Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Diora AS502 brak dźwięku. Wszystkie inne funkcje działają.

koni1997 23 Dec 2010 16:13 2379 16
Testo
    koni1997
    Level 17  
    Witam kolegów.Mam problem z tunerem Diora as502.Podczas podłączenia do prądu i wzmacniacza na wyświetlaczu pojawia się częstotliwość wszystkie funkcje działają,ale nie ma dźwięku. Tuner porządnie wyczyściłem bo całą ssl500 uratowałem od zezłomowania. :D Pozdrawiam. Wesołych Świąt
  • Testo
    koni1997
    Level 17  
    Sprawdziłem kondensatory oraz płytę główną , poprawiłem luty ,sprawdziłem kabel.
  • Testo
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Dobrze. Więc tak - jak rozumiem tuner jest poprawnie podłączony do wzmacniacza, sprawnym przewodem i we wzmacniaczu wybrane jest właściwe wejście, tak?

Masz jakiś schemat tego tunera?
    koni1997
    Level 17  
    Tak wszystko jest na swoim miejscu.We wzmacniaczu wszystko zostało wybrane. Schematu niestety nie posiadam.
    Józio17
    Level 30  
    Witam.
    Czy podczas automatycznego strojenia tuner znajduje stacje?
    Pozdrawiam. Wesołych Świąt.
    koni1997
    Level 17  
    Ok dziękuje bardzo za schemat.Myślę że następna odpowiedz będzie 25 lub 26 grudnia.Tuner zachowuje się normalnie stacje są wyszukiwanie, mono i stereo działa.Nie reaguje na polecenia pilota.Raz przy włączonym wzmacniaczu kiedy go podłączałem usłyszałem ciche puknięcie.

Dodano po 8 [minuty]:

Wpadła mi myśl ... może wymienić kondensatory ? Ale nie wiem co ma to do braku dźwięku .
    Artur k.
    Admin of Audio group
    koni1997 wrote:
    Wpadła mi myśl ... może wymienić kondensatory ?

A po co? Równie dobrze można wymienić rezystory, ale... jak poprzednio!
    koni1997 wrote:
    Ale nie wiem co ma to do braku dźwięku .

Ja też nie wiem.

Nie pojmuję skąd u ludzi mania wymiany kondensatorów gdzie tylko się da. To nie jest remedium na każdą usterkę! Element się wymienia, wtedy gdy jest on uszkodzony, a nie wymienia się, żeby wymienić, bo gdzieś ktoś taką bzdurę napisał i teraz inni bezmyślnie to powtarzają.
    koni1997
    Level 17  
    Aha będę wiedział na przyszłość.Każdy elektryk mówi mi wymień kondensatory :/
    Ciąg dalszy po świętach.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    To zapytaj się tych elektryków, czy jak nie ma napięcia w gniazdku, to prują ściany i wymieniają wszystkie przewody w instalacji, czy może najpierw sprawdzają który z nich ma przerwę i wymieniają ten właściwy.
    koni1997
    Level 17  
    Ok zapytam się :D.Wczoraj podczas wymiany przewodu od sygnału zdalnego sterowania zaczął normalnie z pilota wszystkie funkcje zaczęły działać ale nadal nie ma dźwięku. Wesołych Świąt.
    kaem
    Level 28  
    Ten tuner ma zwisający kabel audio z dość tandetnymi wtyczkami RCA (cinch) zamiast normalnych gniazd na ściance tylnej. Proszę rozebrać obie wtyczki i sprawdzić połączenia wewnątrz. Jeżeli to już zostało zrobione, to pozostaje metoda szukacza sygnału, tzn. wykombinować jakiś kabel do wzmacniacza z końcówkami takimi jak do miernika, jedną końcówkę do masy tunera, a drugą sprawdzać obecność sygnału w torze m.cz. tunera (od punktów dołączenia przewodu wyjściowego wstecz).
    Gienek
    Level 37  
    Rozważamy poprawność działania tunera, ale nic nie mówimy o wzmacniaczu. Czy wzmacniacz działa i jest "poprawnie skonfigurowany", czy kable są poprawnie podłączone? Jak rozwiązałeś sprawę nieobecności FS502?
    koni1997
    Level 17  
    Witam wzmacniacz to ws432 :D.Jest 100% sprawny.Zapomniałem o wtyczkach a może się okazać że może kabel się oderwał , a tuner jest sprawny :/.Zaraz sprawdzę.
    Pozdrawiam.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Zatem odpowiadając na moje pytanie:
    Artur k. wrote:
    Dobrze. Więc tak - jak rozumiem tuner jest poprawnie podłączony do wzmacniacza, sprawnym przewodem i we wzmacniaczu wybrane jest właściwe wejście, tak?

Kolega skłamał, w jakim celu? Przenoszę do bardziej odpowiedniego działu.
    koni1997
    Level 17  
    Ponownie zaczynam temat.
    Naprawiłem tuner i wzmacniacz lecz mam z wzmacniaczem mały problem :( przy basie pierdzi wzmak.Czy to wina kondensatora 2x4700 ELWA ? Przy cichym słuchaniu jest ok ale przy większym nie .... Poza tym już jest wszystko OK .