Witam,
Chciałbym przedstawić pokrótce swój komputer pokładowy, którego celem jest sterowanie niewielkim samolotem bezzałogowym.
Projekt można ogólnie podzielić na dwie części: rozwój samej platformy sprzętowej oraz praca nad oprogramowaniem (głównie algorytmami sterowania) z gotowym już modułem.
Obecnie jestem już na etapie kończenia pierwszej częsci (przynajmniej tak mi się wydaje

Jednocześnie z płytką rozwijane jest też oprogramowanie stacji naziemnej (z obsługą odbiornika wideo, mapą etc.).
Opis jest na razie dość krótki, ale kończę przygotowanie bardziej szczegółowej prezentacji i za jakiś czas napiszę więcej

Sam projekt (w obecnej wersji) jest na razie prototypem nie przeznaczonym do produkcji w większej ilości.
Trochę suchych danych:
* Jednostka obliczeniowa oparta o jeden mikrokontroler ARM LPC2148 wykonany na płytce prototypowej firmy Kamami
* Cyfowa komunikacja bezprzewodowa zapewniona przez radiomodem AC4868-250M firmy Laird Technologies o mocy 250mW
* Możliwość jednoczesnego sterowania 6 serwami
* Wejście pozwalające na podłączenie odbiornika RC i przechwytywanie sygnału PPM z 4 kanałów jednocześnie
* Obsługa kart MMC (na razie jeszcze surowo, bez systemu plików)
* Famięć FRAM 16kB firmy Ramtron
* Własne stabilizatory napięcia: 5V (serwa i czujniki), 3.3V (mikrokontroler) i 3.3V (radiomodem)
* Układ nawigacji inercjalnej oparty na razie o Razor IMU 9DOF firmy Sparkfun (przyspieszenia, prędkości kątowe i natężenie pola magnetycznego w 3 osiach)
* Możliwość podłączenia odbiornika GPS
* Czujniki ciśnienia statycznego i dynamicznego firmy Freescale (seria MPX)
* Możliwość pomiaru 6 kanałów analogowych (z filtracją sprzętową)
* Wyjścia/wejścia cyfrowe ogólnego przeznaczenia oraz jedno wyjście analogowe
* Komunikacja z użytownikiem za pomocą diody, przycisku, zworki oraz interfejsu RS232

Wymiary:
Szerokość x długość: 67 x 122mm
Wysokość (odległość od najbardziej wystających elementów): 35mm
Waga ok. 88g
Zasilanie od ok. 7V do 25V
I trochę dokumentacji fotograficznej:

Schemat płytki:

Cool? Ranking DIY