logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary rosyjski prostownik - brakujący element na płytce, co wlutować?

rafekg 08 Paź 2004 13:26 2678 9
REKLAMA
  • #1 899949
    rafekg
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    witam
    dostałem od dziadka do zrobienia stary rosyjski prostownik do ładowania akumulatorów samochodowych, niestety nie ładuje. Po rozkręceniu go i przejżeniu zauważyłem że w pewnym miejscu są tylko stopki po jakimś elemencie. Nie wiem co tam ma być za element, bo płytka nie jest opisana :( . Co zrobić aby prostownik ładował :?: :?: . Obok tych nóżek znajdują sie dwie diody, więc wlutowałem tam diode prostowniczą, ale efekt jest taki że nie ma napięcia ani prądu na zaciskach. Doradzcie co z tym zrobić, albo co tam wlutować!

pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #2 899976
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Jeszcze jakbyś podał co to za typ prostownika ...
    Niektóre z tych prostowników nie dawały napięcia bez podłączonego akumulatora.
  • REKLAMA
  • #3 899977
    _PREDATOR_

Ocena: 2311
    Toć to totolotek, za mało podajesz szczegółów, ani typu prostownika?. Masz tam trzy "nóżki", radziecki, to być może tam ma być tranzystor. Zrób foto od strony części i druku samej płytki, pokaż jego bebechy. Spisz i podaj przynajmniej wykaz półprzewodników. Im więcej szczegółów podasz tym lepiej.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #4 900761
    ekaand
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    Proponuję inaczej.Wywal całą tą radziecką elektronikę.Na wtórnym wstaw Gretza.Na pierwotnym regulator napięcia(mam na myśli taki do regulacji oświetlenia).Przerobiłem już tak kilka radzieckich prostowników.Zaoszczędzisz w ten sposób dużo czasu i nerwów.
  • REKLAMA
  • #5 901077
    rafekg
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    tych stopek było dwie sztuki, znajdowałuy sie naprzeciwko siebie w odległości ok 1,5cm. W układzie jest tranzystor o oznaczeniu "4887" a drugi "BYP 680 300", kilka diod. rezystorów, kondensatorów, potencjometry montażowe, dwa włączniki i dwie diody świecące (póki co to widziełem jak tylko jedna świeci) . Póki co to nie jestem w stanie zrobić zdjęcia:(. Co do typu prostownika to nie wiem za bardzo:(. Na diodach nie ma nic napisane poza trzema paskami (biały, żółty i czerowny).
  • #8 907918
    jozefg
    Ocena: 740
    "Jakiś" prostownik , "jakiś" element ....
    I może powiesz jak Ci ktoś ma pomóc? Przecież to pytanie dla wróżki - a nie dla elektronika...
    Cytat:
    Jeszcze jakbyś podał co to za typ prostownika ...
    - ale odpowiedzi nie otrzymałem... :cry:
  • #9 910816
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4207
    rafekg, jeśli przez życzliwość rozumiesz, żeby wpuszczać Ciebie w maliny,
    to nie zamierzam być taki życzliwy...

pewien poziom umiejętności jest potrzebny, żeby móc zrobić użytek z czyichś
    wskazówek - myślę, że zrekonstruowanie schematu urządzenia typu prostownika
    mieści się w ramach tych umiejętności; a poza tym odgadnięcie jaki to układ
    może się udać tylko przez przypadek, i to mało prawdopodobny - no, chyba że
    ktoś ma identyczne urządzenie i się w tym połapie z twoich wskazówek;

jeśli potrafisz przekazać tylko tyle, ile przekazałeś, a nie znajdzie się ktoś, kto
    by miał identyczne urządzenie, to możesz sobie darować próby zrobienia czegoś
    z tym układem - szansa, że naprawisz, a nie uszkodzisz, jest prawie zerowa;
    najlepiej zrobisz odkładając całą sprawę do czasu, aż będziesz umieć więcej.
  • #10 911379
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Kązdy stara się tu pomagac najlepiej jak potrafi.
    Jęśli nie jestes w stanie precyzyjnie określić problemu tylko piszesz " jakieś..." , to nie złość się i nie pomawiaj kogoś o brak chęci niesienia pomocy , bo to jest co najmniej nie na miejscu. Postaraj się narysować schemat połączeń , to pomoże rozwiązać twój problem , a może podczas rysowania sam znajdziesz odpowiedż i pochwalisz się nam twoim sukcesem
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy starego rosyjskiego prostownika do ładowania akumulatorów samochodowych, w którym brakowało elementu na płytce drukowanej. Autor zauważył dwie wolne stopki, prawdopodobnie po elemencie półprzewodnikowym, i próbował wlutować diodę prostowniczą, jednak prostownik nie generował napięcia ani prądu na wyjściu. W układzie znajdują się tranzystory oznaczone jako "4887" i dioda BYP 680 300 (dioda 5A 300V), a także kilka innych diod, rezystorów, kondensatorów i potencjometrów. Użytkownicy sugerowali, że może brakować tranzystora lub innego elementu półprzewodnikowego, a także zwrócili uwagę, że niektóre radzieckie prostowniki nie działają bez podłączonego akumulatora. Zalecano wykonanie zdjęć i schematu układu oraz podanie szczegółów półprzewodników, aby ułatwić diagnozę. Jeden z użytkowników zasugerował modernizację prostownika poprzez wymianę oryginalnej elektroniki na mostek prostowniczy typu GRETZ na wtórnym uzwojeniu oraz regulator napięcia na pierwotnym, co jest sprawdzonym rozwiązaniem w przypadku radzieckich prostowników. Wskazano, że bez dokładnych danych i schematu odtworzenie układu jest bardzo trudne, a próby naprawy bez odpowiedniej wiedzy mogą prowadzić do dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA