Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nieznana usterka w systemie C.O

maciekwyso 22 Dec 2010 15:38 1121 2
    maciekwyso
    Level 10  
    Witam. Na wstępie muszę powiedzieć, że jestem nie obeznany w temacie C.O i jak ktoś mi udzieli pomocy proszę o wyrozumiałość w tłumaczeniu. Mianowicie sprawa przestawia się następująco: system C.O w domku jednorodzinnym, na parterze grzejniki do połowy są ciepłe (tylko część górna grzejników jest ciepła) na górze w całości są ciepłe. Prawdopodobnie może nie działać pompa obiegowa (Keller, typ GPD 25-40-180) tak podejrzewam gdyż nie słuchać żeby prawcowała. W zestawie jest również sterownik (firma TMK, typ SP 100) który ma bezpiecznik ale z tego co widać " na oko" bezpiecznik jest ok. Po podłaczeniu sterownika zapala się lampka pracy pompy (czerwona) natomiast nie słychać by pompa zaczęła pracować.Kocioł grzewczy S2-13 firma Metal-Fach.Myślałem jeszcze, że czujnik temeratury moze być wadliwy lecz gdy ustawie na sterowniku temerature taką jaka jest na piecu na sterowniku zapala się czerwona lampka o pracy pompy lecz tak naprawde się nie może się załączyć. Jeśli ktoś wie jaka może być przyczyna usterki proszę bardzo o pomoc. Pozdrawiam
    malez4
    Level 23  
    Sprawdź napięcie na zasilaniu pompy (wyjście sterownika ),napięcie jest -uszkodzona pompa lub zablokowana ,napięcia brak -uszkodzony sterownik.
    zybie
    Level 30  
    A może masz zatkany filtr na obiegu CO.