Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmywarka Bosch SRS55T02EU/23 nie płucze

asterix1965 19 Dec 2010 18:36 6398 5
Bosch
  • #1
    asterix1965
    Level 9  
    witam , chciałem zadać pytanie w temacie tej zmywarki ale poprzedni jest zamknięty więc postanowiłem utworzyć nowy , mam zmywarkę Boscha od prawie 7 lat i do tej pory nie miałem z niż problemu , od kilku dni zmywarka nie opłukuje i nie osusza naczyń po umyciu , cały proces mycia odbywa się bez problemu , wodę pobiera i wylewa , brakuje ostatniej fazy czyli nabrania czystej wody do płukania i osuszania naczyń po opłukaniu , naczynia są wyraźnie czyste ale daje się wyczuć na ich powierzchni środek myjący , zawsze używam do mycia temperatury 40 stopni do tego sól i kostki myjące 3in1 , wiatraki czyste , sitko oczyszczane regularnie dwa razy na miesiąc , zmywarka od jakiegoś czasu dziwnie się zachowuje , przy programie 40 stopni ma czas mycia 72 minuty , przy 30 minutach zaczyna szumieć jakby chciała pobrać wodę do płukania ale nie pobiera , z takim szumem czas upływa do jednej minuty i później trwa i trwa aż jej ręcznie nie wyłączę , podejrzewam że to wina programatora ale nie mam pewności dlatego piszę tutaj i proszę o pomoc specjalistów , dodam że filtr przed zaworem elektrycznym zamykającym dopływ wody oczyściłem , było w nim nieco zanieczyszczeń i już myślałem że to wina właśnie tych zanieczyszczeń ale niestety to nie to, w programatorze nic nie pogrzebię bo elektronikiem nie jestem , myślałem że przeczyszczenie jakichś styków rozwiąże problem ale w tym ustrojstwie nie ma czego czyścić , to tyle co mogę powiedzieć i moim problemie , uzbrajam się w cierpliwość i czekam na Waszą pomoc , pozdrawiam


    zmywarka typ SD13GT1B E-Nr SRS55T02EU/23
  • Bosch
  • #2
    Trull
    Level 28  
    Zmywarka nie pobiera właściwej ilości wody (za mało) lub masz problem z grzaniem - chodzi tu o moduł. Sprawdź przede wszystkim czy podczas pobierania nie załącza się na krótkie momenty pompa spustu ( to by wskazywało na zapchana rurkę łączącą płaszcz wodny z miska zmywarki), a drugie wskazanie dotyczy modułu. Zdemontuj i sprawdź czy luty na przekaźniku załączającym grzałkę nie są popękane lub opalone.
  • Bosch
  • #3
    asterix1965
    Level 9  
    dzięki za szybką odpowiedź , co do zapchanej rurki to w którym miejscu mam szukać ? mile widziane foto z umiejscowieniem tej rurki , co do przepalenia to na płytce niczego takiego nie zauważyłem , mogę ją ewentualnie prze lutować po kolei wszystkie punkty ale nie wiem czy to pomoże , jutro spróbuję z lutowaniem , co do rurki to musiałbym wiedzieć gdzie mam jej szukać , jeszcze raz dziękuję za szybką reakcję i pozdrawiam
  • #4
    Trull
    Level 28  
    By dostać się do rurki musisz położyć zmywarkę "na plecy" zdjąć dolną maskownicę (tą pod drzwiami), pod nią znajduję się blacha którą również trzeba odkręcić (uwaga zaczepione jest na niej okablowanie idące do drzwi zmywarki). Rurkę znajdziesz przy pompie spustu po lewej stronie (karbowany wąż około 30-45 cm długi z białego lub częściowo przeźroczystego plastiku) jest uszczelniany o-ringami więc śmiało można go wyciągnąć i wyczyścić.
  • #5
    asterix1965
    Level 9  
    dzięki za szybkie info , jutro zabiorę się za oczyszczanie rurki i wieczorem dam znać czy pomogło , pozdrawiam
  • #6
    asterix1965
    Level 9  
    witam ponownie , dzisiaj dopiero zabrałem się za zmywarkę i jej wnętrze , rurkę znalazłem i wyczyściłem choć nie była zbytnio zabrudzona , co do jej drożności nie mogłem mieć zastrzeżeń , rozebrałem też ponownie panel sterowania i prze lutowałem większość styków , zmywarka jest obecnie uruchomiona i czekam na wynik końcowy , dam znać jaki rezultat będzie po ukończeniu czasu "prania" , dodaję kilka fotek z płytki sterującej , może czyjeś wprawne oko znajdzie jakiś defekt który mógłby powodować takie zachowanie zmywarki , jak na razie pracuje bez problemu więc może jest problem rozwiązany ale o tym będę wiedział za 50 minut od tej pory :D
    https://obrazki.elektroda.pl/8486897800_1292959509.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/8562817800_1292959512.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/6443676500_1292959515.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/7120598500_1292959518.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/4097275800_1292959520.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/6275670200_1292959523.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/5851454800_1292959526.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/1023180100_1292959529.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/4695424300_1292959531.jpg
    ]Link[/url]





    edit: niestety nadal bez zmian , ok 25-30 minut przed końcem prania zmywarka jakby się "zawiesza" , słychać pompę która próbuje wypompować wodę ale nie pompuje bo jej nie ma (chyba) , nie wiem co jest grane , czy mam szukać nowego programatora czy oddać do serwisu gdzie skasują za nie wiadomo za co ?
    trochę to nie na rękę w tej chwili bo święta za pasem i kasę wydałbym na prezenty a nie naprawę zmywarki :(

    tak swoją drogą ile może kosztować taki programator ?
    czy to jest ten panel sterujący czy jeszcze jakieś inne ustrojstwo o którym nie wiem ?

    edit 2: zmywarkę wyłączyłem ręcznie , chodziła ponad 15 minut z minutą do końca prania , nie osuszyła naczyń , po otworzeniu wewnątrz "zima" wszystko mokre i nie opłukane , proszę o poradę co robić , czy szukać nowego programatora czy oddać do serwisu i brać kredyt na naprawę ;)