Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przepalenie PEN - jak zabezpieczyć PC?

Enkidu 22 Dec 2010 22:44 4519 21
    Enkidu
    Level 9  
    Mogę z duża dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że dzisiaj u mnie na klatce przepalił się przewód zerowy.

Mniejsza o to, mam wątpliwości do sprawności instalacji w mieszkaniu, w którym jestem od niedawna (blok z lat '90). Dzisiaj po pracy wróciłem i zastałem ciemności w mieszkaniu. Wcisnąłem bezpieczniki i poszły iskry, faza siadła. Wcześniej na klatce popaliło u sąsiadów co tylko było. U mnie na szczęście tylko mikrofalę - sam nie wiem dlaczego, bo wszystko było podłączone.

Chcę zapytać czy to wina instalacji? Listwa już "śmierdziała" jak przyszedłem, do drugiego wejścia był wpięty zwykły przedłużacz i jak wyjąłem wtyczkę, to się rozpadła na pół. W życiu nie widziałem czegoś takiego. Podłączyłem do tego samego gniazdka drugą listwę i znowu wywaliło mi bezpieczniki i ją spaliło, więc pewnie uziemienie jest złe.

Chciałbym zapytać w związku z powyższym, jak sprawdzić instalacje w domu i czy da się zabezpieczyć przed ponownym armagedonem?
    irekr
    Moderator
    Popatrz na dział elektroenergetyczny, jest tam sporo o zabezpieczeniach przepięciowych.
    Temat trudny i niebezpieczny, bez stosownych uprawnień lepiej do tego nie podchodź. Sam nie dokonuj sprawdzania takiej instalacji, to zbyt niebezpieczne.
    W przypadku takie awarii przepisy mówią o obligatoryjnym przeglądzie instalacji elektrycznej prze uprawnionego elektryka.

PS. Miałem kiedyś podobny "numer"; energetyka posłała mi po SN 30 kV zamiast 15kV....
    przez pomyłkę....
    Anonymous
    Anonymous  
    Enkidu
    Level 9  
    Ha! to niezłe buty. W takim razie powiem właścicielowi mieszkania o co chodzi, niech on się zajmie. Ja muszę narazie stosować środki doraźne.

A czy ten UPS musi się czym konkretnym cechować? Czy wystarczy najprostszy z allegro za 130 zł?
    Anonymous
    Anonymous  
    Enkidu
    Level 9  
    Kontroler napięcia? A tego nie montuje się przypadkiem na całej fazie? Czy można to w domu zamontować?

Hm, ale jak spali się UPS to może komputera nie spali?

PS.

Znalazłem http://przepiecia.pl/p14.htm stronę w sieci. Rzeczywiście reduktor napięcia RNS-1 może pomóc?
    cranky
    Level 26  
    _ZEUS_ wrote:
    Quote:
    UPS nie załatwia sprawy. Musi być on-line, w takiej sytuacji spali się UPS.

Miałeś kiedyś do czynienia z UPSem? nieprawdę piszesz...

Jak upali zero i dostaniesz 400 V to upali się warystor na wejściu, bo to nie przepięcie tylko ciągłe zasilanie błędnym napięciem. Bronek22 ma tu rację.
    gts1991
    User under supervision
    Niech kolega wstawi przekaźnik napięciowy montowany przez zawodowego elektryka wyłącznie i Basta :)
    Anonymous
    Anonymous  
    gts1991
    User under supervision
    Bronek22 wrote:
    gts1991 wrote:
    Niech kolega wstawi przekaźnik napięciowy montowany przez zawodowego elektryka wyłącznie i Basta :)

Czy to nie to samo o czym ja pisałem ? Tylko w innej aplikacji .
    Do tego trzeba jeszcze podłączyć stycznik.
    Bronek

Nie czytał linków :P Jak tak to sorry kolego :) I miłego słuchania jak wali stycznik heh xD
    Wesołych świąt:)
    Enkidu
    Level 9  
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

Ja wracam po świętach, a mieszkańcy petycję do administracji piszą, w sprawie wyjaśnienia - co się stało. Jak mówię, że to zero przepalone, to pytają mnie skąd to wiem ;D

Tak czy inaczej problem powrócił, bo przekaźnik napięciowy montuje się na całej fazie, z tego co wyczytałem. A dla mnie to nie rozwiązanie, bo musiałbym sąsiadów przekonywać, a elektrykiem nie jestem (nie uwierzą), a na reakcję administracji (o ile w ogóle tak będzie) przyjdzie jeszcze poczekać.

Potrzebuję czegoś na tę chwilę, żeby móc bezpiecznie podłączyć komputer do sieci. Naczytałem się w tych linkach, że UPS jest wart tyle co listwa z warystorem.

Zostały mi jakieś opcje?
    kondensator
    Level 36  
    Enkidu wrote:
    ...bo przekaźnik napięciowy montuje się na całej fazie, z tego co wyczytałem.
    Dobry żart z tą całą fazą :) Coś jak posyłanie praktykantów po fazę z pustym wiaderkiem - podobno znane już przed wojną... :)

Enkidu wrote:
    Potrzebuję czegoś na tę chwilę, żeby móc bezpiecznie podłączyć komputer do sieci.
    Jak chcesz zabezpieczyć tylko jedno stanowisko np. PC+monitor+drukarka, to możesz zasilić tylko to przez przekaźnik napięciowy - reszta sprzętu nie będzie zabezpieczona. Uwaga jednak z podłączaniem czegokolwiek z innym zasilaniem do zabezpieczanego urządzenia / zestawu (np. TV, sieć CATV/MATV, sprzęt muzyczny, sprzęt WLAN czy modem CATV - można sobie narobić kłopotów - i nie tylko zakłócenia/ złe działanie ale i uszkodzenia / porażenia. Jak nie wiesz w 100% co i jak lepiej zatrudnij prawdziwego fachowca, który nie rozdziawi paszczy na słowa EMC, ekwipotencjalizacja czy przekaźnik napięciowy...
    Anonymous
    Anonymous  
    DziadzioMiecio
    Level 27  
    Szczęśliwego nowego roku. Najprościej zebrać rachunki za naprawy od wszystkich mieszkańców jakąś solidną kwotę zażądać zwrotu pieniędzy plus odszkodowanie od administratora podać termin na odpowiedz jakieś dwa tygodnie po upływie której wystąpicie na drogę prawną. Administrator ponosi odpowiedzialność za stałą sprawność urządzeń w budynku woda gaz prąd jest zobowiązany do kontrolowania stanu nie tylko murów i dachu czy płacone są rachunki za czynsz ale i odpowiada za budynek po to się go ustanawia.Po takim piśmie każdy administrator sprawdzi dokument pod względem prawnym ale jednocześnie przyśle elektryka lepszego gorszego który to dla niego sprawdzi . Ja jeszcze nie spotkałem się z prośbą od mieszkańców która została by przez admina poważnie rozpatrzona ale jak się go postraszy sądem i kosztami to w te... ruszy d... żeby jak najmniej płacić.
    Co do zabezpieczenia to tylko jakiś dobrej jakości układ falownika mógłby pomóc w dużych wahaniach napięcia zasilania. Czy są one dostępne to osobny temat.
    Anonymous
    Anonymous  
    Enkidu
    Level 9  
    Odświeżam temat, bo sprawy w moim bloku nie wyjaśniono, poszło tylko jakieś pismo, na które nikt nie odpowiedział.

Tymczasem w domu przestało działać jedno gniazdko. Nie ma w nim napięcia. Czy to kolejna odsłona tego samego problemu, czy przyczyna może być inna?
    Anonymous
    Anonymous  
    pawllo
    Level 10  
    Poczytaj sobie o nowym produkcie ETI z serii LIMAT.
    Super urządzenie. Staram się je stosować w instalacjach. Ma zabezpieczenie przeciwprzepięciowe powyżej 270V między L i N, wyłącza także zasilanie przy przerwie przewodu N, przerwie przewodu PE. Zawsze wiesz co się stało, bo wysyła komunikaty na diodach.
    Byłem na prezentacji, faktycznie działa. Może to mała rewolucja w zasilaniu rozdzielni , kto wie.
    Anonymous
    Anonymous  
    awow
    Level 12  
    Czy mogę prosić o link do jakiegoś kontrolera napięcia sieciowego?
    Znalazłem tylko HV-260 na przepiecia.pl
    Anonymous
    Anonymous