Tak jak w temacie. Mam powy¿sze dwa modele VCR szukam jakie by³y w nich montowane modele g³owic. Chodzi mi tutaj o g³owice, do której pod³±czona jest antena. Z opisów na samej g³owicy nie mogê doszukaæ siê w necie danych.
Na g³owicy s± napisy:
E59-14-010
TERR1-001A
9D2451A
Najbardziej chodzi mi o typ g³owicy oraz producenta, opis wyprowadzeñ, czy jest to szeroko czy w±sko pasmowa g³owica.
Wiem, ¿e ma³o kto siê tym obecnie bawi. Jednak dziêkujê z góry za pomoc.
Nie ma ¿adnego znaczenia. G³owice s± szerokopasmowe V, H, U, stosowane w VCR produkowanych w tamtym okresie. Ró¿nice mog± byæ miêdzy rozstawem nó¿ek ( rzadko ) i grubo¶ci± kominka do którego wchodzi przewód z modulatora.
Bardzo dziêkujê za zainteresowanie takim ma³o interesuj±cym problemem. Przypuszcza³em, ze g³owica jest szerokopasmowa. Jednak szukam wyprowadzeñ - dokumenctacji jakiej¶ tej g³owicy.
Siedzê w domku bez pracy obecnie i pomysla³em sobie w³o¿yc t± g³owicê do mojego TV, który ma g³owice w±sko pasmow±. Bêdê zobowi±zany je¶li kto¶ pode¶le mi rozpiskê wyprowadzeñ
Nie ma ¿adnego znaczenia. G³owice s± szerokopasmowe V, H, U, stosowane w VCR produkowanych w tamtym okresie. Ró¿nice mog± byæ miêdzy rozstawem nó¿ek ( rzadko ) i grubo¶ci± kominka do którego wchodzi przewód z modulatora.
Kolego, jak nie wiesz o co chodzi, to lepiej nie pisz bzdur.
Mariusz, w za³±czniku masz "kawa³ek" tej g³owicy, je¿eli to nie wystarczy, to podaj mi e-mail (na pw) - wy¶le Ci ca³± serwisówkê.
marck1 okaza³e¶ siê byæ bardzo pomocny. Ma³o kto zajmuje siê takimi archiwalnymi zabytkami.
G³owica z AKAI ma byæ za³o¿ona do TV Royal 3735 posiadaj±cego g³owicê:
typ:UVE30-R02
oznaczenia przy wyprowadzeniach do lutu.
1-BU
2-VT
3-BH
4-AGC
5-BL
6-AFC
7-BM
8-IF
Wielko¶æ obu g³owic jest taka sama. Wyprowadzenia odpowiadaj± sobie wiêc nie powinno byæ k³opotu raczej z podmian± ich.
Oba VCR AKAI s± uszkodzone. Jedno z nich pos³u¿y na dawce g³owicy.
Drugie ma uszkodzone wy¶wietlanie przez wyswietlacz. Czyli standardowo kondensatory do wymiany.
marck1 je¶li mo¿esz to potwierd¼ czy g³owicê z VCR Akai mogê wsadziæ do TV Royal.
Czê¶æ schematu z TUNEREM Royal
marck1 Jeden z VCR, który by³ w najlepszym stanie po wymianie kondków od wyswietlacza w³a¶nie ruszy³. Przesy³a sygna³ antenowy, wizje oraz g³os.
Bardzo mnie to ucieszy³o bo faktycznie na swiêta mam kilka kana³ów wiêcej Royal niestety mia³ tylko 32 w dodatku na wasko pasmowej g³owicy.
Id±c jednak dalej sprawdzi³em jak sprawa siê ma z odtwarzaniem kaset.
Niestety obraz jest prawie niewidoczny. Zachowuje siê tak jak np szuka siê kana³u TV cos tam widaæ juz niby lekko przesuwa wchodzi g³os ale tak naprawdze nic pozatym. Obraz w dodatku jest czarno bia³y.
Próbowa³em cos nagrac z TV jednak efekt ten sam. Obraz czarno bia³y ko¶lawy przesuniety i bardzo niewyra¼ny.
Dzi¶ ju¿ nie mam si³ bo przetrz±sno³em to ca³e forum odno¶nie takiej usterki i nie znalaz³em niczego podobnego.
Na pewno posprawdzam wszystkie napiecia z zasilacza bo z tego co zauwazy³em zasilacz jest do¶æ newralgicznym punktem tego magnetowidu je¶li chodzi o usterki. VCR przele¿a³ sporo czasu uszkodzony ma tej ju¿ swoje lata i ca³kiem mozliwe, ze i elektrolity w nim s± w kiepskiej kondycji.
Je¶li by nasuwa³y siê Tobie jakie¶ sugestie odnosnie takowej usterki chêtnie poczytam i skorzystam z Twojego do¶wiadczenia.
Dobrze, ze mam dawcê do podzespo³ów. Mechanizm tego drugiego VCR jest uszkodzony. Sama g³owica raczej nie nada sie do niczego - kto¶ poprostu by³ fizyczny dla niej.
Serdecznie pozdrawiam i przepraszam, ¿e zawracam g³owê w czasie ¶wiatecznym.
Tak przy okazji Zdrowych Pogodnych ¦wiat
Schemat zasilacza mam. Czytaj±c wszystkie tematy natkn±³em siê na niego zdaje siê. Jednak je¶li mogê pro¶iæ o ca³y schemat wraz z zasilaczem bêdê wdziêczny. Zobaczê czy mam ten sam.
Zauwa¿y³em te¿, ¿e podczas przewijania nie jest naliczany czas, tak samo podczas odtwarzania. Sporadycznie taki objaw wystêpuje.
Jest kilka spraw, które trzeba sprawdziæ zanim co¶ konkretnego dalej bêdê wiedzia³. Mo¿e jaki¶ nowy temacik z usterka za³o¿ê.
Moja poczta: