Witam
Przyszedł czas na zakup który migomat wybrac? jakiej firmy Bester, Telwin i jaki model do 3000zł.
Przyszedł czas na zakup który migomat wybrac? jakiej firmy Bester, Telwin i jaki model do 3000zł.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theresolar744 wrote:Witam
Po dłuzszym namysle zdecydowałem sie samemu zrobic ponownie ale tym razem dla siebie migomat . Miałem kupic ESABa 250A ale ceny sa szalone najtaniej 3450 zl a stadardowo 3750 zła tak trafo 3F o pradzie 250A przy wypełnieniu ponad 60 %( oba uzwojenia czyli pierwotne i wtórne winiete miedzia ) bedzie kosztowac w granicach 1600 zł do tego podajnik drutu czterorolkowy za 300 zł i przewód wyjsciowy za okolo 200 zł i 6 tyrystorów po stronie wtórnej do lepszej regulacji parametrów spawania . Po podsumowaniu wszystkich kosztów całosc powinna wyniesc 2500 zł. Oszczednosci spore a parametry o niebo lepsze od sklepowych .A całosc sterowania do wykonania samodzielnie
Jesli ktos ma rozeznanie co i jak to polecam takie rozwiazanie
Parowy wrote:Bez porównania z poprzednim drutem samoosłonowym.
MM2X wrote:Ten drut osłonowy chodził w inwertorowej czy transformatorze?,
MM2X wrote:Właśnie zamierzam kupić miga na drut osłonowy- prace amatorskie/garażowe
Parowy wrote:Wydaje mi się że w inwentorowej, chyba w moim migu innej opcji nie ma, sprawdzę później.
Parowy wrote:A współczesne migomaty nie mają opcji spawania oboma rodzajami drutu?
MM2X wrote:Widzisz różnice w spoinie przy stosowaniu drutu osłonowego a potem gołego drutu+co2/argon?
Parowy wrote:Widzę olbrzymią, jak cienkie te blachy?
Parowy wrote:nie znalazłem drutu samoosłonowego cieńszego niż 0,8 mm, to była prawdopodobna przyczyna, cieńszy drut (0,6mm) potrzebuje mniejszy prąd żeby ładnie wtopić się w materiał,
Parowy wrote:Do spawania blaszaka samoosłonowy był ok, ale tylko Bester, kątowniki najcieńsze 2mm grubości.
pawe3k wrote:tak wygląda spawanie po pijaku XD
MM2X wrote:Ja 2mm spawam zwykłą elektrodą MMA
Parowy wrote:pawe3k wrote:tak wygląda spawanie po pijaku XD
Coś w tym jest, alo to było tylko jedno puszkowe zimniutkie![]()
Dodano po 2 [minuty]:
MM2X wrote:Ja 2mm spawam zwykłą elektrodą MMA
No to nie taka amatorka