Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

windows vista home premium x32 - problem z aktywacją

stopi 21 Gru 2010 20:39 6096 13
  • #1 21 Gru 2010 20:39
    stopi
    Poziom 28  

    Witam!
    Zainstalowałem oryginalny system Windows Vista Home Premium x32. System aktywowałem, wszystko ok. Mam go osobno na oryginalnej płycie Microsoftu.
    Od razu system zaczął pobierać i instalować aktualizacje. W sumie pozwoliłem mu na to. Płyta jest sprzed 3 lat.
    Problem jest taki, iż po zainstalowaniu on-line wszystkich update i poprawek (dokładnie w momencie kiedy zaczął instalować SP2) znowu wyskoczyło, że nie jest aktywowany. Przy próbie aktywacji wyskakuje taki krzak:

    windows vista home premium x32 - problem z aktywacją

    Próbowałem tego rozwiązania:

    http://www.searchengines.pl/Aktywacja-prod-Wi...nstaluj-ponownie-produkt-Windows-t139868.html

    jednak nic nie daje.

    Ponownie również próbowałem instalować SP2, to wyskoczyło po dłuższym "namyślani" instalatora, że SP2 jest już zainstalowany. W historii aktualizacji instalacja SP2 jest oznaczona niby jako "Powodzenie".

    Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Windows jest w pełni legalny a teraz na dole pulpitu widnieje napis, że kopia nie jest oryginalna, a podczas startu wyskakuje monit o aktywację....

    Windows się uruchamia, niby wszystko działa, ale np. okna mają jakieś dziwne ramki i czuję, że niedługo mi przestanie działać, bo wystąpi jakiś problem odnośnie właśnie aktywacji. Próbowałem zmieniać klucz produktu (z nalepki pod laptopem) - wtedy wyskakuje monit, że ten klucz nie będzie pracował z tą edycją systemu Windows. Mam już dosyć tych szopek Visty po prostu...

    0 13
  • #2 21 Gru 2010 21:11
    leonov
    Poziom 41  

    Skontaktuj się z microsoft (zrób aktywację poprzez telefon) powinno pomóc !

    0
  • #3 21 Gru 2010 21:22
    stopi
    Poziom 28  

    Żeby zrobić aktywację przez telefon musi mi się pokazać właściwe okno aktywacji, gdzie będą wytypowane sposoby aktywacji, czyli "on-line", "system telefoniczny" itd.

    Problem w tym, że to okno nie chce się pokazać, a zamiast tego pokazuje się okno, które pokazałem w poprzednim poście.

    Aktywację przez telefon kiedyś już robiłem (z racji braku internetu akurat), ale do tego musi mi szanowna Vista zechcieć wyświetlić kod, który wklepuje się klawiszami telefonu. Bez tego ani rusz.

    0
  • #4 22 Gru 2010 13:58
    iceman994
    Poziom 13  

    Spróbuj naprawić system.
    Ściągnij aktualizacje nie poprzez "automatyczne ściąganie aktualizacji" ale ze strony Microsoftu.

    1
  • #5 22 Gru 2010 14:08
    stopi
    Poziom 28  

    No tak.. Tylko skąd mam wiedzieć, które mam ściągać? Ściąganie wszystkiego ze strony mikrosyfu zajmie ze 2 dni roboty... Niektóre się instalowały po kilka razy, aż w końcu są oznaczone jako "powodzenie". W tej chwili system jest jako "Aktualny" i nie znajduje żadnych nowych aktualizacji już.

    0
  • #6 22 Gru 2010 15:01
    iceman994
    Poziom 13  

    To taka moja sugestia na przyszłość :
    Gdy system wyszuka nowe aktualizacje lepiej ściągnąć je pojedyńczo z MS.
    Wiem, że może to być troszkę uciążliwe ale lepiej poświęcić pare dni.
    Powinien pokazać ci jakie trzeba aktualizacje zainstalować przed kliknięciem opcji instaluj.
    Wtedy spobie spisz nazwy i sciągaj z MS.
    Osobiście nie spotkałem się z takim problemem (aktualizacje) , może dlatego, że mam Windowsa 7 ale taka kolej rzeczy powinna pomóc.
    Jeżeli się myle ktoś z pewnością mnie poprawi.
    Pozdrawiam,

    0
  • #7 22 Gru 2010 15:04
    stopi
    Poziom 28  

    Aktualizacje są ręczne u mnie. System wyszukuje, a potem pyta mnie czy pobierać instalować. Instalowałem wszystkie po kolei po prostu. Skąd mogłem wiedzieć, że nagle SP2 coś nabroi do tego stopnia, że poprawnie aktywowany system się zdeaktywuje... Ta vista to szit. Trzymam to tylko ze względu na to, że jest legalna. Usunąć się tego SP2 nie da też, bo może ponowne zainstalowanie rozwiązałoby problem.

    0
  • #8 22 Gru 2010 16:49
    iceman994
    Poziom 13  

    Ponowne zainstalowanie i aktywacja na 100 % pomogłyby tylko ...
    1. Utrata danych
    2. Marnowanie czasu
    Czyli nic nie da się zrobić, jeżeli dobrze Cię zrozumiałem ?
    Przez panel sterowania nie da się usunąć SP ?

    Dodano po 5 [minuty]:

    Po kilku minutach na stronie microsoftu znalazłem :
    http://support.microsoft.com/kb/947519
    Tu jest właśnie pomoc techniczna w przypadku problemu z aktywacją po zainstalowaniu aktualizacji.

    0
  • #9 22 Gru 2010 18:42
    stopi
    Poziom 28  

    W tych poradach microsoftu nic tak na prawdę nie ma. Jak aktywować system, to ja wiem. Problem w tym, że przy próbie aktywacji, zamiast okna aktywacji, pojawia się okno o ponownym zainstalowaniu systemu... I to jest największy problem.

    SP2 nie mogę usunąć. Nie ma opcji "odinstaluj" przy aktualizacji SP2.

    0
  • #11 22 Gru 2010 18:50
    Matuzalem

    Poziom 43  

    Chwila - a może to jest tak, jak się czasem zdarzało od strony sprzętowej, że po to by SP2 do Visty zainstalować konieczna była aktualizacja BIOS-u?
    Jeśli nawet, w Twoim wypadku, to nie jest dokładnie ten przypadek, to nie można wykluczyć, że na takiej zasadzie.
    I jeszcze dwie kwestie - ta Twoja Vista to jest brandowana (dedykowana dla tego modelu laptopa) czy "zwykły" OEM i jaki to laptop?

    0
  • #12 22 Gru 2010 20:20
    stopi
    Poziom 28  

    Vistę kupowałem osobno, na osobnej płytce (opcja kupna laptopa z systemem i robieniem recovery była słaba dla mnie, bo przy recovery instalują się z systemem wszystkie niepotrzebne śmieci zamulające tylko komputer). Nie jest to wersja box, aczkolwiek płytka jest w płaskim plastikowym opakowaniu :) Laptop to Lenovo 3000 N100. Biosu wolę nie ruszać. Sam naprawiam biosy programatorem po nieudanych aktualizacjach, a aktualizacje spod Windows kończą się często fiaskiem - to ostatnia rzecz, która jest mi teraz potrzebna.

    System Vista po zainstalowaniu normalnie się aktywował i wszystko było git. Zachciało mi się instalować aktualizacje no i mam... komunikat o nielegalności systemu.

    Robiłem niedawno skan antywirusem (również legalnym, Kaspersky). Nic nie znalazł. Antywir jest aktualny. Wyłączyłem go też, bo wpadłem na pomysł, że może antywirus blokuje aktywację, ale ewidentnie to nie jest to. Po prostu te aktualizacje coś porąbały w systemie.

    0
  • #13 23 Gru 2010 09:33
    Matuzalem

    Poziom 43  

    To teraz już się zgubiłem dokumentnie. Rozumiem, że kupiłeś laptopa z systemem, a używasz innego. Czy ten inny nie był czasem już na jakimś sprzęcie aktywowany? - To mogłoby tłumaczyć "dziurę" w walidacji bez SP i "czepianie się" po nim.

    0
  • #14 23 Gru 2010 11:06
    stopi
    Poziom 28  

    Kupiłem laptopa z systemem, ale z opcją systemu na osobnej płycie, jakieś 3 lata temu. System z TEJ płyty był zainstalowany na nim, gdy go kupowałem. I teraz też naturlanie zainstalowałem z tej płyty. Nie mógłnym używać innego, skoro nalepka licencyjna już została naklejona dla tego właśnie systemu.

    0