Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

osobowe,HONDA CIVIC, kontrolka silnika, nie odpala

89letsgo89 15 Dec 2010 22:27 6312 5
    89letsgo89
    Level 9  
    Witam!
    Jestem Tu nowy i proszę o wyrozumiałość.

Mam Honde Civic 96rok coupe z silnikiem 1.6 105KM

Dzisiaj wieczorem, odpaliłem moje auto po postoju około 3 godzin i pojawiła się mi kontrolka błędu silnika (ta "pomarańczowa z symbolem chyba silnika" opisuje wygląd bo nie jestem pewien czy to silnika) auto odpaliło poprawnie czekałem aż się trochę zagrzeje, zawsze tak robię w takie mrozy lecz gdy ją zauważyłem postanowiłem zgasić silnik i odpalić ponownie aby sprawdzić czy ponownie wyskoczy problem.... niestety auto już nie odpaliło ponownie, rozrusznik normalnie kręci ale nic się nie dzieje, nie zaskakuje silnik. Na czym może polegać problem? Jak dokonać samo-diagnostyki ?

Proszę o odpowiedź, jestem lekko przerażony ponieważ to moje pierwsze auto i aż mnie serce boli jeśli to coś poważnego....
    milejow
    Level 43  
    Poszukać informacji w googlach, procedura wymigania kodów usterek w tych hondach jest dokładnie opisana
    89letsgo89
    Level 9  
    dodam jeszcze że jest to silnik d16y7 tematów na google jest mnóstwo i gdybym coś konkretnego znalazł nie pisałbym tu....
    89letsgo89
    Level 9  
    Znalazłem coś takiego,

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?6877-Samodiagnostyka-6-Generacja

czy to poprawny sposób sprawdzenia ? nie zrobię jakiegoś zwarcia ? Nie chce uszkodzić elektryki.....

dobrze to niech mi ktoś chociaż wyśle te kody błędów jak mam patrzeć na migające lampki? Nie mogę tego znaleźć niestety.....

Dodano po 5 [godziny] 17 [minuty]:

Witam! Po wizycie u mechanika stwierdziliśmy błąd sondy lambda, po jego kasowaniu błąd wywalało ponownie.... jednak tego typu błąd nie powoduje że silnik nie odpala...

zauważyliśmy brak iskry na świecy, proszę o wskazówki przyczyny wystąpienia takiego skutku. kable zapłonowe ? czy może cały aparat zapłonowy?
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Schemat w dłoń i sprawdzasz. Pewnie zasilanie się gdzieś wysypało. To by tłumaczyło błąd sondy.