 600V dla ustawienia x10. I tu pytanie - czy mój oscyloskop może pracować z takimi wysokimi napięciami?
    kreslarz
    Level 35  
    Tak, może, ale pamiętaj, że to są wartości szczytowe peak-peak, a nie skuteczne. Zatem napięcie w sieci zasilającej wartość skuteczna to 230 V, wartość szczytowa to 324 V. dla sieci trójfazowej wartość skuteczna to 400 V, a szczytowa 564 V.
    W sondzie jest po to dzielnik 1:10, aby ograniczyć napięcie docierające do wejścia przyrządu.
    Mam ten oscyloskop od ponad 18 lat i nadal działa niezawodnie, mimo tego, że czasem dostał na wejście niezłego "kopa". Używam sondy oryginalnej, a także innej tylko do prądu zmiennego (AC ONLY). Dzięki separacji od składowej stałej wejście jest jeszcze bardziej chronione (napięcie maksymalne tej sondy to 1500V), ale nie można wtedy badać składowych stałych.
    highman
    Level 16  
    kreslarz wrote:

W sondzie jest po to dzielnik 1:10, aby ograniczyć napięcie docierające do wejścia przyrządu.

Czyli jak pracuje z napięciami stałymi w granicach 20V(płyta laptopa) spokojnie mogę używać kompensacji 1:1 ?
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    highman 1:1 to nie kompensacja a dzielnik. Druga sprawa, sona o dzielniki 1:1 ma najczęściej bardzo niskie pasmo przenoszenia. Co za tym idzie za wiele nie zobaczysz. Zainwestuj w sondę 1:10
    highman
    Level 16  
    ciasteczkowypotwor wrote:
    highman 1:1 to nie kompensacja a dzielnik. Druga sprawa, sona o dzielniki 1:1 ma najczęściej bardzo niskie pasmo przenoszenia. Co za tym idzie za wiele nie zobaczysz. Zainwestuj w sondę 1:10

Mam sondę z przełącznikiem na 1:10 tylko że mam oscyloskop od tygodnia i się wgryzam w temat :)
    Czyli w moim przypadku mogę pracować z dzielnikiem 1:10(kwarce 25MHz) ?
    kreslarz
    Level 35  
    highman wrote:

Ten oscyloskop zgodnie z instrukcją obsługi ma pasmo przenoszenia 10 MHz. Wprawdzie częstotliwość 25 MHz będzie widać (przy odpowiednio dużej amplitudzie), ale mogą być problemy z synchronizacją przebiegu. Wielkość przebiegu też nie będzie adekwatna do nastaw przyrządu, bo czułość (np. 100mV/działkę) jest wiarygodna tylko w katalogowym paśmie przenoszenia. Im wyższa częstotliwość ponad pasmo katalogowe, tym czułość mniejsza. Dla 25 MHz może to być nawet kilkanaście dB.
    highman
    Level 16  
    kreslarz wrote:
    highman wrote:

Ten oscyloskop zgodnie z instrukcją obsługi ma pasmo przenoszenia 10 MHz. Wprawdzie częstotliwość 25 MHz będzie widać (przy odpowiednio dużej amplitudzie), ale mogą być problemy z synchronizacją przebiegu. Wielkość przebiegu też nie będzie adekwatna do nastaw przyrządu, bo czułość (np. 100mV/działkę) jest wiarygodna tylko w katalogowym paśmie przenoszenia. Im wyższa częstotliwość ponad pasmo katalogowe, tym czułość mniejsza. Dla 25 MHz może to być nawet kilkanaście dB.

Kolega sledzik1984 ma ten rosyjski model, ja mam Rigola 50MHz wiec w moim przypadku nie przekraczam nominalnego pasma.