logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane po zniknięciu partycji E i D po formacie?

musiak 18 Gru 2010 20:56 1631 13
REKLAMA
  • #1 8885267
    musiak
    Poziom 10  
    Witam miałem 4 partycje c e d i jakąś 4 nie pamiętam, zrobiłem format C potem na C zainstalowałem windowsa i teraz mam 2 partycje c i d, zniknęły my 2 partycje: e i tamta której nie pamiętam, co najlepsze partycja e zamieniła się na d(dane z e przeszły do d, a dane z d zniknęły) jak to naprawić, lub przynajmniej odzyskać dane, pilne, prosił bym o programy itp ale z poradnikami najlepiej, odrazu mówię że jestem zielony konkretnie w tym temacie, na forum co znajdywałem to nie wiedziałem o co chodzi więc pisze nowy temat, prosił bym o wyrozumiałość
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 8885772
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Nie widać żadnych śladów po partycjach. Jeżeli teraz pracujesz na dysku na którym zniknęły ci partycje to przestań na nim pracować jak najszybciej. Zainstaluj sobie Windowsa na innym dysku, a ten uszkodzony podłącz do komputera. To jest konieczne bo obawiam się że z dwóch partycji zrobiłeś jedną i zainstalowałeś na niej Windowsa.

Jak już zainstalujesz to napisz jakiej wielkości były wcześniej te cztery partycje?
  • #5 8886573
    musiak
    Poziom 10  
    na razie pracuje na laptopie, i windowsa zainstalowałem na C, i C nie zmieniło swoich rozmiarów, to co zniknęło przeszło do drugiej partycji D
  • #6 8886621
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Jak odzyskać dane po zniknięciu partycji E i D po formacie?

Podaj dokładnie jak to robiłeś . Czy miałeś podpięty drugi dysk ?
  • #7 8888089
    musiak
    Poziom 10  
    miałem i mam1 dysk, były 4 partycje, wyskakiwał mi błąd brak pliku jakiegoś tam i tak w kółko, kazali mi wpisać fixboot ale nie pomogło, więc daje format C bo tam miałem starego windowsa, i też na C instaluje nowego i buh zniknęły 2 partycje,
  • REKLAMA
  • #8 8888588
    Damian_
    Poziom 25  
    Jeżeli jestes pewny że partycja z Windowsem nie zmieniła rozmiaru to zrób skan NTFS całego dysku za pomocą DMDE, zapisz wynik skanowania i po zakończeniu skanowania pokaż screen ze skanowania. Rozszerz okno skanowania żeby pokazać wszystkie informacje. Nie zapisuj nic na dysku D:
  • #9 8890764
    musiak
    Poziom 10  
    może być plik .log na pw ? bo na forum nie mogę wrzucić, a jak bym miał sceny robić to bym musiał na rozszerzeniu na maxa z 10 ich robić
  • #10 8890887
    kosmo333
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem wcześniej przy instalacjach Windows XP podobne problemy. Po instalacji Windows gubił część partycji a pozostałym zmieniał litery.
    Proponuję wejść w Narzędzia administracyjne a tam w aplet Zarządzanie komputerem. Następnie w Zarządzanie dyskami.

Jest prawdopodobieństwo że te partycje są nadal. Jeśli będą bez liter to należy przydzielić im litery. Powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #11 8891042
    musiak
    Poziom 10  
    kosmo333: twoja rada nie pomogła, pokazuje mi 2 partycje które zajmują 232 giga czyli u mnie max, po prostu pamięć z partycji które znikneły przeszła na D, a i jeszcze ponawiam pytanie:

może być plik .log(tego skanowania ntfs) na pw ? bo na forum nie mogę wrzucić, a jak bym miał sceny robić to bym musiał na rozszerzeniu na maxa z 10 ich robić
  • #13 8897557
    musiak
    Poziom 10  
    http://img526.imageshack.us/img526/8851/scanr.jpg

1 od góry proszę bardzo, jak robiłem tak jak na tym filmiku to nic nie dało rady odzyskać nawet nie pokazało mi tego co zginęło, a zginęły pliki pisane w wordzie i fotografie

a są jakieś firmy żeby to odzyskać ewentualnie ?? i jak już to jakie ceny, dysk kupiony w 2007

Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043840.html
    [jankolo]
  • #14 8897606
    Damian_
    Poziom 25  
    Zrób jeszcze skan FAT i tak jak dla NTFS, zapisz wynik i pokaż screen

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z utratą danych po sformatowaniu partycji C i zainstalowaniu systemu Windows, co spowodowało zniknięcie partycji E i D. W odpowiedziach sugerowane są różne metody odzyskiwania danych, w tym użycie programu DMDE do skanowania NTFS oraz FAT, a także sprawdzenie zarządzania dyskami w systemie Windows w celu przydzielenia liter znikniętym partycjom. Użytkownik jest zachęcany do zaprzestania pracy na uszkodzonym dysku oraz do skontaktowania się z firmami zajmującymi się profesjonalnym odzyskiwaniem danych, jeśli samodzielne metody nie przyniosą efektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA