Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[HELP] Stary piec kaflowy + wymiennik ciepła

skyguy 20 Dec 2010 13:13 3703 4
    skyguy
    Level 14  
    Witam,
    koledzy moja babcia posiada stary piec kaflowy w mieszkaniu, puki sobie nie napali w domu zimno jak diabli. Piec rozgrzewa się parę ładnych godzin - nie mówiąc o pomieszczeniu. Ostatnio byłem u znajomych którzy mają kominek, a nad kominkiem do pokoju wpada ciepłe powietrze - godzinka i w pokoju gorąco :)

Czy nie można do pieca wstawić jakiś wymiennik ciepła który by nadmuchiwał ogrzane powietrze do pomieszczenia? Tyle energii cieplnej marnuje się wylatując przez komin, że aż szkoda tego nie spożytkować...

pozdrawiam i proszę o jakieś pomysły
  • Helpful post
    Robert Kaminski
    Level 25  
    Można ale czy istnieją warunk? Zapewne piec został wykonany w czasach gdy węgiel był tani ,więc o sprawność energetyczną nie zabiegano.
    skyguy
    Level 14  
    Dokładnie tak jak mówisz,

myślałem o wybiciu 2 płytek i wpuszczeniu jakiegoś zakręconego kanału, do tego wymuszenie obiegu. Kanał by był ogrzewany bezpośrednio żarem płomieniami z rusztu. Raczej o wpuszczeniu.

Tylko z czego i jak to zrobić :)

dzieki za zainteresowanie
    HM Prince
    Level 13  
    Kominek i piec kaflowy to dwa odmienne źródła ciepła działające na różnych zasadach. Kominek oddaje ciepło praktycznie momentalnie, piec kaflowy po nagrzaniu wkładu szamotowego grzeje i kumuluje to ciepło. Aby ten proces przebiegał najefektywniej to po rozpaleniu węgla zakręca się szczelnie popielnik, aby do minimum zmniejszyć ciąg kominowy. Zapobiega to wychładzaniu kaflaka.
    Hybryda którą proponujesz nie wydaje się dobrym rozwiązaniem. Poszukaj raczej innego sposobu ogrzania mieszkania ,do czasu aż piec się nie rozgrzeje. Firma Zibro produkuje niezłe piecyki naftowe. Jeżeli to nie za duże mieszkanko to może ogrzewać alternatywnie właśnie tym.