Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przesyłanie bezprzewodowe sygnału video i audio

WebSee 22 Gru 2010 19:51 5412 24
  • #1 22 Gru 2010 19:51
    WebSee
    Poziom 8  

    Witam,

    w sieci można znaleźć kilka transmiterów sygnału audio + video, znalazłem np coś takiego: Link
    Zasięg nawet dobry, około 3km.


    Lecz mam pytanie, czy można dokupić do takiego transmitera antenę, by zwiększyć zasięg do około 10km?
    Jestem zielony w tych sprawach, dlatego proszę o pomoc.

    Pozdrawiam

    0 24
  • Montersi
  • Pomocny post
    #2 22 Gru 2010 20:22
    irekr
    Moderator

    Można.
    Natomiast licz się z tym ze sygnały będziesz miał zakłócane przez kuchenki mikrofalowe, telefony komórkowe i Wifi...
    I 10 km tylko w warunkach widoczności optycznej anten, co w typowym terenie oznacza anteny na wysokości co najmniej 15m.

    0
  • #3 22 Gru 2010 20:46
    WebSee
    Poziom 8  

    Hm, a jakiegoś innego sposobu na przesyłanie wideo i audio nie ma? Tak, żeby bez zakłóceń dało się przesyłać na 10km

    0
  • Montersi
  • Pomocny post
    #4 22 Gru 2010 20:56
    irekr
    Moderator

    Legalnie nie.....chyba że przez internet....

    0
  • #5 22 Gru 2010 21:02
    WebSee
    Poziom 8  

    Chodzi mi główne o to, żeby w "punkcie nadawania" nie trzeba było mieć dużo "sprzętu", np jeden nadajnik do którego podpina się kamerę.

    A przez WiFi nie dało by się przesłać video?

    0
  • Pomocny post
    #6 22 Gru 2010 21:12
    irekr
    Moderator

    Najprościej to skypem....
    ale jakość jest taka jaka jest..
    A aplikacja p2p to dośc skomplikowana sprawa a do kodowania trzeba dośc przyzwoitych maszyn....
    No i opóźnienia....

    Dodano po 4 [minuty]:

    Są jeszcze kamery przemysłowe pod IP np
    http://www.dipol.com.pl/bezprzewodowa_kamera_ip_pixord_p400w_K1132.htm ale to juz cała dziedzina wiedzy.....
    I dość droga....

    0
  • #7 22 Gru 2010 21:16
    WebSee
    Poziom 8  

    Czyli WiFi opada.

    Oprócz tych dwóch sposobów nie ma innego? Myślę, że powinien być jakiś sposób, żeby to zrobić

    Cena, jaką mogę na to wydać, to około 5 tyś, przy czym interesuje mnie odbieranie obrazów z dwóch kamer

    0
  • #8 22 Gru 2010 21:19
    irekr
    Moderator

    Kamery IP pod wifi będą działać, ale to naprawdę do tanich rozwiązań nie należy. Z tym ze 10 km na WiFi jest mało prawdopodobne....
    Wszystko zależy co chcesz za obraz posyłać, z jaka jakością i jak stabilnie....

    0
  • #9 22 Gru 2010 21:20
    WebSee
    Poziom 8  

    Obraz w systemie PAL i 24kl/s

    0
  • #10 22 Gru 2010 21:22
    irekr
    Moderator

    mało precyzyjne okreslenie....
    czy to ma byś obraz z kamery obserwujacy teren czy przekaz materiału nagranego.....
    Standardowy PAL ma 25 klatek.... a dokładniej w rozdzielczości 576i czyli standardowy sygnał SD.

    0
  • #11 22 Gru 2010 21:24
    WebSee
    Poziom 8  

    Ma to być przekaz, hm.. do "studia telewizyjnego" o ile można to tak nazwać

    0
  • #12 22 Gru 2010 21:25
    irekr
    Moderator

    Najprościej to:
    Podłączyć kamerę do wejścia karty wizyjnej komputera, odpalić podgląd na tym kompie i zrobic połaczenie po VNC...
    Z dźwiękiem gorzej....
    Łącze musi być naprawdę dobre....

    0
  • #13 22 Gru 2010 21:29
    WebSee
    Poziom 8  

    A dźwięk właśnie musi być i to w dobrej jakości.

    Widziałem także zestawy do przekazu na paśmie 5.2Ghz, czym one różnią się od tych, które podałem w pierwszym poście?

    0
  • #14 22 Gru 2010 21:33
    irekr
    Moderator

    Najprostszy serwer wizyjny to:
    http://www.dipol.com.pl/serwer_wideo_mpeg-4_acd-2100_acti_K2113.htm
    do tego jakis dekoder...

    Dodano po 3 [minuty]:

    W pasmie 5 GHz masz mniejsze zakłócenia ale wymagania antenowe są jeszcze większe... I to znacznie większe. To już anteny paraboliczne, bardzo sztywne konstrukcje i wysokie mocowania...
    No i koszty.....
    Jak nie masz doświadczenia to w zasadzie niewykonalne....

    W sumie sprzęt monitoringu po IP zapewnia już zupełnie przyzwoita jakość....

    0
  • #15 22 Gru 2010 21:36
    WebSee
    Poziom 8  

    Odnośnie monitoringu IP, wtedy do każdej kamery musiał bym mieć laptop z WiFi, do niego antenę, by połączyć się z siecią - tak?

    Jeżeli tak, to to by były trochę duże koszta i nie wiem czy wyrobił bym się w 5 tyś.

    Jak bym mógł mi Pan podesłać jakiś przykładowy zestaw tych serwerów, anten itd który byłby mi potrzebny

    0
  • #17 22 Gru 2010 22:22
    WebSee
    Poziom 8  

    Tylko kamera była by zwykła np Canon XL1, bez kodera IP.

    0
  • #19 22 Gru 2010 22:34
    WebSee
    Poziom 8  

    No trochę droga sprawa.

    Jeszcze pytanie odnośnie tego zestawu o którym pisałem w pierwszym poście, one są legalne? Czytałem gdzieś, że tylko do mocy 500mW są legalne.

    W podanym linku, jest zestaw o mocy 2W, czy nie ma zestawów o większej mocy? Bo o ile się nie mylę, wtedy odległość była by większa?

    0
  • #20 22 Gru 2010 22:38
    irekr
    Moderator

    Na stronie www.uke.gov.pl jest stan prawny tego typu urządzeń. Jeżeli posiada homologację/świadectwo zgodności to można używać, pod warunkiem nie dokonywania żadnych zmian w urządzeniach, w tym także podłączaniu zewnętrznych anten.
    Lepiej zasięgnąć informacji u źródła.

    0
  • #21 22 Gru 2010 22:42
    WebSee
    Poziom 8  

    Coraz bardziej skomplikowane mi się to wydaje.

    Są tylko te dwa sposoby, jeżeli chodzi o transmisję video + audio?

    0
  • #22 22 Gru 2010 22:43
    irekr
    Moderator

    10 km kabla po drzewach nie pociągniesz....
    masz jeszce skypa do stosowania... ;)

    0
  • #23 22 Gru 2010 22:59
    WebSee
    Poziom 8  

    To chyba pozostaje tylko ta transmisja przez WiFI.

    Chociaż znalazłem jeszcze:link
    zasięg 5km, nawet by wystarczył, lecz musi być zapewniona widzialność optyczna anten - tzn. jeżeli coś mi zasłoni antenę, np budynek, las itd to sygnał zostanie zerwany?

    0
  • Pomocny post
    #24 22 Gru 2010 23:01
    irekr
    Moderator

    Dokładnie.....
    generalnie masz dwa problemy:
    - warstwa sieciowa
    - warstwa sprzętowa
    Obie trzeba rozwiązać...

    0
  • #25 22 Gru 2010 23:10
    WebSee
    Poziom 8  

    Jednak to nie będzie takie łatwe, jak myślałem na początku.

    0