Witam,
Czy można do tej stacji użyć trafa 2x12 100W?
Czy można do tej stacji użyć trafa 2x12 100W?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:... To moje ostatnie DIY czegoś co można normalnie kupić. Teraz wiedząc przez co przeszedłem i ile czasu poświęciłem kupiłbym gotową lutownicę w sklepie.
electricianul wrote:A też zapytam autora, czy jest jakaś możliwość zaprograniem USBasp
kamil1994zielony wrote:Czy ma ktoś jakiś dobry patent jak dobrze i równomiernie podświetlić wyświetlacz ?
krychast wrote:Co to za obudowa, przełączniki?
Janek Bień wrote:Chętnie bym przeprojektował wszystko od nowa
tak aby postarać się poprawić konstrukcje i usunąć ewentualne niedomagania układu (...)
Myrek1 wrote:I jak działa? Pytam bo jestem autorem tej konstrukcji![]()
Może jakieś sugestie co do poprawek w sofcie? Z perspektywy czasu wydaje się, że lepiej jest dać automatyczne włączenie grzania po włączeniu lutownicy.
darekkro wrote:Uważam,że autor niepotrzebnie skomplikował budowę stacji,co często powoduje zawieszanie się wyświetlacza LCD sterowanego przez dzielniki napięcia.
Osobiście zamiast stabilizatora 3,3V dałem mostek,a stabilizator 3,3V dałem w miejsce stab. 5V, czyli zasiliłem całość nap.3,3V.
W takim wypadku aby uzyskać pełny zakres pomiarowy, trzeba zmostkować rezystor R12.
Usunąć niepotrzebne rezystory R15,R18,R19 i zmostkować R14,R16,R17.
Sprawdzić czy zastosowana ATMEGA16 przystosowana jest do pracy na napięciu 3,3V i 16MHz i ewentualnie na taką podmienić..
Aby podświetlanie nie było zbyt słabe zamieniamy R20,R22 na 68ohm.
UWAGA!!!
Po modyfikacji, by nie uszkodzić wyświetlacza, bezwzględnie odłączamy go na czas podłączenia sterownika do programatora, aby nie pojawiło się nap. 5V na wyświetlaczu.
Jeszcze tylko BODLEVEL ustawiamy na 1 (niezaprogramowany) i cieszymy się bezproblemową pracą wyświetlacza.