Witam!
Jestem nowy na forum i mam pytanie odnośnie zasięgu RC.
Nabylem helikopter Double Horse 9053 - wiem że to zabawka a nie model RC ale pominmy ten szczegół.
Ogolnie co do helikoptera to nie mam większych zastrzeżeń, jedyne co mnie irytuje to bardzo mały zasięg - bo jedynie około 50 metrów.
Heli działa w częstotliwości 27.145 MHz, i teraz jest moje pytanie.
Wiem ze mozna zwiekszyc zasieg poprzez wymiane anteny w nadajniku.
Ze wzoru na dlugosc fali elektromagnetycznej wychodzi :
299 792 458 m/s - predkosc swiatla w prozni ~ 300
27.145 MHz - częstotliwość
Dlugosc fali = ~11,052
a więc ile najlepiej jak będzie wynosić długość anteny ?
Teraz ma ona około 1 metra.
Dodam że posiadam jeszcze starą działającą aparaturę od samolotu 2- kanałowego (heli jest 3 kanałowy) o częstotliwości 26.995 MHz , gdzie zasięg wynosił około 0,5 Kilometra.
Więc moje pytanie - jak można zwiększyć zasięg ?(może wymienić jakieś części od aparatury od samolotu czy coś ? - nie znam sie na tym wieć pytam)
Pozdrawiam
Jestem nowy na forum i mam pytanie odnośnie zasięgu RC.
Nabylem helikopter Double Horse 9053 - wiem że to zabawka a nie model RC ale pominmy ten szczegół.
Ogolnie co do helikoptera to nie mam większych zastrzeżeń, jedyne co mnie irytuje to bardzo mały zasięg - bo jedynie około 50 metrów.
Heli działa w częstotliwości 27.145 MHz, i teraz jest moje pytanie.
Wiem ze mozna zwiekszyc zasieg poprzez wymiane anteny w nadajniku.
Ze wzoru na dlugosc fali elektromagnetycznej wychodzi :
299 792 458 m/s - predkosc swiatla w prozni ~ 300
27.145 MHz - częstotliwość
Dlugosc fali = ~11,052
a więc ile najlepiej jak będzie wynosić długość anteny ?
Teraz ma ona około 1 metra.
Dodam że posiadam jeszcze starą działającą aparaturę od samolotu 2- kanałowego (heli jest 3 kanałowy) o częstotliwości 26.995 MHz , gdzie zasięg wynosił około 0,5 Kilometra.
Więc moje pytanie - jak można zwiększyć zasięg ?(może wymienić jakieś części od aparatury od samolotu czy coś ? - nie znam sie na tym wieć pytam)
Pozdrawiam