Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kamera cofania - "znika" sygnał przy lepszym oświe

Batmann2 18 Gru 2010 20:40 1625 4
  • #1 18 Gru 2010 20:40
    Batmann2
    Poziom 8  

    Witam Forumowiczów

    Podłączyłem ostatnio kamerkę cofania w aucie, oczywiście nie jest to żaden cud techniki. Podłączenie proste - jeden kabel sygnałowy, jeden zasilający.

    Niestety, kamera działa praktycznie tylko w całkowitej ciemności lub przy zasłonięciu obiektywem palcem - to "działanie" polega wtedy na tym, że na czarnym (siłą rzeczy) monitorze widać przynajmniej, i to całkiem przyzwoicie, podziałkę odległości, generowaną przez kamerę. Jak jest więcej światła, podziałka zaczyna się rozmywać, wręcz znika, a zamiast obrazu są szumy, czasem da się zobaczyć jakieś kontury tego co za autem.

    Dodatkowy problem, że nawet nie ma co przełączyć w ustawieniach, kamera pracuje w systemie PAL/NTSC (radio rozpoznaje oba na Auto, zresztą chyba przy takim wejściu nie ma to znaczenia), wszystkie parametry są albo stałe, albo automatyczne (raczej to pierwsze).
    Będę wdzięczny za każdą sugestię, co może być przyczyną takiego zachowania kamerki.

  • #2 18 Gru 2010 23:40
    kreslarz
    Poziom 35  

    Padła, lub nie jest włączona automatyka naświetlania w kamerze.
    Sprawdź czy ma ona regulację (przełącznik) opisany jako:
    - AES (Automatic Electronic Shutter)
    - AGC (Automatic Gain Control)
    - AI (Automatic Iris)
    Wszystkie one mają wpływ na jakość obrazka z kamery przy różnym poziomie światła. Wygląda na to, że Twoja kamera jest ustawiona na maksymalną czułość i stąd problemy przy większej ilości światła.

  • #3 19 Gru 2010 14:24
    Batmann2
    Poziom 8  

    No niestety, nie widzę żadnych przełączników :(

    A co do balansu bieli: jak się on przekłada na znikającą podziałkę? Gdyby kamera czuła się "oślepiona" (czego zresztą na monitorze wcale nie widać, bo pozostaje cały czas w miarę ciemny), to chyba nawet podziałka powinna być tym wyraźniej wzmocniona.

  • Pomocny post
    #4 19 Gru 2010 16:34
    kreslarz
    Poziom 35  

    Jeżeli jest taka możliwość, to sprawdź napięcie dochodzące do samej kamery. Może jest za niskie.
    Jeżeli nie ma możliwości regulacji, a napięcie właściwe, to niestety kamera jest uszkodzona.

  • #5 06 Sty 2011 15:14
    Batmann2
    Poziom 8  

    Kombinowałem jeszcze trochę, ale niewiele wskórałem, niedługo będę miał okazję podłączyć inną kamerę i wtedy pewnie coś się wyjaśni. W każdym razie dziękuję za pomoc.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME