Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak obiegu wody w inst. c.o.

Konrad2012 19 Dec 2010 20:04 12444 12
  • #1
    Konrad2012
    Level 10  
    Witam Serdecznie na wstępie chciałbym się przywitać i z góry podziękować za pomoc i za wiele cennych odpowiedzi zawartych na tym forum.
    OD dwóch dni walczę z instalacja, po powrocie do kraju chciałem uruchomić piec, bylem za granica a woda w c.o była spuszczona.
    Problem polega na tym ze:
    Piec rozgrzewa się do 80-100st i grzejniki zimne obiegu wody zero, balem się ze cos pierdyknie i dopuściłem zimnej wody Az poszła przelewem i o dziwo obieg poszedł, grzejnik zaraz gorące , temp spadla o ok. 50stopni, wode zakręciłem i znowu piec się rozgrzewał i tak w kółko, układ był napełniany i odpowietrzany spokojnie i powoli, jest to stara 25letnia instalacja na rurkach ¾ a przy piecu grube feest ponad cal chyba, grzejnik żeliwne, jak się wtedy piec rozgrzał obieg poszedł to na całości grzejniki cieple, lecz potem to samo znowu trzeba było piec rozgrzewać i wode dopuszczac.
    Jak zatkałem rurke od naczynia zbiorczego ta przelewowa i włączyłem wode żeby układ napełniała po minucie zakręciłem i dalej rurka od przelewu była zatkana to obieg wody był ( jest ) bardzo dobry. Wody(obiegu) nie wypycha teraz rurka przelewowa i pha ja dalej do grzejnikow i lux jest. Lecz tak nie może być stale to tylko prowizorka.
    Macie może jakies obiekcje propozycje co to może być?
    Mi się wydaje osobiście ze rure od odpływu zamuliło jakas.

    Pozdrawiam serdecznie zamieszcze jeszcze schemat instalacji.

    Proszę o pomoc

    https://obrazki.elektroda.pl/3979401400_1292785232.jpg

    <a title="instalacja dommm.JPG" href="https://obrazki.elektroda.pl/3979401400_1292785232.jpg"><img src="https://obrazki.elektroda.pl/3979401400_1292785232_thumb.jpg" alt="instalacja dommm.JPG" /></a>


    Proszę usunąć z tytułu słowo POMOCY
    mod - mirrzo
  • #2
    hydro-man
    Level 17  
    Witam
    nie muszę oglądać obrazków wystarczy mi twoja wypowiedź. A mianowicie na 100% jest brak dopływu powietrza do zbiornika wyrównawczego dlatego po napełnieniu instalacji woda zostaje wyssana przez rurę przelewową co powoduje jej brak w instalacji i jednocześnie brak krążenia.Usunąć tą awarię - to po prostu wykonać w najwyższym punkcie instalacji albo naczynia otwór wiertarką i koniec lub napełniać tak instalację żeby nie przelać przelewem. Pozdrawiam
  • #3
    Konrad2012
    Level 10  
    Dziekuje ZA szybka odpowiedz.
    Przynajmniej wiem od czego sie zabrac.
    Lecz ja zatkalem ten przewód przelewowy nie dlatego ze widzialem ze cos tam leci feest, poprostu takie próby ...widzialem ze z niego leci leciutko woda z cisnieniem to jak palcem przytykałem to robilo sie cisnienie takie ok 1bara, potem zauwazylem ze jak zatkam to woda idzie wreszcie do obiegu.
    Czy powyzsza wypowiedz hydro-man'a tez sie tyczy jak woda z przelewu nie lala sie feest lecz tylko leciala powoli razem chyba z powietrzem.
    Dziekuje za wypowiedzi.
  • Helpful post
    #4
    hydro-man
    Level 17  
    Witam
    sam stwierdziłeś że zatykając przelew poczułeś wzrost ciśnienia i krążenie wody w instalacji. Możesz to łatwo stwierdzić podczas napełniania instalacji doprowadź do przelewu i zamykając dopływ zaobserwuj czy woda z przelewu przestaje lecieć zaraz po zakręceniu czy po jakimś czasie i czy nie ma zjawiska zasysania powietrza do wewnątrz rury przelewowej - jest to znak braku odpowietrzenia naczynia. Pozdrawiam
  • #5
    Konrad2012
    Level 10  
    zgadza sie naczynie nie ma odpowietrznika, po zakreceniiu woda nie przestaje leciec a po zatkaniu palcem wzrasta cisnienie. i wiecej w rurze powietrza niz wody jak odetkam palca. Pozatym przez wiele lat bez odpowietrznika w naczyniu wyrownawczym bylo dobrze wiec ciekawe dlaczego teraz tak sie porypało?
    Pale od dwoch dni z zatkanym tym przewodem przelewowym i obieg wody jest znakomity.

    Czy jak przewierce dziurke z gory naczynie nie bedzie tam woda leciec feest? troche moze spuscic z instalacji? Zamontowac tam odpowietrznik automatyczny czy poprostu dziurke zrobic i jakas rurke nagwintowac?

    Dziekuje za pomoc
  • #6
    hydro-man
    Level 17  
    Witam
    oczywiście dziurka w rurce czy w naczyniu = się wyciek, ale to tylko teoretycznie, a praktyka mówi - wiem o otworze w zbiorniku czy rurce to napełniając instalację puszczam wodę powoli i tyle.Oczywiście że odpowietrznik to rozwiazanie problemu. Pozdrawiam
  • #7
    Konrad2012
    Level 10  
    ale chodzi mi nie o to czy bedize leciec podcza nalewania wody tylko o to czy nie bedzie cieknac podczas normalnego palenia.
    I jaka moze byc przyczyna ze tak sie stalo jak zawsze wszystko dzialalo?
    Przepraszam moze jeste troche natretny ale chce wszystko wiedziec w 100%
  • #8
    gruby1
    Level 29  
    Zamiast dziurawić zbiornik, odepnij rurkę zaraz przy zbiorniku i pozwól wodzie swobodnie wylecieć do poziomu odpływu, skutek będzie ten sam a bez wiercenia. Jak będzie dobrze to wiertarka i jazda.
  • #9
    hydro-man
    Level 17  
    Witam
    zamiast wiercenia można wstawić trójnik na rurze przelewowej po rozkręceniu śrubunka (jeżeli takowy tam jest). A co do cieknięcia podczas normalnej pracy to bez obaw - poziom wody jest poniżej. Pozdrawiam
  • #10
    Konrad2012
    Level 10  
    aha dziekuje za odpowiedzi bede probowal, ale nikt mi jeszcze nie odpowiedzial jaka jest prawdopodobna przyczyna tej awarii i potrzeby przerobek? Jezeli znal bym odpowiedz na te pytanie wiedzial bym juz chyba wszystko:)
    Dziekuje Pozdrawiam
  • #11
    macha
    Level 19  
    Witam.
    Obejrzyj dokładnie instalację w okolicy zbiornika wyrównawczego być może jest tam jakiś mały odpowietrznik, który po spuszczeniu wody wysechł i się zapiekł.
  • #12
    Konrad2012
    Level 10  
    nie ma , sam rok temu zmienialem ten zbiornik na nowy bo stary przerdzewiał.


    Proszę usunąć z tytułu słowo POMOCY, oraz poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
  • #13
    hydro-man
    Level 17  
    Witam
    skoro sam zmieniałeś zbiornik to pewnie nie zauważyłeś w jaki sposób był podłączony stary i przegapiłeś otwór w nim w górnej części i ta wymiana spowodowała tą niby awarię a raczej wykazała niedoskonałości na temat odpowietrzenia. Pozdrawiam


    Proszę poprawić błędy pisowni - brak przecinków, to również błąd
    mod - mirrzo