Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna II 1.9 dci zgasł i nie chce odpalić

Kuba6419 18 Dec 2010 15:06 25061 15
    Kuba6419
    Level 10  
    Witam,
    posiadam renault laguna II 1.9 dci 120 KM z 2001 roku. Parę dni temu w te śniegi i mrozy rozładował mi się akumulator. Naładowałem go i wsadziłem. Samochód odpalił za pierwszym razem i pochodził może ze 2 min i zgasł. Od tamtego momentu nie chce odpalić chociaż wymieniłem akumulator. Komputer nie pokazuje żadnego błędu. Przy starcie palą się kontrolki te które powinny (ciśnienie oleju i akumulator). Rozrusznik się kręci a silnik nie chce zaskoczyć. Akurat podczas wymiany akumulatora padał dość mocno śnieg. Chodząc po internecie natrafiłem na informacje że przez wilgoć mogło dojść do zwarcia bezpieczników. Dzisiaj sprawdziłem bezpieczniki i żaden nie był spalony, użyłem także środka przeciw wilgoci ale nic nie pomogło. Dzieje się dokładnie to samo. Czy ktoś ma może jakiś pomysł co mogło się stać?
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Masz komputer? Podłącz, odpalaj i patrz na ciś. wtrysku, paliwo jest? Gruszka do ręcznego pompowania paliwa twarda?
    Kuba6419
    Level 10  
    Problem się rozwiązał. Pompa nie podaje paliwa. Teraz pozostaje kwestia sprawdzenia czy to bezpiecznik czy z samą pompą coś nie tak. Temat do zamknięcia. Dzięki za odpowiedź.
    Przemo9826
    Tak tak, powodzenia w szukaniu tej pompy. Pozdrawiam.
    serwiscar
    Level 13  
    W tym aucie jest Common Rail. Wysepuje tam pompa podajaca oraz pompa wytwarzajaca wysokie cisnieninie do rail'a. W tym silniku jest calkiem do innego niz w zwyklych dieslach TDI gdzie zastosowana jest elektronicznie sterowana rozdzielaczowa pompa wtryskowa VP 37.. Tak wiec w woim przypadku wpier bym zobaczyl czy chodzi pompa podajaca, a nastepnie pompa high pressure na rail.
    Pozdrawiam
    Przemo9826
    Serwiscar, a gdzie jest ta pompa podająca, że tak zapytam?
    serwiscar
    Level 13  
    Nie wiem dokladnie, w ktorym miejscu w tym modelu samochodu znajduje sie pompa podajaca. Bardzo czesto znajduje sie ona w zbiorniku paliwa ale i rowniez blizej silnika:) Sa przypadki, ze podajaca i high wystepuja jako jeden modul.
    Przemo9826
    No właśnie, w 1.9 DCI jest pompa CP3, w której jest mechaniczna pompa wstępna. Nie ma w tych silnikach żadnej pompy elektrycznej ani w zbiorniku, ani w żadnym innym miejscu.
    Doktorr
    Level 35  
    Jak chłopu na miedzy, jest gumowa grucha na wężu przed filtrem paliwa = nie ma pompy elektrycznej. Niema gruchy = jest pompa elektryczna ,amen.
    Kuba6419
    Level 10  
    Gdzie znajduje się przekaźnik pompy paliwa? Wg schematów którymi dysponuje powinien być w skrzynce nad akumulatorem ale go tam nie ma.
    Przemo9826
    Kuba, umiesz czytać? Co napisałem ja i Doktorr?
    Kuba6419
    Level 10  
    Wymontowałem pompę paliwową, umyłem ją (było tam sporo szlamu) i samochód odpala i jeździ bez najmniejszego problemu.
    henryk_ih
    Level 2  
    Napiście kąkretnie gdzie jest pomka paliwa
    Andiv
    Level 32  
    Kąkretnie ci napisie że znajduje się pod maską. Taka metalowa bryła, stojąc przodem do silnika masz ją po lewej stronie, a stojąc tyłem po prawej, no chyba że siedzisz w aucie to masz ją po prawej stronie, ale możesz siedzieć również tyłem do kierunku jazdy, wtedy będziesz miał ją za plecami po lewej stronie.

:lol:
    Przemo9826
    A jeśli to Anglik? :lol: