Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Golf 3- 1.8 ABS (90km) spalanie

15 Gru 2010 21:48 6636 11
  • Poziom 11  
    Witam !
    Wiem, że temat był już poruszany na forum, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje zapytanie. Konkretnie sprawa wygląda tak: posiadam golfa (jak w temacie). Silnik przeszedł remont- dostał nowe pierścienie, inne tłoki, została zrobiona głowica. Wymieniłem wtrysk, bo stary lał paliwo.
    Auto bardzo dużo pali. W tej chwili ciężko mi określić spalanie, ale w ciepłe dni (wrzesień) łykał jakieś 12l-13l benzyny /100km (11km trasa + 4km miasto - i tak 2 razy dziennie). Dodam, że wcale nie stałem w korkach i rzadko przekraczałem 100 km/h. Teraz (zimą) pali jeszcze więcej (ale to normalne).
    Po podłączeniu golfika pod komputer wykazało mi: błąd styku biegu jałowego. Wiem, że wiąże się to z trzymaniem wolnych obrotów. I faktycznie, gdy silnik jest zimny, po szybkim odjęciu gazu potrafi czasem zgasnąć. POMOCY ! Nie wiem już co może być przyczyną takiego spalania.

    Czy może to być wina uszkodzonego ECU ?




    2 sprawa to kontrolka ciśnienia oleju. Na dłuższych trasach czasem sobie piknie, a gdy zwyższę lub OBNIŻĘ obroty, przestaje pikać. Silnik jest zalany olejem mineralnym.
  • Poziom 10  
    inne tłoki tzn jakie takie same tylko że nowe??? po drugie może byc przestawiny na rozrządzie. miałem tak samo w moim golfie. auto było mocniejsze ale duzo paliło i czasami po odpaleniu gasł. przestawiłem rozrząd i od razu inaczej.
  • Poziom 11  
    tłoki mam takie same, używane, z tym że w dużo lepszym stanie ;)Rozrząd napewno jest dobrze ustawiony... Zapłon też..
  • Poziom 38  
    Witam
    A czy przed tak „profesjonalnie” wykonanym „remontem” miałeś takie same problemy ze spalaniem ? Jaki był powód Pseudo remontu ? Skąd wiesz że te „nowe , stare” tłoki były w lepszym stanie ? Ciśnienie oleju sprawdziłeś czujnikiem mechanicznym ? Co z panewkami ? Nowy / stary . inny / wtrysk jest sprawny ?Ta cała ta historia to leczenie syfa pudrem .
    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Przed remontem spalanie było podobne (może ciut wyższe). Silnik nie miał kompresji, więc została zrobiona głowica i założone pierścionki. Przy rozbiórce okazało się, że tłoki były napeknięte (taka kreska zdłuż tłoka) więc był to najwyższy czas na wymianę... Te tłoki które założyłem po wyglądają o wiele lepiej. Są dużo bliższe ideału niż tamte ;) Wtrysk jest o takim samym numerze założony od innego auta. Czy jest w 100% dobry, to ciężko określić, ale wiem, że nie "leje" paliwem. Panewki są ok. Ciśnienia oleju nie mierzyłem.. (ale postaram się to zrobić w najbliższym czasie)
  • Poziom 13  
    komputer nie pokazał innych błędów? Dobrze rozumiem, że nie masz lpg? Sonda lambda działa prawidłowo?
  • Poziom 11  
    zgadza się, auto nie jest zagazowane.. Na kompie nic więcej nie wykazało.. Co do sondy, to nie wiem.. Wg. vaga jest ok. Jak ją inaczej sprawdzić, czy jest dobra ?
  • Poziom 11  
    wracam do tematu. Czy ktoś wie, co może jeszcze być przyczyną ? Czy może być wadliwe ECU ?
  • Poziom 11  
    Czy nikt nie jest mi w stanie pomóc ? Sprawdziłem sondę wg. sposobu, który znalazłem gdzieś na elektrodzie.. Mianowicie podpiąłem się mierzydłem do kabla wychodzącego z sondy (sonda 1 przewodowa) i drugim przewodem mierzydła do masy. Autor tego "artykułu" który czytałem pisał, że napięcie powinno wahać się w granicach: 0,2v-0,8v, w zależności opd składu mieszanki. Zresetowałem ECU, rozgrzałem silnik do 90st.(dmuchawa załączała się 2 razy). Na wolnych obrotach napięcie na sondzie wynosiło ok. 0,14v, a dodając gazu wzrastało max. do 0,4v. Czy to normalne ? Czy sonda jest popsuta, p[rzez co ECU przełącza się w tryb awaryjny i wali paliwa. ile wejdzie.... ?
  • Poziom 13  
    Co do sprawdzenia sondy miernikiem to wydaje mi się, że wiele zależy od samego miernika - z tego co wiem to część mierników cyfrowych nie jest w stanie wyłapać tak szybkich zmian napięcia - sygnał z sondy dość szybko oscyluje. Jeśli rzeczywiście sonda wysyła taki sygnał to jest uszkodzona i może to powodować większe spalanie.
  • Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o rozrząd, to auto na pewno byłoby słabsze ;/