Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Sharan 2002 - centralny zamek wariuje

Delikwent 18 Dec 2010 10:45 6682 10
    Delikwent
    Level 9  
    Witam

Od pewnego czasu (dokładnie 2 dni) centralny zamek zwariował. Sam się zamyka. Robi to cały czas bardzo nie regularnie. Nie ma znaczenia czy silnik jest zapalony czy kluczyki są w stacyjce, czy auto stoi czy jedzie. W czasie jazdy potrafi czasami kilkanaście razy zamknąć drzwi. Właściwie drzwi są ryglowane tylko za pierwszym razem natomiast za każdym następnym mrugają światła awaryjne tak jakby zamek próbował je zamknąć. Czasami zdarza się to raz na 10 min, czasami 2x na sekundę.

Co może być przyczyną i jak ewentualnie zdiagnozować usterkę?
    ele5
    Conditionally unlocked
    Na pierwszy strzał idą przelotki na drzwiach(pozwierane przewody). Diagnostyka VAG modułu komfortu,Ewentualnie Alarm jeżeli jest do sprawdzenia sterowanie centralnym po przez niego.
    ele5
    Conditionally unlocked
    Moduł szyb?? Po c o? Sharan ma funkcje komfort w standardzie.
    Delikwent
    Level 9  
    Podobno nie można u mnie zrealizować tego w inny sposób. Nie ma modułu komfortu czy nie da się go zaprogramować nie wiem. Tak powiedział jeden z mechaników.
    Na pewno zaraz znajdą się posty typu "jest moduł", "zmień mechanika". Nie chciałbym jednak odbiegać od tematu.
    p_m1
    Level 11  
    Może być to wina tego modułu co założyłeś,alarmu lub przewody w dzwiach robia zwarcie.Sprawdz vagiem koszt gdzieś tak do 100zł.
    miler80
    Level 34  
    Rozłącz alarm i srawdź czy sytuacja się powtarza.
    ele5
    Conditionally unlocked
    Pisałem o tym. Po co powielacie odpowiedzi...
    Delikwent
    Level 9  
    Doszedł kolejny objaw.

Przy opuszczonych szybach i zgaszonym lub uruchomionym silniku szyby się nie podnoszą. Wystarczy jednak że wyjmę kluczyk ze stacyjki a szyby domykają się samoczynnie. Mogę je zatrzymać przyciskami od szyb, jednak zaryglowanie zamków z kluczyka nie domknie ich do końca.

Stawiam na dokupiony moduł domykania szyb. Wymontuję go i zobaczymy co będzie dalej
    p_m1
    Level 11  
    Pozbąć sie najpierw tego modułu i napisz nam czy przeszlo czy nie
    Delikwent
    Level 9  
    Moduł został wymontowany. Niestety nic nie pomogło. Zmieniło się natomiast to że przed wymontowaniem modułu domykania szyb, przy zgaszonym i zamkniętym aucie centralny zamek nie zamykał ponownie i nie mrugały światła awaryjne. Po wymontowaniu auto zamyka się samo i cały czas zamek próbuje ponownie zamknąć drzwi. Słychać siłowniki zamka i mrugają światła.

Dzisiaj jestem omówiony na diagnostykę u elektryka. Ciekawe co powie.

Dodano po 4 [godziny] 9 [minuty]:

Usterka została usunięta. Okazało się że moduł domykani szyb prawdopodobnie uległ uszkodzeniu. Wprowadził błąd w układ sterownika. Wystarczyło wykasować błędy i wszystko wróciło do normy.

Wrócę do programowania modułu komfortu aby dosuwał szyby. Czy ktoś może mnie nakierować jak to się robi lub wskazać odpowiedni temat na forum.