logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna PCI-EXPRESS x16 w złączu PCI-EXPRESS x8?

mirekq 17 Gru 2010 09:50 10309 8
REKLAMA
  • #1 8878929
    mirekq
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Witam.
    Mam następujący problem mam pytę główną ze złączem PCI-Express x8 (fizyczna długość portu to x8)
    Natomiast chciałbym podpiąć kartę ze złączem x16, z tego co wiem to nie powinno być problemu z działaniem bo karta po prostu będzie miała ograniczoną prędkość do x8, ale problem w tym jak ją włożyć?
    Słyszałem, że są karty graficzne z wycięciem takim aby pasowały zarówno pod x16 jak i x8, ale na razie takiej nie znalazłem.
    Czy może ktoś z Was widział taką kartę albo ma inny pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 8879057
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    Które złącze posiadasz?

Karta graficzna PCI-EXPRESS x16 w złączu PCI-EXPRESS x8?

Podaj konfigurację swojego komputera.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 8879342
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    Tu masz taki sam temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1711913.html

ale autor tematu fizycznie ingerował w złącze :)
  • REKLAMA
  • #5 8879657
    mirekq
    Poziom 17  
    Rozumiem że jedynym rozwiązeniem jest przepiłowanie złącza na płycie głównej tak aby karta x16 weszła? tak?

Rozumiem że po takiej operacji jeśli oczywiście niczego nie uszkodzę to karta x16 będzie działać?
  • #6 8879698
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Teoretycznie powinna dzialac.
    Jak sie przyjrzec slotowi pci-e x8 o calej dludosci (taka jak pci-e x16), to w srodku brakuje polowy pinow.
    Mozna by przyjac, ze krotki slot pci-e x8 bedzie wlasnie takim niekompletnym pci-e x8 w duzej obudowie.
    Niestety nigdy tego nie sprawdzalem w krotkim slocie.

Bedziesz pionierem :spoko:
  • #7 8880005
    mirekq
    Poziom 17  
    Oby eksperyment by udany;). Podzielę się wrażeniami, jeśli ktoś w między czasie będzie mia jakiś przydatny pomys albo uwagę to będę wdzięczny.
  • #8 8881074
    sad_madman
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Ogólnie mamy zawsze do czynienia z slotami mechanicznie zgodnymi z jakąś wersją PCI-e oraz zgodnymi elektrycznie. Najlepiej mieć zawsze złącze mechaniczne PCI-e x16 ponieważ do niego możemy wsadzić dowolną kartę PCI-e (nie będzie jednak to jednoznaczne z tym, że będzie działa bo trafiają się płyty z PCI-e nie obsługującym kart graficznych). W przypadku złącz mechanicznym mniejszych już zaczynają się problemy. Jednak ten standard jest bardzo "cwany" i dlatego też można przepiłować kawałek złącza i wsadzić pełną kartę PCI-e. Tak niektórzy ludzie wsadzali low-endowe GF8xxx jako akceleratory fizyki.
  • #9 10226618
    mirekq
    Poziom 17  
    Witam,
    Rozwiązanie, przepiłować złącze PCI-E 8x tak aby weszła karta 16x (przepiłowujemy tylko plastik na końcu złącza PCI-E 8x, uważając aby nie uszkodzić pinów) Wszystko działa bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma płytę główną z gniazdem PCI-Express x8 i chce podłączyć kartę graficzną z gniazdem x16. Zgodnie z informacjami, karta powinna działać, ale użytkownik zastanawia się, jak ją zamontować. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące przepiłowania złącza na płycie głównej, aby umożliwić włożenie karty x16. Użytkownicy podkreślają, że takie modyfikacje są możliwe, ale należy zachować ostrożność, aby nie uszkodzić pinów. Wspomniano również o mechanicznej zgodności złącz PCI-E oraz o doświadczeniach innych użytkowników, którzy przeprowadzili podobne modyfikacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA