Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z wyświetlaniem obrazu po HDMI na monitorze

22 Gru 2010 15:23 4087 15
  • Poziom 20  
    Witajcie.
    Mam problem z monitorem BenQ HD2220. Kupiłem sobie przewód DVI-HDMI i podłączyłem go. Niestety obraz nie jest wyświetlany na całości monitorze, wokół pozostaje około 2cm pasek. Dotychczas używałem go podłączonego przez D-SUBa i takiego problemu nie miałem.
    Sprawdzone na zintegrowanej karcie graficznej i na drugim przewodzie HDMI-HDMI.

    Problem z wyświetlaniem obrazu po HDMI na monitorze

    Karta: HD4850, zintegrowana: HD4200.

    Żadnych ustawień się nie doszukałem, ani w monitorze ani na komputerze.

    Co robić?
  • Poziom 36  
    Czy problem występuje na wszystkich możliwych rozdzielczościach?
  • Poziom 20  
    Nie. Są takie rozdzielczości na których obraz jest na całym ekranie. Oczywiście jest rozciągnięty i niewyraźny, ale pasków nie ma.
  • Poziom 10  
    Jaka jest natywna rozdzielczość tego monitora?
    Czy na takiej rozdzielczości również występuje ten problem?
  • Poziom 20  
    No FullHD...
  • Poziom 36  
    1. Czy próbowałeś jak będzie działać kabel HDMI-HDMI na przejściówce DVI-HDMI ?
    2. Kablem DVI-HDMI pod którą kartę starasz się podłączyć?
  • Poziom 38  
    Kolega założył takie wątki chyba na wszystkich forach w internecie.

    Czy używasz głośników wbudowanych w monitor? Jeśli nie, po prostu podłącz monitor przez DVI. W końcu HDMI = DVI + audio.
  • Poziom 20  
    Mam dwa kable:
    DVI-HDMI i HDMI-HDMI

    Pierwszy test:
    kabel HDMI-HDMI do zintegrowanej karty graficznej, wykonany już dawno, zaraz po kupnie monitora. Ostatecznie korzystałem po prostu z D-SUBa.
    Drugi:
    Teraz gdy kupiłem normalną kartę graficzną, kupiłem też kabelek DVI-HDMI i go podłączyłem DVI(grafika)-HDMI(monitor).
    Efekt ten sam co HDMI-HDMI i integra :)

    Sterownik aktualny.

    wlw_wl, robię tak tylko wtedy gdy problem jest całkiem poważny.
    Do grafiki podłączony mam telewizor kablem HDMI, a jako, że monitor też chciałem podłączyć do cyfrowego to kupiłem kabel DVI-HDMI i podłączyłem do portu DVI.
  • Poziom 38  
    No dobrze, a co stoi na przeszkodzie, żebyś monitor podłączył do karty graficznej kablem DVI-DVI?
    Z niepełnego opisu monitora, który podałeś (nie HD2220 tylko x2220HD) wynika, że ma on złącze DVI.

    Radeon, którego posiadasz, ma trzy złącza, jedno HDMI, jedno DVI i albo drugie DVI albo VGA. Tutaj też nie widzę problemu.
  • Poziom 20  
    Nic nie stoi. Ja jednak po prostu wolałem kupić kabel DVI-HDMI, między innymi z powodu mniejszej wtyczki przy monitorze.
  • Poziom 38  
    A co z częst. odświeżania? Wybrałeś odpowiednią dla tego monitora?
  • Poziom 20  
    60Hz ustawione. Jak kiedyś miałem źle ustawiony to ekran po prostu mrugał.. więc to nie z tym problem jest.

    Kurcze już naprawdę sam nie wiem teraz o co chodzi..
  • Poziom 22  
    Miałem ten sam problem w telewizorze sony-w opcjach ustawiłem (pokazuj wszystkie piksele i teraz jest ok) nie wiem jak u ciebie się bedzie to nazywało ale poszukaj.
  • Poziom 20  
    W ustawieniach monitora nie mam niestety takiej opcji. Menu "Wyświetlanie" przy podłączeniu złączem cyfrowym jest całkowicie zablokowane. "Tryb wyświetlani" jest zaznaczony "Pełny". "Format obrazu" - nieaktywne pole.
  • Poziom 38  
    Jeśli powyższe nie pomoże, spróbuj z innymi częst. odświeżania.
    Nie wiem czego oczekuje monitor na HDMI, czy nie przypadkiem FullHD wg. standardu, czyli np. 1080p30, dlatego radziłem spróbować DVI-DVI żeby zobaczyć, czy w ten sposób działa poprawnie.
  • Poziom 20  
    W menu "Informacja" wyświetla się:

    Cytat:
    Aktualna rozdzielczość: 1080 P @ 60
    Optymalna rozdzielczość: 1920x1080 @ 60


    Czyli z tego wynika, że dostaje dobry sygnał...

    Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

    Okej, mam rozwiązanie.

    Konkretniej chodzi o zmianę w Catalyst Control Center, "Konfiguracja ekranu -> Opcje skalowania". Miałem gdzieś w połowie, ustawiłem 0%.