Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor CTX VL510 - startuje i się zaraz wyłącza

killer 08 Paź 2004 20:07 2595 6
  • #1 08 Paź 2004 20:07
    killer
    Poziom 19  

    Problem jest taki, że monitor startuje (słychać start przetwornicy i lekkie świerszczenie - jakby przetwornica była przeciążona) po czym się wyłącza, co uniemożliwia dokonanie jakichkolwiek pomiarów. Wyskonie napięcie nie wchodzi.
    Podobno co w tym monitorze "wybuchło" i od tamtej pory nie działa (oczywiście żadnych śladów nie ma)
    Czuje, że może być uszkodzony trafopowielacz.
    Jaka jest Wasza ocena? Może ma ktoś kawałek schematu z tym trafkiem, przynajmniej sprawdziłbym go na zwrte uzwojenia, kondensator itp, ale nie wiem jaki jest rozkład jego wyprowadzeń.
    Nie chciałbym bez potrzeby inwestować w to trafko skoro może byś sprawne (W TME zamiennik kosztuje 171zł więc się nawet nie opłaca robić, a na trafopowielacze.pl jest oryginał za 74 zł). Uważacie ze to raczej na bank jest jego wina.
    Elektrolitów narazie nie ruszałem bo objawy raczej na nie chyba nie wskazują.

    PS
    A gdy np. WN wchodzi na chwilę (nawet zdąży się pokazać obraz) to taki objaw też może powodować uszkodzony trafopowielacz (pomijając inne bloki)? Pytam czysto informacyjnie.

    Proszę o pomoc.

    Trafo to: FSN 15 B 022 N Odp. to HR 46129

  • #2 08 Paź 2004 20:57
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam:

    To nie koniecznie musi być uszkodzone trafo, może być uszkodzony tranzystor sterujący trafem, bo taki pisk sugeruje przeciążenie zasilacza.
    Proponuję więc wziąść miernik do ręki i sprawdzić ten tranzystor, a także tranzystor najprawdopodobniej FET w zasilaczy B+, no i oczywiście należy sprawdzić diody na wyjściu zasilacza. Nie można też zapomnieć o wymianie elektrolitów w gałexi B+.


    Co do drugiego pytania, to odpowiedź brzmi: może, ale nie koniecznie :D .


    Powodzenia, Jarek

  • #3 08 Paź 2004 22:44
    killer
    Poziom 19  

    Pomierzyłem trafo. Między kapturkiem a n.12 (masa) (wyprowadzenie kondensatora)jest ok 2kohm, czyli kondensator padł.
    Między n.11 (masa) a kapturkiem opor nieskonczony - może miernik ma za mały zakres 2Mohm (tu włączone są szeregowo potencjometry od focusa i G2), oraz brak jakiegokolwiek przejścia między n.7 a kapturkiem (uzwojenia i diody powieacza),pewnie któraś z diod padnięta.
    Czyli na bank uszkodzone trafo (czy się myle?)
    Korzystałem ze schematu trafo HR46129.
    Teraz pytanie do Was, lepiej wstawić oryginał czy zamiennik HR? Z tym, że HR kosztuje 171 zł w TME a oryginał 74zł w innym sklepie. A może ktoś zna tańszy sklep z HR?

    Co do tranzystora sterującego to jest sprawny bo sprawdzałem. FET'a nie sprawdziłem (monitor już skręcony więc dzisiaj już nie bedę zaglądał).
    Elektrolity zmienie jak będe podstawiał trafko.

    Pozdrawiam

  • #4 08 Paź 2004 23:05
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam:

    Z tych pomiarów wynika ewidentnie, że trafo jest padnięte. Tak jak piszesz padł kondensator.

    A jakie trafo kupić? To trudno powiedzieć, bo HR drogi - naprawa nie opłacalna, a z tymi oryginałami też różnie bywa, przeważnie jest to chińszczyzna i należy wysokie napięcie obniżyć, by nie uszkodzić kondka w trafie. Co prawda ja jeszcze nie miałem problemów z trafami zakupionymi ze sklepu Trafopowielacze.pl, a troszkę już ich kupowałem.

    Powodzenia, Jarek

  • #5 10 Paź 2004 12:59
    killer
    Poziom 19  

    Mam jeszcze jedną prośbę.
    Przy trafopowielaczu jest jeden wybuchnięty kondensator elektrolityczny (C721) oraz zwęglony rezystor (R717). Obydwa podłączone są do n.11 trafa (masa tam gdzie są potencjometry od G2 i Focusa). Jakie powinny być ich wartości? Bo schematu nie posiadam.

    Oznaczenia na chassis: CPC-DPC-B
    94V-0
    Rev. A2
    155E 11S31-07Sa
    Może pomogą w dobraniu tych wartości.

    Oraz jakie powinno być napięcie +B? Te elementy wywaliło pewnie przez zbyt duże napięcie na +B (czego skutkiem też jest uszkodzony kondensator w trafie), więc być może coś jeszcze z przetwornicą (ale pewnie przy tym powinien być uszkodzony tranzystor sterujący trafopowielaczem, a nie jest - więc może trafko dało troche więcej?)? Ma ktoś schemat tej przetwornicy lub najlepiej całego monitora?
    Wymienie też kondensator powrotu profilaktycznie (jeszcze go nie mierzyłem bo dziś niedziela),ale gdyby stracił pojemność to też powinien ulec uszkodzeniu tranzystor linii.
    Ostatecznie na "celowniku" może być złe sterowniem tranzystorem linii, co w efekcie doprowadziło do wzrostu napięcia wyjściowego na trafie,no ale to już bez schematu cięzko będzie.

    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam

  • #6 14 Paź 2004 23:10
    killer
    Poziom 19  

    Wymieniłem trafo i profilaktycznie kondensatory elektrolityczne w bloku H i przetwornicy.
    Za C721 dałem 1uF/50V a za R717 - 6,8k/0,5W.
    Działa OK.

    Jest tylko problem z przetwornicą w trybie standby a mianowicie trafko przetworicy sobie cichutko popiskuje. Wymiana elektrolitow nie pomogła, naciskanie rdzenia tylko w niewielkim stopniu likwiduje to popiskiwanie. Zalanie żywicą też nic nie dało.

  • #7 15 Paź 2004 01:56
    StynkS
    Poziom 21  

    W standby to chyba wszystkie tak mają. Można eksperymentować na różne sposoby: zwiększać obciążenie przetwornicy w standby, zmieniać delikatnie poziom napięcia w standby, zmieniać częstotliwość pracy, przerabiać układ filtracji zakłuceń na pierwotnym trafa przetwornicy, itd.
    Jak się uprzesz to da się to wyeliminować.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME