Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Honda Civic hb 1994, problem z aparatem zaplonowym

23 Gru 2010 16:37 4391 9
  • Poziom 9  
    Witam.
    Mam następujący problem.
    Moja Honda Civic stała na mrozach nie odpalana przez tydzień. Pomyślałem, że warto ja odpalić żeby sobie trochę pochodziła i wiedziałem też, że akumulator padł bo w nawet w lecie nie może wytrzymać 4 dni. No to podpinam prostownik do akumulatora, daję na rozruch i próba odpalenia...
    Lekkie pyknięcie dym z środka deski rozdzielczej (nawiew na szybę) i zapach stopionej gumy.
    Złapałem za gaśnicę i zacząłem odpinać prostownik, gdy już wszystko się uspokoiło przystąpiłem do badań dlaczego się tak stało.
    Nie wiem dlaczego prostownik był przestawiony na 24V...
    Chyba ktoś mi chciał zrobić dowcip albo ktoś z rodziny go pożyczał.
    Dobra przestawiam prostownik na 12V i próba odpalenia (ryzyk fizyk).
    No i nic rozrusznik kręci, cykniecie pompki jest, check engine nie wyświetla błędu. Odkręcam świece i patrzę czy jest iskra... Nie ma jej.
    No i teraz pytanie, czy mogla mi coś pójść w aparacie zapłonowym skoro dym wydobył się z deski rozdzielczej (cala elektryka w samochodzie działa poprawnie, bezpieczniki cale)?
    Może być też tak, że dym wydobył się spod maski i przez wentylacje wpadł do środka auta.
    Tego nie wiem bo było siwo i od razu pobiegłem po gaśnicę (bardziej śmierdziało w samochodzie niż pod maska).
    Z góry przepraszam za moją chaotyczną wypowiedź ale na bieżąco coś tam w aucie sprawdzam i co chwile wchodzę na kompa zaczerpnąć pomysłów na ten temat.
    Dodam również, że jestem laikiem w sprawie elektroniki.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Twoje ostatnie zdanie sugeruje, że jednak trzeba auto do fachowca dostarczyć. Przyczyn usterek jest cała masa.
  • Poziom 9  
    No niby tak... ale chciałbym żeby ktoś mi wskazał co mniej więcej się zepsuło. Już raz wymieniałem w niej aparat zapłonowy, po takich samych objawach tylko bez podpięcia pod 24v i dymu, do wczoraj działało.... hmmm jakby tak pomyśleć to kiedy ostatni raz nią jeździłem to miała trochę inny dźwięk. Chce zostać chociaż trochę nakierowany na przyczynę, może akurat sobie z tym poradzę... Lubię sam sobie coś pomajstrować przy aucie i jeżeli wiem co jest zepsute to zawsze sam to wymieniam. Elektryka to wyższy poziom ale może ktoś podpowie co się posypało i dam rade to naprawić.
  • Poziom 18  
    Zobacz czy jest wtrysk i iskra.
  • Poziom 9  
    W pierwszym poście pisałem ze wszystko działa z jednym wyjątkiem, nie ma iskry. Pisałem również ze kiedyś tez tak miałem poza niektórymi "detalami" i był to aparat zapłonowy, teraz tez to obstawiam.. tylko dlatego ze nie znam się na tym i nic innego mi nie przychodzi do głowy. Spokoju mi nie daje ten dym z środka deski (za radiem) no ale wszystko działa normalnie... nie wiem o co biega. Chyba pojadę skombinować gdzieś moduł i cewkę zapłonowa (na zasadzie zobacze czy dziala i oddam) ale proszę was o dalsze przyglądanie się tej sprawie bo może to być inna przyczyna. Pewnie do poniedziałku tego nie zalatwie, bo swieta... a moze ktos poda jakas przyczyne namierzę to i się okaże wcześniej, że to nie aparat zapłonowy. Sorrka za rozpisywanie sie ale wole dobrze wszystko opisać bo może jakiś szczegól da komus szanse ustalenia miejsca awarii. Za deske jutro zobacze bo skoro byl zapach stopionej gumy to i ona gdzies tam powinna sie podziewac (jak znajde ten punkt to pewnie jakas mądra głowa odrazu powie co i jak).
  • Poziom 10  
    kolego nic nie piszesz czy masz kompa ,jesli tak to niestety prawdopodobnie padl ,zrob samodiagnostyke i zobaczysz co pokaze .
  • Poziom 9  
    Samodiagnostyka nic nie pokazala, rozebralem tapicerke i nic tam przepalonego nie znalazlem. Pozniej juz z nudow wyciagnalem radio i okazalo sie ze wlasnie w nim cos sie przepalilo (ale dziala ;p). Dzisiaj nic nie przykombinuje bo wiadomo co to za dzien, ale juz chyba raczej zostaje aparat zaplonowy. Pozycze od kogos cewke oraz modul i zobacze czy podziala.
  • Poziom 10  
    czy swieci sie kontrolka silnika jak wlaczysz zaplon ,czy mignie raz i swieci ,jesli tak to komp ,ja tak nialem .
  • Poziom 9  
    wszystko jest ok, przekrecam kluczyk jest check engine i po chwili gasnie tzn. w normie ;p jestem coraz bardziej pewny ze to aparat. Tylko dziwne ze samodiagnostyka nic nie pokazala, wogole ta kontrolka na ecu u mnie nigdy nie lypnela nawet ...
  • Poziom 10  
    kolego masz walniete ECU ,ja tak samo mialem u siebie .