adam313890 wrote: Kolego Driver- wiem co, i jak robię. Układ ul 1200 wmontowałem dobrze. Potwierdził to mój ojciec który jest magistrem inżynierem elektronikiem, więc mi kitu nie wciśnierz. Układ ten nie współpracował z tą głowicą - cały czas na stałym poziomie był sygnał (nie pamiętam ile to było vlot ale na stałym poziomie niezależnie czy to był sygnał czy szum).
Czyżby konstruktorzy tego układu się pomylili, a może producent, no i złośliwy sprzedawca wcisnął Ci zły układ który nie działa. Układ będzie współpracował z każdą głowicą, która ma wyjście p.cz. 10,7 MHz niezależnie od typu głowicy FM, ponieważ jest to kompletny układ do p.cz. i ma wyjście na wskaźnik poziomu sygnału. W różnych odbiornikach wskaźniki sygnału podłączone do UL1200 działają bez problemów, wiec kto tu komu wciska
kit. Stałe napięcie na nóżce 13 wykazuje że układ prawdopodobnie wzbudzał się. Co może świadczyć o nieprawidłowym montażu. Po za tym jeśli stosowałeś filtry LC to należało je zestroić na częstotliwość 10,7MHz. Jeśli masz w domu fachowca to po co pytasz na forum skoro on i tak wie lepiej.
adam313890 wrote: Dlatego chcę pobrać ten sygnał wprost z głowicy. Wiem, że jest to możliwe i nie jest trudne ale potrzebny jest mi chemat bądź jakieś naprowadzenie w którym punkcie mogę mieżyć napięcie sygnału.
Nikt Ci gotowego schematu nie przedstawi bez podstawowych danych o tym czym dysponujesz. Żeby naprowadzać trzeba wiedzieć na co, nikt tu nie jest wróżką ani jasnowidzem. W temacie jest
jak podłączyć miernik poziomu sygnału, pomimo mojej prośby w poprzednim poście, Ty w dalszym ciągu nie raczyłeś pokazać schematu miernika na LED-ach i schematu Twojej p.cz lub podać jakiekolwiek inne dane, które pomogły by rozwiązać problem - Twój problem. Podłączenie przed mieszaczem głowicy możesz sobie darować, bo jakiekolwiek wzmacnianie w.cz doprowadzi do wzbudzania się układu przez pasożytnicze sprzężenia z wejściem antenowym. Ponadto selektywność wzmacniacza w.cz. głowicy jest zbyt mała i miernik pokazywał by również inne sygnały z pasma FM, a nawet silne sygnały pozapasmowe. Pozostaje tylko wyjście p.cz. lecz trzeba zrobić osobny wzmacniacz p.cz. do niego detektor amplitudy i ewentualnie wzmacniacz prądu stałego. Koledzy słusznie Ci podpowiadali abyś wykorzystał układ istniejącej p.cz. w Twoim odbiorniku i tam mierzył sygnał. Ponieważ jest to jedyne sensowne i w miarę proste rozwiązanie. Lecz aby prawidłowo ten sygnał pomierzyć trzeba wiedzieć w jakim punkcie p.cz to zrobić. Jeśli podłączysz w złym punkcie np. za ogranicznikiem amplitudy to nie będziesz miał możliwości pomiaru dużych sygnałów, ponieważ pomimo wzrostu sygnału na wejściu głowicy po ograniczniku sygnał p.cz. już nie będzie wzrastał. Jeśli podłączysz w punkcie w którym mierzony sygnał będzie o zbyt niskim poziomie to też nie będzie działało poprawnie, ponieważ mierzone napięcie, nawet przy silnym sygnale na wejściu głowicy, w punkcie pomiaru może być poniżej progu zapalenia się pierwszej diody LED Twojego miernika. To tylko początek trudności, a problemów może być więcej niż się spodziewasz. Profesjonalne selektywne mierniki poziomu sygnałów mają co najmniej jedną przemianę i p.cz. a niejednokrotnie 2 przemiany i pośrednie, zdarza się że nawet więcej, chociaż więcej jak 3 nie spotkałem.