Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projekt wymiana głowic dysk Seagate ST3500320AS

Puterus 15 Dec 2010 23:39 3016 2
    Puterus
    Level 2  
    Jakiś czas temu uszkodziłem dysk twardy Seagate ST3500320AS (dokładnie podczas pracy spadł mi z wysokości 20cm). Oczywiście przestał działać tzn głowice pykają nie widać go w biosie a silnik staje po jakimś czasie. Zabrałem się za diagnozę i wykluczyłem czarną serie, po podłączeniu terminala dyskowego wywnioskowałem że głowice są uszkodzone. Zorientowałem się ile by kosztowała naprawa w HD labie i wniosek jest jeden NIE STAĆ MNIE :((.

Z racji tego że już kiedyś grzebałem w dyskach postanowiłem że naprawię sam ten dysk ( wymienię głowice)

Mój plan jest następujący:
    1. Zakup identycznego dysku
    2. Budowa komory laminarnej
    3. Wymiana głowic

Budżet który sobie założyłem to 500zł.

Mam tylko parę wątpliwości
    1. Czy filtry HEPA sprzedawane na allegro zdadzą egzamin do budowy komory, jakie parametry powinien mieć taki filtr
    2. Czy wymienione głowice zakładając że wszystko pójdzie dobrze zadziałają

Co myślicie o tym pomyśle jakieś porady, tylko proszę o nie odsyłanie do hdlabów i pisanie że sobie nie poradzę zdolności manualne u mnie są w porządku ;) a po dwóch piwach i odwaga się znajdzie. Widziałem na YouTube filmik jak człowiek wymieniał podzespoły w dysku w zbudowanej przez siebie komorze oglądałem filmiki jak wymienia się głowice, ćwiczyłem na starym dysku wymianę głowic. Więc mam nadzieję że uda mi się odczytać danę i wyrzucić ten dysk.

Proszę o opinie, uwagi, pomysły
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Puterus wrote:
    wywnioskowałem że głowice są uszkodzone

A opowiesz, w jaki sposób do takiego wniosku doszedłeś?
    Puterus
    Level 2  
    Dziś postaram się wystawić loga z terminala dyskowego nagram również dźwięki jakie wydaje dysk.