Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Akai VS 425 EDG - ustalenie typu g³owicy antenowej

Mariusz25183 22 Dec 2010 11:15 3951 9
    Mariusz25183
    Level 12  
    Tak jak w temacie. Mam powy¿sze dwa modele VCR szukam jakie by³y w nich montowane modele g³owic. Chodzi mi tutaj o g³owice, do której pod³±czona jest antena. Z opisów na samej g³owicy nie mogê doszukaæ siê w necie danych.
    Na g³owicy s± napisy:

E59-14-010
    TERR1-001A
    9D2451A

Akai VS 425 EDG - ustalenie typu g³owicy antenowej Akai VS 425 EDG - ustalenie typu g³owicy antenowej

Najbardziej chodzi mi o typ g³owicy oraz producenta, opis wyprowadzeñ, czy jest to szeroko czy w±sko pasmowa g³owica.
    Wiem, ¿e ma³o kto siê tym obecnie bawi. Jednak dziêkujê z góry za pomoc.
    marck1
    Service technician RTV
    Druga pozycja, to jest typ g³owicy w tym modelu.
    Gaguspan
    Level 24  
    Nie ma ¿adnego znaczenia. G³owice s± szerokopasmowe V, H, U, stosowane w VCR produkowanych w tamtym okresie. Ró¿nice mog± byæ miêdzy rozstawem nó¿ek ( rzadko ) i grubo¶ci± kominka do którego wchodzi przewód z modulatora.
    Mariusz25183
    Level 12  
    Bardzo dziêkujê za zainteresowanie takim ma³o interesuj±cym problemem. Przypuszcza³em, ze g³owica jest szerokopasmowa. Jednak szukam wyprowadzeñ - dokumenctacji jakiej¶ tej g³owicy.
    Siedzê w domku bez pracy obecnie i pomysla³em sobie w³o¿yc t± g³owicê do mojego TV, który ma g³owice w±sko pasmow±. Bêdê zobowi±zany je¶li kto¶ pode¶le mi rozpiskê wyprowadzeñ :)
    marck1
    Service technician RTV
    Gaguspan wrote:
    Nie ma ¿adnego znaczenia. G³owice s± szerokopasmowe V, H, U, stosowane w VCR produkowanych w tamtym okresie. Ró¿nice mog± byæ miêdzy rozstawem nó¿ek ( rzadko ) i grubo¶ci± kominka do którego wchodzi przewód z modulatora.

Kolego, jak nie wiesz o co chodzi, to lepiej nie pisz bzdur.
    Mariusz, w za³±czniku masz "kawa³ek" tej g³owicy, je¿eli to nie wystarczy, to podaj mi e-mail (na pw) - wy¶le Ci ca³± serwisówkê.
    Mariusz25183
    Level 12  
    marck1 okaza³e¶ siê byæ bardzo pomocny. Ma³o kto zajmuje siê takimi archiwalnymi zabytkami.
    G³owica z AKAI ma byæ za³o¿ona do TV Royal 3735 posiadaj±cego g³owicê:
    typ:UVE30-R02
    oznaczenia przy wyprowadzeniach do lutu.
    1-BU
    2-VT
    3-BH
    4-AGC
    5-BL
    6-AFC
    7-BM
    8-IF

Wielko¶æ obu g³owic jest taka sama. Wyprowadzenia odpowiadaj± sobie wiêc nie powinno byæ k³opotu raczej z podmian± ich.
    Oba VCR AKAI s± uszkodzone. Jedno z nich pos³u¿y na dawce g³owicy.
    Drugie ma uszkodzone wy¶wietlanie przez wyswietlacz. Czyli standardowo kondensatory do wymiany.

marck1 je¶li mo¿esz to potwierd¼ czy g³owicê z VCR Akai mogê wsadziæ do TV Royal.
    Czê¶æ schematu z TUNEREM Royal

Akai VS 425 EDG - ustalenie typu g³owicy antenowej
    Mariusz25183
    Level 12  
    marck1 Jeden z VCR, który by³ w najlepszym stanie po wymianie kondków od wyswietlacza w³a¶nie ruszy³. Przesy³a sygna³ antenowy, wizje oraz g³os.
    Bardzo mnie to ucieszy³o bo faktycznie na swiêta mam kilka kana³ów wiêcej Royal niestety mia³ tylko 32 w dodatku na wasko pasmowej g³owicy.
    Id±c jednak dalej sprawdzi³em jak sprawa siê ma z odtwarzaniem kaset.
    Niestety obraz jest prawie niewidoczny. Zachowuje siê tak jak np szuka siê kana³u TV cos tam widaæ juz niby lekko przesuwa wchodzi g³os ale tak naprawdze nic pozatym. Obraz w dodatku jest czarno bia³y.
    Próbowa³em cos nagrac z TV jednak efekt ten sam. Obraz czarno bia³y ko¶lawy przesuniety i bardzo niewyra¼ny.
    Dzi¶ ju¿ nie mam si³ bo przetrz±sno³em to ca³e forum odno¶nie takiej usterki i nie znalaz³em niczego podobnego.
    Na pewno posprawdzam wszystkie napiecia z zasilacza bo z tego co zauwazy³em zasilacz jest do¶æ newralgicznym punktem tego magnetowidu je¶li chodzi o usterki. VCR przele¿a³ sporo czasu uszkodzony ma tej ju¿ swoje lata i ca³kiem mozliwe, ze i elektrolity w nim s± w kiepskiej kondycji.
    Je¶li by nasuwa³y siê Tobie jakie¶ sugestie odnosnie takowej usterki chêtnie poczytam i skorzystam z Twojego do¶wiadczenia.

Dobrze, ze mam dawcê do podzespo³ów. Mechanizm tego drugiego VCR jest uszkodzony. Sama g³owica raczej nie nada sie do niczego - kto¶ poprostu by³ fizyczny dla niej.

Serdecznie pozdrawiam i przepraszam, ¿e zawracam g³owê w czasie ¶wiatecznym.
    Tak przy okazji Zdrowych Pogodnych ¦wiat :)
  • Helpful post
    marck1
    Service technician RTV
    Nie "baw" siê w pomiary napiêæ zasilacza, tylko wymieñ w nim elektrolity.
    Chcesz schemat tego zasilacza?
    Dziêki za ¿yczenia i wzajemnie.
    Mariusz25183
    Level 12  
    Schemat zasilacza mam. Czytaj±c wszystkie tematy natkn±³em siê na niego zdaje siê. Jednak je¶li mogê pro¶iæ o ca³y schemat wraz z zasilaczem bêdê wdziêczny. Zobaczê czy mam ten sam.
    Zauwa¿y³em te¿, ¿e podczas przewijania nie jest naliczany czas, tak samo podczas odtwarzania. Sporadycznie taki objaw wystêpuje.
    Jest kilka spraw, które trzeba sprawdziæ zanim co¶ konkretnego dalej bêdê wiedzia³. Mo¿e jaki¶ nowy temacik z usterka za³o¿ê.
    Moja poczta:

mariusztorun(malpa)op.pl