Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niebieski ekran - aktualizacja BIOSU/brak pliku NTLDR

ArturZso 23 Dec 2010 15:38 3621 9
    ArturZso
    Level 2  
    Witam wszystkich.

Przyszło mi prosić o wsparcie gdyż niestety problem mnie przerósł, a w internecie mimo dość długiego szukania nie byłem w stanie znaleźć odpowiedzi która by mnie satysfakcjonowała.
    Przechodząc już do meritum sprawy, w trakcie uruchamiania komputera wyskakiwał mi niebieski ekran Windows wieszczący informacje o nieaktualnym BIOSIE. Przystąpiłem więc do następujących działań.
    1. Zresetowania Biosa. Efektów brak
    2. Przestawienie w ustawieniach Biosa "ACPI Function" z Enabled, na Disabled. Niestety skutkowało to jedynie tym, ze komputer zaczął się w kółko resetować chwili od uruchomienia.
    3. Postanowiłem więc zaktualizować Bios, ściągnąłem najnowszego Biosa mojej płyty głównej ze strony producenta tejże płyty. Niestety, przegranie na płyte jak i na pedrive nic nie dało, gdyż najnormalniej w świecie komputer nie był w stanie przeczytać jej zawartości. Oczywiście w Biosie kolejność bootowania ustawiałem. Zacząłem więc dociekać dlaczego i zdaje się że chodzi o to, że aktualizacje biosów obsługiwane są tylko w formacie plików FAT16 ( tak pisało na stronie producenta ), niestety posiadając jedynie pendrive 8 GB nie jestem w stanie zformowatować go na inny format plików jak FAT32 albo NTFS. A za bardzo w stanie skombinować pendrive do 2 GB pojemności w stanie nie jestem.
    Stacji dyskietek też niestety wbudowanej nie mam.
    4. Wobec więc niepowodzenia w punkcie 3 i braku innych pomysłów, postanowiłem przeinstalować windowsa, sformatowałem więc partrycje z Windowsem :/
    O ile kilka razy wyskoczył znany mi niebieski ekran jeszcze przed podjęciem formatowania po włożeniu płyty, tyle ostatnim razem wyskoczył już pod sam koniec 99%, co jednak było poprzedzone kilkakrotnym moim ignorowaniem komunikatów o braku pewnych tam plików, pomyślałem byle do windowsa, potem wszystko naprawie już z niego, niestety... :P
    W wyniku tego, obecnie przy uruchamianiu komputera nie mam już niebieskiego ekranu, a komunikat: Brak pliku NTRDR, naciśnij ctrl, alt, del aby zrestartować ;)

Z tego co czytałem nadal rozchodzi się właśnie o Bios, ale teraz już naprawdę nie mam pomysłu jak to zrobić.
    Jakieś wskazówki?

Pozdrawiam i wesołych świąt życzę wszystkim.
    Artur

P.S Wątpię aby było to istotne, ale aby się nikt nie czepiał płyta o którą się rozmywa:
    MSI P6NGM-L GF7050+NF6301
    gem58
    Level 15  
    A napisz czy komp bootował się z płyty i pokazywał komunikat że to nieprawidłowy nośnik, czy w ogóle nie startował płyty?
    Teraz nie masz zainstalowanego Windowsa (komunikat o NTLDR dotyczy jednej z głównych bibliotek startowych Windowsa) więc nie poszalejesz. Ja bym zrobił tak:

1. odpalił jakiś system z płyty (live)
    2. bez instalacji żadnego systemu na jakimś dysku twardym umieścił rozpakowany update BIOSu z programem ładującym
    3. odpalił kompa z jakiejś płyty instalacyjnej windows - w taki sposób by dostać sie do konsoli
    4. z tej konsoli wykonał update BIOSu
    5. zainstalował Windowsa
    ArturZso
    Level 2  
    Nie bootował w ogóle, tak jakby po prostu żadnej płyty w środku nie było.[/img]
    gem58
    Level 15  
    To pewnie znaczy że albo nie ustawiłeś kolejności bootowania poprawnie, albo płyta nie była nagrana jako bootowalna. Spróbuj zrobic tak jak dopisałem w poprzednim poście.
    Jarosx9
    Level 35  
    Z czego ty chcesz bootować - może z płyty/pendriva bez systemu ???
    Nagraj sobie zmodyfikowane ISO freedosa (+bios, +program do aktualizacji) i z niego zrób tą aktualizację jeśli się upierasz.
    Niektóre płyty mają zaszyte program do aktualizacji w bios'ie i wystarczy włożyć nośnik (zazwyczaj pendrive choć niekoniecznie) i go uruchomić.

Co do tego komunikatu Windows to coś mi się zdaje że chyba źle zrozumiałeś jego intencje z tym bios'em.
    NTLDR znajdziesz na płycie instalacyjnej, dokopiuj i zobacz może odpali w awaryjnym.
    ArturZso
    Level 2  
    No tak, widzę już że płyta nie była bootowalna, właśnie w faqu czytam jak ją zabootować:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1374781.html

Tylko mam pytanie, bo:
    "Ściągamy ze strony producenta płyty głównej (lub laptopa) BIOS odpowiedni dla naszego sprzętu. Aby sprawdzić model płyty głównej wystarczy sprawdzić model naszej płyty głównej z instrukcji dołączonej do płyty lub pofatygować się pod biurko i odczytać model bezpośrednio z nadruku umieszczonego na płycie. Istnieje również możliwość programowa za pomocą np. programu Everest jednak taka metoda nie zawsze jest 100% pewna i rzetelna.

Pobieramy z podanego linku FreeDOS. Darmowa open source`owa edycja DOS.

FreeDOS

Pobrany obraz ISO nagrywamy na czystą płytkę CD np. TAK. "

Tyle że właśnie nie wiem o jaki obraz ISO chodzi, z katalogu jaki pobrałem z BIOSEM, żadnego takiego pliku nie ma...
    We Freedosie też nic zapisanego jako ISO znaleźć nie mogę :>

Dodano po 6 [minuty]:

Jarosx9 wrote:

NTLDR znajdziesz na płycie instalacyjnej, dokopiuj i zobacz może odpali w awaryjnym.

Tyle że właśnie problemem jest to, że w czasie ładowania instalatora wyskakuje ten niebieski ekran ;) Raz jak nie wyskoczył w czasie uruchamiania instalatora, to do formatowania przystąpiłem i strzał w stopę, bo się w 99% pojawił niebieski ekran.
    Jarosx9
    Level 35  
    Obraz ISO zmodyfikuj przed nagraniem jakimś programem do tego celu i sobie dograj plik z bios'em i dodatkowo program producenta bios'u (ew. płyty głównej) do aktualizacji np. awdflash.exe. Następnie nagraj takie ISO na płytę, zabootuj z niej komputer a następnie uruchom powyższy program.

Jak dysk sformatowałeś to dogrywanie NTLDR sobie odpuść.

Ja bym na twoim miejscu sobie zdiagnozował ten komputer (memtest, narzędzia z ultimate boot cd, smart dysku, live cd linuks'a itp.) najpierw bo coś mi się zdaje że to jakiś problem sprzętowy, a jeśli wyniknie on nagle podczas aktualizacji bios'u to możesz sobie uwalić płytę.
    gem58
    Level 15  
    Jarosx9 wrote:

Ja bym na twoim miejscu sobie zdiagnozował ten komputer (memtest, narzędzia z ultimate boot cd, smart dysku, live cd linuks'a itp.) najpierw bo coś mi się zdaje że to jakiś problem sprzętowy, a jeśli wyniknie on nagle podczas aktualizacji bios'u to możesz sobie uwalić płytę.

Popieram ten pomysł, bo to nie są typowe objawy posiadania nienajnowszej wersji BIOSu
    ArturZso
    Level 2  
    Wczoraj na gwarancji wymieniono mi zasilacz, może to być przyczyną problemów?
    gem58
    Level 15  
    Może. Wejdź do BIOSu i podejrzyj czy napięcia zasilacza są stabilne. Jaki masz ten zasilacz w ogóle?