Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z sygnałem polaryzacji poziomej przy użyciu monobl.

grabaar 22 Dec 2010 22:50 4804 4
  • #1
    grabaar
    Level 2  
    Witam,

    Od wczorajszych "Wiadomości" (ok. godz. 19:40) mam dziwne problemy z odbiorem kanałów z satelity HotBird i czasem Astra.

    W pewnym momencie na kanałach o polaryzacji poziomej (np. 10.892 - TVP1, TVP2, C+ czy 11.488 - TVP INFO, KINO POLSKA) pojawia się okresowe szatkowanie obrazu, czasami czarny ekran, trochę podziała i znowu awaria..

    Na kanałach o polaryzacji pionowej wszystko działa bez zarzutu. (fajnie widać to w menu instalacja i przeglądaniu transponderów - te H dają jakość 0%, a te V np 86%). Czasem wskakują i poziome i pionowe, ale poziome po kilku minutach oglądania szaleją.

    Dzisiaj po południu wszystko działało, ale wieczorem znowu w okolicach "Wiadomości" sygnał oszalał. Próbowałem przełączyć na ZDF z Astry, ale w ogóle nie chciało wskoczyć i zarówno siła jak i jakość wynosiły 0%. Po pewnym czasie coś "zatrybiło" i zarówno przełączanie na Astrę jak i polaryzacja pozioma zadziałały. Gdy się ucieszyłem, problem wrócił samoistnie.



    Pomyślałem więc, że sprawdzę czy to nie wina dekodera i podpiąłem zabytkowego Samsunga S305G FTA od Cyfrowego Polsatu. Niestety na nim wystąpiły dokładnie te same objawy.

    Co ciekawe do tego samego monoblocka mam podłączonego Fergusona Arivę 200 i na nim wszystko działa wzorcowo (druga osoba oglądała w tym samym czasie i wszystko żyleta łącznie z kanałami HD).

    Myśląc, że to może być częściowa awaria monoblocka, podłączyłem Fergusona 6900 do wtyczki na której uprzednio niezawodnie działała Ariva, jednak nie przyniosło to żadnej poprawy. Kanały TVP (10.892 H) nie działały wcale, a np Polsat czy TV 4 (11.158 V) bez zarzutu. Odwrotnie nie zrobię, bo boję się, że w Arivie też uszkodzi się polaryzacja H.

    Czy mogło dojść do uszkodzenia obu tych dekoderów przez wadliwą instalację (bo przy uprzednim użyciu w listopadzie 2009, tuner Polsatu działał bez zarzutu)? Czy winny jest może konwerter? A może jeszcze coś innego?

    Bardzo proszę o poradę.

    Pozdrawiam,

    PS Antenę mam 90 cm do tego monoblock twin Inverto Black.
    Ferguson 6900 działa na oprogramowaniu 104. (próbowałem na wszystkich nowszych, aż do 124, jednak 104 najszybciej przełącza kanały)
  • #2
    netTv
    Level 27  
    Antena 90cm nie nadaje się do stosowania monoblok. Taka instalacja po zainstalowaniu monoblok wymaga dodatkowej regulacji anteny i konwertera ponieważ rozstaw konwerterów nie zapewni optymalnego zysku anteny.
    Do anten 90cm należy stosować układy konwerterów zezujących.
    Powodem jest złe ustawienia anteny oraz konwertera monoblok dla anteny 90cm stąd słabsza jakość z polaryzacji H, która na słabszych transponderach uniemożliwia odbiór.
    Jedak w Twoim przypadku powodem problemów może być zła separacja wejść w monoblok.Aby móc jednoznacznie zdiagnozować problem należy posiadać inny sprawdzony monoblok.
  • #3
    LeDy
    Level 43  
    Co ma do tego antena Φ90 i monoblock?
    Quote:
    Od wczorajszych "Wiadomości" (ok. godz. 19:40) mam dziwne problemy z odbiorem kanałów z satelity HotBird i czasem Astra.
    czyli było dobrze. Zalecane zamocowanie monoblocka , patrząc przed anteną, w uchwycie patrzy na Hotbird a zez - z lewej strony odbiera Astrę. Ewentualnie z Astry mogłyby być problemy. Śniegu nie ma na konwerterze? Prędzej ustawienie anteny, konwerter.
  • #4
    netTv
    Level 27  
    Rozstaw konwerterów monoblok jest przygotowany do anten o wielkości 80cm.
    Zastosowanie monoblok do anten 90cm powoduje, że konwerter zezujący nie trafia w ognisko sygnału, w tym wypadku Astry. Podsumowując, przy ustawianiu anteny wybieramy, albo słaby sygnał z Astry i dobry z HB, albo z obydwu taki sobie.Tak czy siak wymiana konwerter na monoblok wymaga ponownej regulacji całego zestawu antenowego i od tego należy zacząć, a później sprawdzić separacje wejść monoblok.
  • #5
    grabaar
    Level 2  
    Tzn do tych feralnych "Wiadomości" wszystko funkcjonowało wspaniale - wg Fergusona 6900 na HotBirdzie miałem ok. 79-86%, na Astrze 73-85%. Żadnych skoków, szatkowania.. Na Arivie 200 oba wskaźniki już niższe, ale problemów żadnych - zarówno kanały SD jak i HD (Canal+ Sport HD i ARD HD wchodzą jak burza).

    Problem wraca jakby okresowo.. Podziała dobrze nawet i z godzinę i nagle sypią się kanały H i cała Astra. Czasem kanały H sypią się gdy przełączam między nimi (TVP1 -> TVP2 -> TVP INFO)

    Kanały V działają dobrze - od 2 godzin leci VH1 Europe (11.075 V) i nie ma żadnych problemów.

    Nawet gdy zamienię dekodery (6900 na Samsunga s305) to na polsatowym FTA jest dokładnie to samo. Gdy zacznie działać na Samsungu i podepnę 6900 to na nim też wszystko działa. I za jakiś czas znowu szatkowanie, skakanie..

    Powtarzam, że na Arivie, która jest podpięta do drugiego gniazda monoblocka nie ma najmniejszej awarii. Jednak gdy do kabla od Arivy podepnę 6900 czy s305 to wyżej wymienione usterki wracają.

    Śniegu na antenie czy konwerterze nie ma, ani nie było..

    Monoblocka kupiłem w maju 2010 i działał bezproblemowo aż do teraz. Po instalacji monoblocka korygowałem antenę na Philipsie PVR HD (którego już nie mam) i miałem poziom 4,8/5 na HB.